Afbeelding
Foto: Daisy Renders

INFORMATIEAVOND OVERTUIGT OMWONENDEN NIET

PHS: minimaal vier jaar in de herrie

PÅL JANSEN

Minstens vier jaar zitten inwoners van de gemeente Boxtel en Esch die rond het spoor wonen in de herrie. Dat kregen circa 150 tot 200 belangstellenden donderdagavond te horen van ProRail tijdens een informatieavond over het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Vanaf vrijdag 1 december rijden personentreinen iedere tien minuten, geluidsmaatregelen worden pas op zijn vroegst genomen in 2021.

Gemiddeldes, wettelijke normen en kaders, voldoen aan de regelgeving: de specialisten van ProRail werkten zich een slag in de rondte om de aanwezigen in restaurant Molenwijk te overtuigen dat het volgens de wet in orde is wat de spoorwegbeheerder van plan is. Met drie flatscreens waarop animatiefilmpjes te zien waren, een dozijn aan informatiepanelen van zo'n 2,5 meter hoog en een handvol woordvoerders en specialisten die de mensen te woord stonden over de thema's geluid, trillingen en veiligheid.

Het aantal reizigerstreinen dat door Boxtel stroomt door het PHS, neemt toe van 352 naar 504 per dag. En wanneer op de Betuwelijn bij Meteren de afslag naar 's-Hertogenbosch klaar is (naar verwachting in 2026), komen er 23 meer goederentreinen Boxtel binnen, bovenop de 58 die nu het station passeren. Waaronder ook meer giftreinen (chemisch transport), wat volgens de ProRail-analytici 'een kleine risicotoename voor Boxtel' betekent.

GELUIDSTOENAME

De 'gemiddelde' geluidstoename door het stijgend treinverkeer, zo legde projectleider Niels van Amstel uit, voldoet aan de regelgeving. Maar daar hadden weinigen een boodschap aan. ,,Als iemand met een claxon in je oor toetert, dan is dat 'gemiddeld' over een uur ook weinig geluid. Maar het doet dan wel even pijn. Stel je voor dat dat hier een half keer vaker gebeurt dan momenteel het geval is... We hebben nu al last van toenemend treinverkeer", zegt Kees Cloin, wonend aan de Esschebaan.

De toename van herrie voldoet echter pas aan de wettelijke norm nadat er in Esch en Boxtel enkele tientallen geluidsschermen zijn geplaatst. ,,Die komen in 2021", zei Van Amstel. ,,Wanneer gaat de nieuwe dienstregeling in", klonk het uit de zaal. ,,Eind 2017", aldus de projectleider (oftewel, volgende week). ,,Hoe kun je dan wel de nieuwe dienstregeling in laten gaan zonder aanvullende maatregelen te nemen?"

De woordvoerders van ProRail vonden het een goede vraag en krabden, niet voor de laatste keer deze avond, achter hun oren. De geluidsmaatregelen moeten in 'een ander besluit' genomen worden, waar weer nieuwe (politieke) discussies, nieuwe informatie-avonden en nieuwe bezwaren op moeten komen. ,,Volgens de wetgeving is dat nodig", aldus Van Amstel. Of er ook gekeken is naar de pieken in geluid? ,,Nee, volgens de wetgeving moeten we naar de gemiddelde geluidstoename kijken."

TRILLINGEN

,,We houden ons aan de wet, niets meer en niets minder", gaf Van Amstel aan het begin van zijn presentatie al mee. De kale letter van de wet wordt echter overschreden bij de trillingen die het toenemend treinverkeer veroorzaken. In twintig panden aan het spoor overtreden die de wettelijke normen, zo werd duidelijk tijdens de presentatie. Dat geldt onder meer voor wooncomplex Herbergier aan de Baroniestraat waar 15 à 16 dementerende ouderen wonen. Oók als daar alle maatregelen ervoor zijn getroffen, zoals het aanleggen van 'railsdempende' maatregelen. Voor alle panden, dus ook het wooncomplex, is het niet 'effectief en kostenefficiënt' om iets extra's te doen.

Tijdens het algemene deel werd echter niet gesproken over de gezondheidsrisico's, merkte Jan Bakx, woonachtig aan de Ridder van Cuijkstraat, op. Daarmee wijzend op het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 'Wonen Langs het Spoor' uit februari 2015. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen die tot 300 meter aan het spoor wonen, slaapverstoringen ondervinden door trillingen van met name goederentreinen. Kritisch was Bakx dan ook op het feit dat het onderzoek van ProRail zich beperkte tot trillingsniveaus tot 100 meter van het spoor.

INFORMATIE

In gesprek met Van Amstel kwam naar voren dat er 'aanvullend onderzoek' wordt gedaan bij de mensen thuis wanneer zij te veel trillingen ervaren. Voor contact hierover of voor meer informatie over de PHS kunnen mensen naar de website www.prorail.nl.

Of al deze informatie de omwonenden gerust gaat stellen, is echter de vraag. Tijdens de bijeenkomst op donderdag was dat, ondanks de vele communicatie-inzet van ProRail, niet het geval. De omwonenden wilden weten of hun woongenot achteruit gaat op het gebied van geluidsoverlast, veiligheidsrisico's en trillingen. En dat gaat met deze plannen gebeuren.

In februari of maart wordt het ontwerptracébesluit waarin alle maatregelen staan, gepubliceerd. Vanaf dat moment kunnen mensen bezwaar aantekenen tegen het besluit. Het rapport over de verwachte milieu-effecten van de nieuwe spoordienst verschijnt gelijktijdig.

FOTO BOVEN: Geluidsmaatregelen voor omwonenden worden op zijn vroegst in 2021 genomen. Op 1 december (volgende week vrijdag) gaat de nieuwe dienstregeling in. Het aantal personentreinen dat door Boxtel gaat, neemt dan toe van 352 naar 504 per dag. (Foto: Daisy Renders).


Kort Nieuws

Opbrengst collecte

De collecte voor Alzheimer Nederland heeft in de tweede week november in Boxtel en Liempde respectievelijk 6.192 en 1.408 euro opgebracht. Dat meldt Jo van Erp namens de lokale afdeling van de stichting. Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. ,,We bedanken iedereen in Boxtel en Liempde die hieraan heeft meegeholpen; zowel mensen die doneerden als de vrijwilligers die met de collectebus langs de deuren gingen", aldus Van Erp.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café regio Het Groene Woud organiseert maandag 27 november een bijeenkomst. Restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel staat in het teken van de mantelzorg. De vragen die hier centraal staan: wat betekent het voor de mantelzorger als diens partner dementeert en hoe moet diegene daarmee omgaan? Inloop vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. De toegang is gratis.

Muziekmiddag KBO

Big Band Boxtel verzorgt zaterdag 25 november om 14.00 uur voor KBO-leden een muzikale middag in de aula van het Baanderherencollege. Opgeven kan via e-mail: marij.van.wanroij@home.nl of te bellen naar (0411) 67 37 29.

Blokfluitensemble

Blokfluitkwintet Seldom Sene brengt muziek tot leven uit 16-eeuwse Spaanse paleizen en kathedralen. Zaterdag 25 november vertolkt het ensemble in de Boxtelse concertserie Klassiek in de Kerken composities van onder anderen Antonio de Cabezón, Francisco Guerrero, Alonso Lobo en Tomás Luis de Victoria. Het optreden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat begint om 16.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 euro; kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro.

Dükerskoor

Het Dükerskoor zingt maandag 27 november om 20.00 uur in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat haar repertoire van smartlappen en zeemansliedjes. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te zingen en het koor deelt daarvoor tekstbundels uit. De toegang is gratis.