Afbeelding
Foto: Daisy Renders

SPONSORS RKSV BOXTEL ÉÉN EN AL OOR VOOR JOHN VAN ZWEDEN

Hagenees vertelt over succesverhaal

COEN VERBEEK

Een verhaal als een sprookje... John van Zweden (55) wist de businessclub van de plaatselijke voetbaltrots RKSV Boxtel afgelopen vrijdagavond meer dan anderhalf uur te boeien.

De behangkoning uit de residentie voelde zich thuis in de kantine van sportpark Munsel. De ex-eigenaar van het Britse Swansea City zat op zijn praatstoel. In onvervalst Haags vertelde hij de ene na de andere anekdote. ,,In Brabant voel ik me prima. De sfeer is altijd geweldig op zo'n avond."

De bijna honderd luisteraars hingen aan zijn lippen. Je kon een speld horen vallen. De hoofdgast op de bijeenkomst voor sponsors en begunstigers van de 'rood/witten' bleek een schot in de roos. Voorzitter Ties Pronk was – met recht – de trotse gastheer.

LOUIS VAN GAAL

Van Zweden is een kleurrijk man. De Hagenaar is op zijn zachtst gezegd geen vrienden met Louis van Gaal. Hij liet zich ook in weinig vleiende woorden uit over de Amsterdammer die Van Zweden nooit wilde feliciteren toen Swansea tot drie keer toe won van Manchester United, de club waar de gewezen bondscoach van Oranje meerdere jaren in dienst was. ,,Hij voelde zich blijkbaar te groot. Er kon nooit een proficiat af. Ik heb respect voor de voetbaltrainer Van Gaal, met de persoon heb ik niets." In Studio PowNed kreeg Van Zweden destijds alle credits.

In 2002 kwam Swansea onder meer in de handen van een Australische eigenaar waarna het snel bergafwaarts ging. Kort daarna stopte Van Zweden als mede-eigenaar 50.000 pond in de noodlijdende club. Uiteindelijk hielden ze met zijn zessen de ploeg, toen acterend op het laagste Britse competitieniveau, overeind. ,,Vijftien jaar later zit je in de Premier League, heb je twee keer de Leaguecup gewonnen, ben je Europa in gegaan en heb je meerdere keren Louis een draai om zijn oren gegeven. Ik had 'm zomaar twee keer in één seizoen 'leggen', Lowietje", vertelt hij in sappig Haags.

BEHANGROLLETJES

Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag verkoopt Van Zweden behangrolletjes, dan gaat 'ie huiswaarts en op vrijdag, zaterdag en zondag is hij in Wales. Jaarlijks neemt hij 2.500 gasten mee om naar zijn 'cluppie' te kijken. Vorig jaar verkocht hij zijn aandelen, maar nog steeds is hij een ware ambassadeur voor de club. Met de mensen die hij 'op visite' heeft, doet hij een stadiontour en bezoekt hij een zaterdagse thuiswedstrijd. ,,Een belevenis voor elke voetballiefhebber. Ook voor mensen hier uit Boxtel", geeft hij lachend aan.

Tevens is er een docu gemaakt over de 'Swans': Jack to a king. Hierin speelt Van Zweden een prachtige rol. Enkele kerels kopen samen een voetbalclub, een ongelofelijk verhaal. De première van de film vond natúúrlijk plaats in Den Haag.

,,Swansea is een geweldige stad. Ik maak er de mooiste dingen mee. Ik heb er al mijn vrienden zitten." Van Zweden gidst de toeschouwers in kantine D'n Oosthoek door de 'city' en hij vertelt het ene na het andere smeuïge verhaal, zoals alleen Van Zweden dat kan. Zijn Haagse tongval doet het fantastisch bij de aanwezige begunstigers in het plaatselijke clubhuis. Het is genieten geblazen als de 55-jarige miljonair uit de hofstad aan het woord is. Verhalen over Wilfred Bony, Michel Vorm en Jasper Cillesen gaan erin als koek. ,,Het Liberty Stadium, even buiten de stad, is een sieraad", vertelt de succesvolle zakenman, die het toerisme in Wales een warm hart toedraagt.

De sponsors van Boxtel zaten vrijdag op de eerste rang, de beste tribuneplaats. Paul van Driel en Rutger Jansen, accountmanagers bij de Boxtelse vestiging van de Rabobank, beamen het. ,,Boxtel heeft het op zo'n avond altijd prima voor elkaar. We hebben genoten." En voor hen die nog maar eens willen nagenieten, signeerde John van Zweden breed lachend zijn biografie, geschreven door Dennis Mulkens. Een boek wat thuis gerust op de plank mag staan.

FOTO BOVEN: Hagenees John van Zweden werd vrijdag uitgenodigd door de businessclub van RKSV Boxtel om zijn bijzonder verhaal aan de sponsors van de vereniging te vertellen. (Foto: Daisy Renders).


Zwemtalent Esch pakt liefst acht Brabantse titels

Het 12-jarige zwemtalent Teye Chan uit Esch heeft tijdens de Brabantse kampioenschappen op acht afstanden goud gewonnen. Teye kwam uit in de klasse Junioren 1 (geboortejaar 2005) en werd kampioen op alle afstanden waaraan hij deelnam. Het kampioenschap werd over twee weekenden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven. Over vier weken mag hij op dezelfde afstanden deelnemen aan het Nederlands kampioenschap.

Teye kwam tijdens de Brabantse titelstrijd uit op de 50, 100 en 200 meter vrije slag; 50 en 100 meter vlinderslag; 50 en 100 meter schoolslag en 200 meter wisselslag. Op al deze onderdelen won hij goud en werd Brabants kampioen. Hij deed dat overtuigend: op alle acht afstanden zwom hij een persoonlijk record.

Met zijn snelle tijden wist hij zich ook te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. Dat vindt over vier weken plaats en daar komt hij dus uit op bovenstaande acht afstanden. Ook op nationaal niveau maakt hij kans op eremetaal, want op verschillende onderdelen hoort hij bij de top-3 van Nederland. Teye doet pas sinds twee jaar aan wedstrijdzwemmen, bij zwemclub de Dommelbaarzen in Vught.