Afbeelding
Foto: Pål Jansen

EEN KIJKJE OVER DE GRENS BIJ STUDERENDE ONDERNEMERS

'Liempde? Nog nooit van gehoord'

PÅL JANSEN

Het lijkt allemaal kommer en kwel in kleine kernen als het gaat om de dagelijkse boodschappen; winkeliers vertrekken en het aanbod verdwijnt. Maar in Liempde is er toch iets anders aan de hand. De laatste twintig jaar bleef het winkelaanbod nagenoeg hetzelfde, ondanks de crisis, de opkomst van online winkelen en expansie van supermarkten. Waarom slaagt daar wel wat in andere kleine dorpen niet lukt? Brabants Centrum maakt een rondje door Liempde om dit geheim te ontrafelen. Maar deze week is er een uitstapje naar het Summa College in Eindhoven: hoe kijkt de volgende generatie winkeliers naar ondernemen in een dorp?

Een deel van de winkeliers in Liempde hikt al tegen het pensioen aan. De tijd dat kinderen de zaak automatisch voortzetten, is voorbij. Het roept vragen op in Liempde: wie nemen straks de winkeltjes over? Tegelijkertijd is het een gekke gewaarwording dat er geen nieuwe ondernemers klaarstaan: de huidige winkeliers zijn tevreden over hun omzetten en winsten.

Om te kijken naar de toekomst is een gesprek mét de toekomst interessant. Zeven studenten van het Summa College in Eindhoven die de mbo-opleiding 'ondernemer retail' volgen, waren bereid mee te werken aan een discussie over ondernemen in een dorp als Liempde. De jonge deelnemers kijken nog onbevangen naar de wereld en hebben nog niet gekozen wat voor soort onderneming ze willen, alleen dát ze een eigen winkel willen.

KLEIN GEBIED

,,Liempde? Ik heb er nog nooit van gehoord", roept een van de studenten. ,,Misschien heb ik het een keer voorbij horen komen", zegt een ander. Zo start de discussie. Of ze later in een klein dorp tot 5.000 inwoners dan een winkeltje willen openen? ,,Je zit vast aan de mensen die er zitten. Heeft iedereen bijvoorbeeld een jas gekocht, dan ben je klaar", antwoordt Christian Ketelaars (19). Stijn Potocki (18) vult aan: ,,Mensen gaan bovendien niet een dagje naar Liempde om te winkelen." Christian: ,,Het verzorgingsgebied is te klein, er zitten in een dorp ook te weinig andere winkeltjes. Mensen komen naar Eindhoven voor de Primark en die gaan dan ook naar de bakker."

De vooronderstelling van de ondernemers in spe is dat 'de stad' dé plek is om een winkeltje te openen. Daar heb je meer 'aanloop': massa's winkelend publiek. Op een enkeling na. Danny Sleegers (18) uit Dommelen (circa 9.000 inwoners) wil wel overwegen om 'iets' in buurtplaats Valkenswaard (circa 30.000 inwoners) te openen in de toekomst. ,,Eigenlijk is dat ook een dorp."

Het beeld van het kleinere dorp is niet aantrekkelijk bij de studenten: rustig, eentonig werk, geen groot publiek, veel ouderen en weinig groeimogelijkheden. Max de Bresser (18): ,,Als het dorp groeit, dan kun je wel groeien. Maar dan denk ik dat het over tientallen jaren gaat. Het is klein, Eindhoven groeit veel sneller en daar komen veel mensen."

Waar de studenten vooral denken in termen van aantallen, veel publiek en groei van de onderneming, is het frappant om te zien dat zij niet geënt zijn op flinke winsten. Ketelaars: ,,Iedereen wil uiteraard rijk worden, maar als ik plezier heb in mijn werk en een goede boterham eraan verdien, is dat voor mij prima."

Op de vraag waarom dat in een dorp niet zou kunnen, ontstaat er meer discussie tussen de studenten over de mogelijkheden. Een fysieke winkel aanvullen met een online webshop bijvoorbeeld of er wordt aangehaald een dorpswinkel veel vaste klanten heeft. Er zijn ook minder huisvestingskosten denkt een van de deelnemers.

BEELDVORMING

Voorafgaand aan het gesprek stonden de studenten er nauwelijks bij stil om in een dorp iets te beginnen. Op de opleiding krijgen ze niet te horen dat ze per se in de stad of grotere plaats moeten ondernemen, maar dat idee hebben ze wel. Hoewel slechts een enkeling een kledingwinkel wil beginnen, hebben die een belangrijke invloed op hun beeldvorming, legt docent marketing en management Annabeth Vermande uit. ,,Zij bezoeken vaak de stad om kleren te kopen en komen daar op ideeën. Soms wil iemand iets beginnen in zijn geboortedorp, maar daar houdt het mee op. Ook de media hebben veel invloed op hun beeld: het verhaal is dat het slecht gaat met de plaatselijke buurtsuper of het groentewinkeltje."

Maar zodra tijdens het gesprek een aantal demografische kenmerken van Liempde wordt aangehaald (zoals de gemiddelde huiswaarde) en wordt toegelicht hoe de winkeltjes het doen, splijt de groep een beetje in tweeën: voor een deel trekt het dorp niet omdat ze het niet bij hun leeftijd vinden passen (veel ouderen, geen bioscoop, weinig uitgaansgelegenheden). Een paar beginnen echter te twijfelen. De Bresser: ,,Dat verandert de zaak wel."

FOTO BOVEN: V.l.n.r. Max de Bresser (18), Danny Sleegers (18), Belmin Karupovic (19), Tim van Rijsingen (17), Dogukan Akan (19), Stijn Potocki (18) en Christian Ketelaars (19) zijn jongens uit de regio Eindhoven die straks een handel willen beginnen. (Foto: Pål Jansen).


DVG Pubquiz

Voetbalclub DVG uit Liempde houdt samen met The Brain uit Boxtel morgen, vrijdag 17 november, een pubquiz in de kantine op sportpark De Roode Bleek. Er komen vragen voorbij over de club, sport, televisie, muziek en nieuws. Inschrijven kan op de avond zelf of door een e-mail te sturen naar mirandavanderleest@gmail.com. De avond begint om 20.00 uur, deelname kost zes euro per persoon.