Hulpactie duikcentrum na orkaan Irma

Crowdfunding voor getroffen Esschenaren

CARRY DIRKX

Orkaan Irma verwoestte op woensdag 6 september een groot deel van Sint Maarten. Ook de duikschool van Esschenaren Helmie en Henry Franken werd zwaar getroffen. Vrienden van het echtpaar Franken zijn in de bres gesprongen om hen financieel bij te staan.

De hulp is hard nodig, zegt Fred Bergman uit Boxtel, een van de initiatiefnemers van de actie. ,,Het is een grote puinhoop op Sint Maarten. Toeristen komen er nu niet terwijl zij de belangrijkste inkomstenbron van de duikschool zijn."

Trage hulpverlening

Bergman schetst de moeilijke omstandigheden op Sint Maarten. ,,Stel je voor dat je drie weken geen stroom hebt. Het dak is van je huis gewaaid. En er gebeurt niks." Er is nog nauwelijks sprake van wederopbouw op het eiland, zegt hij. ,,Helmie en Henry zaten vijf weken zonder water en elektriciteit. Pas twee weken na orkaan Irma kwam er een voedselpakket. De hulp komt zó traag op gang." Hun duikschool Dive Safaris raakte een boot kwijt en liep nog meer schade op. Omdat toeristen Sint Maarten links laten liggen, zijn er ook geen inkomsten. En is het dus ook moeilijk om de boel weer op te bouwen.

Ludieke actie

Vrienden en familie van Helmie en Henry Franken, waaronder Fred Bergman, besloten enkele weken terug dat ze iets wilden doen voor het getroffen echtpaar. ,,Het is tegenwoordig best gemakkelijk om een crowdfunding te regelen, dachten we", zegt Bergman.

Dat viel toch een beetje tegen: er moest een stichting worden opgericht. Inmiddels is die er en kan er via de website hds.marlindivers.nl geld gedoneerd worden. En er zit meer in de pijpleidingen, zegt Bergman. ,,We zijn ludieke acties aan het bedenken om geld in te zamelen. Bijvoorbeeld een nieuwjaarsduik organiseren in recreatieplas De Langspier, tegen een kleine vergoeding."


Kempenhorst College informeert ouders over schoolkeuze

Om ouders van kinderen uit groep 7 en 8 op tijd te informeren over belangrijke zaken met betrekking tot de schoolkeuze voor de middelbare school, houdt het Kempenhorst College in Oirschot op 22 november een informatieavond.

Tijdens deze avond wordt duidelijk wat het Kempenhorst College voor leerlingen en ouders kan betekenen. Bovendien is er ruimte voor algemene vragen over voortgezet onderwijs. De afgelopen jaren zijn er in 'onderwijsland' veel nieuwe ontwikkelingen die vragen oproepen bij ouders van kinderen die van primair naar voortgezet onderwijs gaan. Door het bezoeken wordt daarom meer verteld over het Kempenhorst College zelf, maar ook over het vmbo in brede zin.

Geïnteresseerde ouders zijn welkom aan de Eikenbussel 1 in Oirschot. De avond begint om 19.30 uur. Kijk voor meer informatie op de website www.kempenhorst.nl.