Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

BASISSCHOOLKINDEREN HELPEN MET OPENING GEDICHTENBORDJES

Poëzieroute weer in ere hersteld

LINDA VAN DE WIEL

Op veertien plekken in de gemeente Boxtel zijn in mei 2011 gedichten geplaatst. Walter van de Laar (alias Victor Vroomkoning), Jasper Mikkers en Albert Megens zijn de dichters wier poëzie tentoongesteld werd. Helaas werden de bordjes grotendeels vernield en bleek ook vocht een spelbreker. Daarom kregen ze opnieuw vorm: nu in roestvast staal. Vorige week donderdag onthulden de leerlingen van de Sint-Petrusschool en De Hobbendonken de eerste drie panelen.

De feestelijke opening die plaatsvond bij de bibliotheek aan de Burgakker werd bijgewoond door de dichters Van de Laar en Mikkers. Megens was verhinderd wegens ziekte en had een afvaardiging van enkele familieleden gestuurd. Wethouder Marusjka Lestrade en initiatiefneemster Joke van Koll waren eveneens present.

ZESTIENTJE

Net als de leerlingen uit de groepen 8 van basisschool Sint-Petrus en De Hobbendonken. Een aantal van hen, onder wie Sanne van der Steen (12), had een bijzondere taak. ,,Ik mag een zelfgeschreven gedicht voordragen. We kregen les van Walter en hij gaf ons uitleg over een 'zestientje'. Dit is een gedicht dat bestaat uit zestien woorden. Wij mochten er daarna zelf één schrijven over de overgang van de basisschool naar de middelbare school en de puberteit. Mijn gedicht is een van de zeven gedichten die wordt voorgelezen. Ik vind het spannend maar ook een eer", vertelde Sanne trots. Haar gedicht:

Hoe

Veel vrienden

Zal ik krijgen

En naar welke school

Ga ik en

Word ik

Gepest

VOORLEESWEDSTRIJD

Luuke Schoenmakers en Isis de Punder (beiden 11) mochten een gedicht van Van de Laar voordragen: het eerste van de drie die bekeken en beluisterd zouden worden deze middag. Het paneel met de dichtregels werd geplaatst bij de Sint-Petrusschool, geen vreemde plek gezien de tijd die Van de Laar als kind op deze school doorbracht. Luuke: ,,Ik won de voorleeswedstrijd op school en mocht daarom het gedicht voorlezen. Het voelt heel speciaal dat ik dit vandaag mag doen." Isis – die ook een finaleplaats had tijdens de voorleeswedstrijd - was het met haar eens: ,,Het is leuk om iets te mogen bijdragen. Ik heb ook al veel zin in de les over poëzie. Ik wil heel graag leren hoe je een goed gedicht schrijft."

WERKEN MET KINDEREN

Na de voordracht bij de Petrusschool, las Van de Laar zelf nog twee gedichten van zijn hand voor. Het eerste gedicht is te bewonderen bij het IJscafé, waar hij vroeger als bakkerszoon met zijn ouders woonde. Het tweede gedicht hangt aan de voorzijde van het gemeentehuis. Hoewel Van de Laar vaak voordroeg uit eigen werk, vond hij de middag geslaagd: ,,Werken met kinderen is altijd leuk", aldus de poëet.

EERSTE LIEFDE

Mikkers leek hier hetzelfde over te denken. Toen hij de groep kinderen uitleg gaf over zijn gedicht 'Eerste liefde' en over zijn onhandigheid - ,,Ik had geen idee hoe ik moest kussen, maar het kwam goed. en dat gaan jullie ook ooit doen"- ontstond er een gegiechel en gegrinnik bij de groep prepubers.

Nadat het gezelschap de verkorte poëzieroute liep, toog de groep richting de bibliotheek waar wethouder Lestrade nog een tip had voor de aanwezige leerlingen: ,,Als je kunst op straat wilt maken, schrijf dan een gedicht met een hogedrukspuit. Dan vervaagt je kunstwerk heel langzaam."

FOTO BOVEN: Dichter Walter van de Laar heropende samen met de kinderen van basisscholen Sint-Petrus en De Hobbendonken de Poëzieroute in Boxtel. (Foto: Linda van de Wiel).