Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2018

Op Drift-tweedaagse bij opening haventje Esch

Carry Dirkx

Het Essche haventje wordt opgeleverd op donderdag 1 maart 2018. Het moet een plek worden die inwoners van Esch en passanten uitnodigt tot ontmoeten, genieten, vieren, uitrusten, herdenken en recreëren. Enkele Esschenaren hebben de handschoen meteen opgepakt. De organisatoren van Op Drift hebben de aanlegplaats nabij het Oudemannengasthuis aan de Haarenseweg namelijk gekozen als decor en inspiratiebron voor het tweedaags evenement 'In veilige haven', op 4 en 5 mei 2018. Het markeert meteen de officiële opening van het haventje.

Op Drift organiseert op onregelmatige basis culturele evenementen in Esch. In 2013 liet Op Drift voor het eerst van zich horen met een spectaculaire avond aan de Essche Stroom. Op een drijvend podium trad een stoet van - vooral muzikaal - Esch' talent op. Dat concept wordt in 2018 nog eens dunnetjes overgedaan, op Bevrijdingsdag zaterdag 5 mei. Maar ook op 4 mei organiseert Op Drift een bijeenkomst aansluitend op de nationale dodenherdenking. Overkoepelend thema voor het Op Drift-weekend wordt 'In veilige haven'. Aan de invulling wordt al gewerkt.

Het haventje is een initiatief van inwoners uit Esch. Waterschap De Dommel en de gemeente Haaren omarmden het idee. Het waterschap zorgt voor de aanleg. De planning liep wat vertraging op, maar op 1 maart volgend jaar moet de aanlegplaats klaar zijn. ,,Hartstikke leuk dat er meteen iets bij het haventje gebeurt", zegt Nicola Janssen van het waterschap. Ook burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren zijn enthousiast. ,,Hoe het gebruik en de invulling van het haventje wordt, is aan de Esschenaren zelf. Maar Esch kennende, twijfel ik er niet aan dat er van alles gaat gebeuren", zegt wethouder Eric van den Dungen. ,,Het is alleen maar mooi dat Op Drift er komt."

Poos-steen

Bij het haventje komen ook een gedenkplek en een vlaggenmast. De gedenkplek wordt op 4 mei ingewijd. Dankzij een anonieme donateur komt daar een kunstwerk bij te staan, een zogenaamde poos-steen. Dat is een steen met een gedicht, passend bij de plek.

Na de meer ingetogen bijeenkomst op 4 mei, wordt het evenement op 5 mei uitbundiger. In het begin van de avond vindt de officiële opening van het haventje plaats. Daarna staat het (drijvend) podium open voor talentvolle Esschenaren die iets willen vertonen: muzikaal, verhalend, dansend, enzovoorts. Iedereen die een bijdrage wil leveren, kan zich melden via opdrift@ziggo.nl.