Beeld van de uitvoering Jesus Christ in Concert die in maart 2016 vier maal een uitverkocht huis trok in de voormalige Heilig Hartkerk. (Foto: Peter de Koning).
Beeld van de uitvoering Jesus Christ in Concert die in maart 2016 vier maal een uitverkocht huis trok in de voormalige Heilig Hartkerk. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VERVOLG VAN BOXTELSE MUSICALHIT KRIJGT HEEL ANDERE OPZET

'Jesus Christ' krijgt rauw randje op gemeentewerf

PÅL JANSEN

,,Het wordt helemaal anders!" Met deze woorden kondigt organisator Roeland Heesbeen de nieuwe editie van Jesus Christ Superstar aan, in maart 2016 opgevoerd als Jesus Christ in Concert, aan. De keuze voor de gemeentewerf als locatie in plaats de voormalig Heilig Hartkerk, benadrukt dit nog maar eens. Maar ook de cast is compleet omgegooid en het stuk zal zich afspelen in deze tijd. ,,Het wordt rauwer dan de editie van vorig jaar en confronterend", aldus Heesbeen.

De hogepriesters verbeeld als de machthebbers van nu. Of de 39 zweepslagen die Jezus kreeg, symbool voor het lijden van de mens, in beeld gebracht als hongersnood en overstromingen van deze tijd. Het kan komend voorjaar zomaar te zien zijn in de musical Jesus Christ Superstar, die dan plaatsvindt. ,,Het verhaal van Jezus is sowieso heftig. We laten mensen niet zomaar in walging naar huis gaan na het stuk", aldus Heesbeen. ,,Maar wat we wel willen, is de mensen een spiegel voorhouden. Het gaat ook om vermaak, maar vooral dat mensen denken: oh ja, het verhaal speelt ook nog in deze tijd."

Bewustwording van de machthebbers en het lijden van de mens in de huidige tijd, dat is kort gezegd het doel van de voorstelling. ,,Om ook te laten merken dat zij er niet mee weg mogen komen en voor de mensen duidelijk te maken welke spelletjes er vandaag de dag gespeeld worden. Het is niet aan mij om de wereld te veranderen, maar wel om de mensen ervan bewust te maken", vertelt Heesbeen.

OP DE SCHOP

Veel acteurs van de voorstelling van vorig jaar zijn gebleven. Een paar nieuwe namen zijn erbij gekomen. Maar de rolverdeling gaat, op een uitzondering na, helemaal op de schop. Een bewuste keuze, legt Heesbeen uit. Om de mensen te verrassen en ze iets iets nieuws te bieden. ,,Dat was in het begin best lastig. De rol van Judas van vorig jaar (gespeeld door Sjef Kuijpers) had een hele grote stem. Die wilde dit jaar Jezus spelen, maar die heeft weer een zachter karakter en dat paste minder goed."

Zo moest er flink gepuzzeld worden, maar zijn de rollen inmiddels verdeeld. Heesbeen kan alvast vier hoofdpersonages bekend maken: zanger Jan Willem Ketelaars kruipt in de rol van Jezus Christus, Charlotte Pennings-Bouwer van Modern Classic Music School vertolkt Maria Magdelena, Gerrit Stubbe wordt Pilates en singer-songwriter Pim Lavaleije gaat Judas naar deze tijd vertalen. ,,Later maken we andere namen bekend. We hebben een cast van zo'n veertig mensen van wie er tien een hoofdpersoon spelen."

Naast de invulling van de cast, de locatie en de tijd waarin het stuk plaatsvindt, wordt ook de naam veranderd. Vorig jaar waren de licentierechten nog niet rond om de officiële naam van de musical Jesus Christ Superstar te mogen dragen. Voor de komende uitvoeringen verwacht Heesbeen daar binnenkort uitsluitsel over te geven.

KAARTVERKOOP

Vorig jaar waren de voorstellingen van Jesus Christ in Concert stijf uitverkocht: zo'n 2.000 bezoekers kwamen erop af. Stichting Brabants Centrum hielp toen mee met de kaartverkoop. Omdat het evenement in 2016 ook al zo'n positieve impact had op Boxtel en omgeving, omarmt de stichting ook de komende editie het evenement en draagt ze aan de cast en de organisatie haar steentje bij.

Wanneer de kaartverkoop begint, is nog niet bekend. Er worden twee twee voorstellingen gegeven. Per uitvoering is er ruimte voor achthonderd mensen. De eerste voorstelling van 'Jesus Christ Superstar' is op vrijdag 23 maart. Daags erna vindt de tweede plaats. Als er voldoende vraag is, zal er op zondag 25 maart een derde opvoering komen.


Zingen in Den Boer

Deejay Peter van As houdt hedenavond, donderdag 16 november zijn maandelijkse meezingavond in café Den Boer aan de Corpus. Vanaf 21.00 uur klinkt er muziek; de toegang is gratis.

Deejay in Plein2

Hugo Oostendorp, ook bekend als DJ Easttown, draait zaterdag 18 november vanaf 22.30 uur passende beats voor een gratis toegankelijke afterparty in restaurant Plein2 aan het Stationsplein in Boxtel. Bezoekers die een hapje eten, kunnen na afloop de dansvloer op. Maar voor mensen die alleen voor de muziek komen.