Afbeelding
Foto:

Goedheiligman neemt weer zijn intrek in Kasteel Stapelen

Stapel op Sint wordt muzikaal feestje

LINDA VAN DE WIEL

In juni zijn ze al begonnen met de voorbereidingen: de leden van de stuurgroep Stapel op Sint. Dit zijn Gerrit de Jong, Koen van Beurden, José van der Linden, Yvonne van de Nostrum en Wim Ketelaars. ,,Voor 1 augustus waren de belangrijkste zaken geregeld: het akkoord van de paters assumptionisten, de afspraken met de gemeente en openbare werken en het benaderen van de zogenaamde 'vrienden', ofwel sponsors van Stapel op Sint. En toen kwam het verlossende woord. ,,Ja, er komt een derde editie van Stapel op Sint."

Het evenement werd tijdens de eerste editie al zeer positief ontvangen en elk jaar trekt de stuurgroep meer uit 'de juten zak'. Stuurgroepcoördinator Ketelaars legt uit: ,,Drie jaar geleden begonnen we met 45 vrienden en we hebben er nu al 67. Zij sponsoren voornamelijk in natura. Denk aan zaken als pallets, vlaggen en deeg. En ook de kleding wordt gewassen." Ook Yvonne van de Nostrum, samen met Van Beurden verantwoordelijk voor de personele bezetting, is overdonderd door de vele gulle gevers die Stapel op Sint een warm hart toedragen. ,,Naast


de vrienden zijn er ook veel vrijwilligers actief tijdens de twee weken dat Sint logeert op kasteel Stapelen, ongeveer 150. Velen van hen zijn uiteraard actief als Piet, er zijn veertien verschillende rollen. Maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld de catering verzorgen, eerste hulp bieden of het verkeer regelen. Er is zelfs een aantal mensen dat een week vrij neemt om te helpen", lacht Van de Nostrum.

KASTEEL VOL MUZIEK

Naast de algehele coördinatie en personele bezetting zijn er meerdere taken verdeeld. De Jong is verantwoordelijk voor de intocht. Van der Linden heeft de inrichting van het kasteel onder haar hoede. Hanneke Ketelaars ondersteunt de steungroep met pr-zaken. ,,En achter de coördinatoren staan de 150 vrijwilligers die net genoemd werden", aldus Ketelaars. Vanaf begin september is de stuurgroep bezig met allerlei praktische zaken. Een enorme klus die dankzij vier tot in detail uitgewerkte draaiboeken loopt als een geoliede machine.

Onlangs werd ook het thema van dit jaar bekend gemaakt: een kasteel vol muziek. Ketelaars: ,,Bezoekers van de Sinterklaasintocht hoeven dan ook niet verbaasd te zijn als er verschillende Pieten met muziekinstrumenten te zien en te horen zijn. En tijdens drie van de vier weekenddagen zijn er muziekpieten op kasteel Stapelen aanwezig. Dit zijn de Pieten van The Ducktownband, de Red River Band en Jasband De Keiknoepers."

Sinterklaaslied

Tijdens de intocht en op de weekenddagen is het Sinterklaaslied 'Stapel op Sint!' meerdere malen te horen. De tekst is geschreven door Fons van Heesch jr. ,,Dit jaar hebben we voor het eerst Pietenboekjes. Hierin staat de tekst van het nummer. Er staan ook leuke opdrachten in. Zo kunnen kinderen een wens voor een ander aanleveren. Wij kiezen als organisatie drie wensen uit die vervuld worden", vertelt Ketelaars. De boekjes worden op alle basisscholen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel uitgedeeld in de groepen 1 tot en met 3. Tijdens de intocht en op Stapelen zijn ook boekjes verkrijgbaar.

GROEI

Van de Nostrum en Ketelaars omschrijven het evenement als uniek. ,,Het duurt maar liefst twee weken en het bezoekersaantal groeide van 5.000 in het eerste jaar naar 6.000 in het tweede jaar. De festiviteiten zijn gratis toegankelijk en dit vinden wij ook heel belangrijk. Er zijn 180 huishoudens die bediend worden door de voedselbank en veel andere gezinnen die leven van een bijstandsuitkering. Wij willen dat Stapel op Sint voor iedereen toegankelijk is. Want daar doen we het voor: de beleving van de kinderen."

Naast de vrij toegankelijke weekenden, gaan alle kinderen van de groepen 1 tot en met 3 van de basisscholen in de gemeente Boxtel een bezoek brengen aan de goedheiligman. ,,En ook cliënten van Cello en Kentalis gaan op visite bij de Sint. Er vinden elke werkdag vier bezoeken plaats, dus het is een drukke bedoening", volgens Van de Nostrum.

TOEKOMST

De naam Stapel op Sint is een bewuste keuze. ,,Als was gekozen voor 'Sint op Stapelen' en we zouden moeten verhuizen, sloeg de naam compleet de plank mis. Dat is nu niet het geval", aldus Ketelaars. De organisatoren verklappen meteen dat er een editie 2018 komt. Ketelaars: ,,Kasteel Stapelen staat te koop, wij hebben daar als stuurgroep kennis van genomen. Het is daarom bijzonder fijn dat we er dit jaar nog terecht kunnen. We gaan graag in gesprek met een hooggeplaatste gast die met zijn secondanten binnenkort tijdelijk verblijft in het kasteel. Wie weet wat de toekomst brengt. Vol verwachting klopt ons hart…."

FOTO BOVEN: Het verblijf van Sinterklaas in Boxtel staat dit jaar in het teken van muziek. En dus zijn diverse ruimten van kasteel Stapelen niet alleen versierd met kleurig verpakte cadeautjes, maar ook met muziekinstrumenten. Die zijn tijdelijk uitgeleend door Muziekhuis Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding