FRANK VERSLUIS OVER NUT INSTAGRAM

Waarom de #wijkagent wietvangsten fotografeert

PÅL JANSEN

Onder de tag #wijkagent verschenen de laatste jaren ruim 6.000 foto's op Instagram. Onder #Instacop(s) kwamen er ruim 40.000 terecht op het sociale medium en de (vernederlandste) versie, #Instapolitie, meer dan 16.000. Agenten Instagrammen massaal over hun werk: op kantoor, maar ook over serieuzere onderwerpen op straat. Zo ook Frank Versluis, wijkagent van Liempde, Lennisheuvel en Ladonk, die vorige week nog een foto van een wietvangst aan de Bremhorst in Liempde plaatste. En juist voor de wijkagent zijn sociale media belangrijk, aldus Versluis. ,,Maar Facebook en Twitter zijn toch alweer voor 'de oudjes'."

In de zomer opende Versluis een account voor zijn politiewerk. ,,Voorheen was ik een vrijgestelde coach die studenten bij de academie opleidde. Een onderzoek van een van die studenten wees uit dat Instagram toch wel voor de jongeren is op dit moment. Facebook en Twitter worden al volop gebruikt, maar de jeugd zit meer op Instagram. Jeugdagent Sjors de Leijer begon daarmee op kantoor en zo is dat balletje gaan rollen."

GEZICHT GEVEN

Een 'gezicht geven' aan de wijkagent, dat is het belangrijke doel van Instagram. Versluis gaat op die manier 'het gesprek' aan. ,,Over het algemeen wordt het positief opgepakt, een keer had ik een reactie die wat scherper was. Dus vroeg ik waarom diegene op die manier reageerde. Zo kun je het gesprek aangaan."

Waarom dat zo belangrijk is, heeft te maken met de zogeheten 'meldingsbereidheid' van mensen. ,,Het kan zijn dat iemand iets opvalt en diegene twijfelt om het aan mij te melden. Als iemand een agent op straat ziet, denken ze toch vaak aan andere dingen: houd ik me wel aan de regels, staat m'n fietslicht wel aan? Maar ik heb liever dat ze zo niet naar mij kijken, meer naar een persoon die ze kennen. 'Hé, Frank. Misschien is het niks, maar er viel mij iets op', zoiets bedoel ik. Als wijkagent kan je het niet alleen doen. Je hebt de inwoners nodig om de buurt veilig te houden."

Het is wat dat betreft niets nieuws voor wijkagenten. Naast dat zij in hun omgeving politietaken als surveillance uitvoeren, hebben zij met name een belangrijke signaleringstaak en moeten ze weten welke problemen er op straat én achter de voordeuren spelen, vertelt Versluis. Naast sociale media probeert de Politie Boxtel dat ook op andere manieren. Zo werd iedere wijkagent voorgesteld aan de lezers van Brabants Centrum. ,,Overigens, volgens mij was het nog niet in de media bekend dat ik zelf in Liempde woon", gaf wijkagent Versluis de 'scoop' weg. Lastig om in eigen dorp te surveilleren? ,,Integendeel, je kent juist mensen en de drempel is veel lager voor hen om mij aan te spreken."

HEFTIGE ONDERWERPEN

Naast zaken als 'fietslichten aan' en leuke foto's tijdens evenementen, zet Versluis ook andere zaken op zijn account. Recent nog een wietvangst aan de Bremhorst in Liempde. ,,Ook die foto heb ik gedeeld inderdaad. Het gaat er ook om dat je laat zien dat we dingen aanpakken. En om mensen aan het denken te zetten over hun eigen omgeving. Inwoners weten als beste wat er gebeurt in hun buurt."

Over Liempde verschijnen naast de wietzaak ook foto's over zaken als arrestaties, ongelukken, inbraken. ,,Privacy is uiteraard iets waar je rekening mee moet houden", legt Versluis uit. ,,Zelf wis ik bijvoorbeeld de kentekenplaten uit de foto's. Je moet wel altijd na blijven denken over wat je online zet. Ik breng regelmatig bezoeken aan families met problemen. Dan ga je ook geen 'selfie' schieten." De wijkagent vervolgt: ,,Hierover worden ook voorlichtingsavonden gehouden. En als ik over een foto twijfel, dan neem ik contact op met de communicatieafdeling die mij hierin adviseert."

HOOP GEDOE

Alles bij elkaar lijkt een fotootje plaatsen voor een agent een hoop gedoe terwijl de meeste gebruikers van sociale media schouderophalend online zetten. Maar ook sociale media worden bij de politie steeds serieuzer genomen. De politie in de regio Twente startte in juni nog met een team van twintig agenten dat actief surveilleert op de platformen. ,,Zover zijn we in Boxtel nog niet hoor", lacht Versluis. ,,Sjors en ik zitten op Instagram en agent Jack de Rijs Twittert. Nee, nu gaat het er vooral om dat mensen weten wie de wijkagent is en dat ik benaderbaar ben."