Marusjka Lestrade hing de vlag uit bij de Liempdse boekenuitleen, enkele momenten nadat directeur Nan van Schendel de eerste ophing. Op initiatief van Dorpsberaad Liempde werden diverse verbeteringen doorgevoerd. (Foto: Albert Stolwijk).
Marusjka Lestrade hing de vlag uit bij de Liempdse boekenuitleen, enkele momenten nadat directeur Nan van Schendel de eerste ophing. Op initiatief van Dorpsberaad Liempde werden diverse verbeteringen doorgevoerd. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Wethouder en directeur 'heropenen' uitleenpunt

Vlaggen gaan uit bij Liempdse 'bieb'

PÅL JANSEN

Er werden gistermiddag vlaggen uitgehangen door wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel en directeur Nan van Schendel van bibliotheek 's-Hertogenbosch. Dat gebeurde bij het Liempdse boekenuitleenpunt voor volwassenen. De afgelopen maanden werden op initiatief van Dorpsberaad Liempde verbeteringen aangebracht om het punt aantrekkelijker te maken voor Liempdse boekenlezers.

De collectie voor volwassenen is uitgebreid met circa honderd titels. Bovendien is het voor gebruikers van de uitleen makkelijker geworden om aan boeken te komen die niet op voorraad zijn: die worden op aanvraag geleverd bij het uitleenpunt. Jezelf als lid inschrijven is voortaan ook mogelijk in Liempde. Voorheen moesten mensen hiervoor naar Boxtel.

,,Ik heb er nooit één seconde aan getwijfeld dat het goed zou komen", gaf wethouder Lestrade mee tijdens de bijeenkomst in de Liempdse bibliotheek, die gehuisvest is in basisschool De Oversteek. De wethouder verwijst hiermee naar de hoeveelheid volwassen leden die het uitleenpunt moet hebben om ook volgend jaar in aanmerking te komen voor een bijdrage van de gemeente. ,,Begin dit jaar was het even schrikken", zei voorzitter Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde, "toen de wethouder aangaf dat de deur op de knip gaat als het zo doorging."

Toen leek het erop dat slechts een handjevol mensen gebruik maakte van het uitleenpunt. Nu zijn 62 mensen lid, begin 2018 moeten dat er minimaal 75 zijn. ,,Maar als er in Liempde iets moet gebeuren, dan gebeurt het ook", stelde de wethouder de aanwezigen gerust.

In de Tweede Kamer wordt woensdag 22 november gestemd over een motie van Lodewijk Asscher van de PvdA, die moet tegengaan dat bibliotheken uit kleine kernen verdwijnen. Ook directeur Van Schendel vindt die ontwikkeling zorgelijk. Juist een reden voor haar om een van de vlaggen op te hangen. ,,Met die motie kan ik het alleen maar roerend eens zijn."