PLAN 'BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN' IN 2018

'Binnendommeltjes geven bruisend centrum impuls'

PÅL JANSEN

Hartje Boxtel aantrekkelijker maken voor publiek en ondernemers: een vraagstuk waar onder meer de gemeente Boxtel en de ondernemers zich al een poos over buigen. De herinrichting van de Markt staat al een tijdje op de agenda en wordt volgend jaar uitgevoerd. Nu breekt een nieuw hoofdstuk aan: het terugbrengen van de Binnendommeltjes. Het college is bereid om daar een half miljoen euro voor uit te trekken en hoopt er via subsidies nog een half miljoen bij te krijgen. In februari een 'artist impression' gepresenteerd die een beeld geeft hoe het eruit moet komen te zien.

'Boxtel Binnen de Bruggen', zo werd het centrum genoemd toen het werd omsloten door de zogeheten Binnendommeltjes. Het plan is om deze 'een soort van' te herstellen in het centrum. ,,Maar het is breder dan alleen de de waterlopen", benadrukt wethouder Peter van de Wiel. ,,Wat we willen is de oude structuur van Boxtel binnen de bruggen 'verbeelden'."

VERDUURZAMEN

Om te beginnen met de oude kanaaltjes die door het centrum liepen: er wordt getracht om een paar stukken fysiek open te graven, maar met name wordt er gekeken naar andere methodes om de historische grachtjes in beeld te brengen. ,,Water is een belangrijk facet, maar andere vormen kunnen ook, denk bijvoorbeeld aan een lint van zonnepanelen. We kijken ook naar het verduurzamen van het centrum", aldus Van de Wiel.

Ook projecten waarmee regenwater afgekoppeld kan worden, lichtprojecties en groenstroken worden als voorbeelden genoemd. De gemeente Boxtel houdt samen met Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) drie werkateliers onder leiding van twee kunstenaars die gaan werken aan de artistieke kant van het verbeelden van de Binnendommeltjes.

ONDERNEMERS

Voor het opstellen van het plan heeft de gemeente in september een bijeenkomst gehouden samen met onder meer de centrumondernemers en -horeca. Het moet ook een economische impuls geven. Of, zoals wethouder Van de Wiel het zegt: ,,Om het bruisend centrum te versterken."

Bij die bijeenkomst waren echter niet alleen ondernemers, maar ook partijen die zich met heel andere thema's bezighouden. Zoals waterschap De Dommel, de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, Kunstlicht99, Heemkunde Boxtel. Doordat het plan meerdere raakvlakken heeft met diverse onderwerpen (zoals cultuurhistorisch erfgoed, duurzaamheid en water), rekent Van de Wiel op geld uit meerdere overheidspotjes: ,,We willen als gemeente Boxtel een half miljoen euro investeren en hopen op een half miljoen aan cofinanciering binnenkomt. Om toerisme, recreatie en economie in het centrum te bevorderen, is toch wel een stevige investering nodig om dit voor elkaar te krijgen."

NIEUWE GEMEENTERAAD

Echter, dat zal tijdens deze ambtsperiode van de wethouder niet meer gebeuren. Wanneer het plan klaar is, kan de nieuwe raad het meenemen in het programma, aldus de wethouder.


Krachttraining voor senioren bij 'Dommel'

Wat houdt krachttraining in? En wat kan het betekenen voor mensen van verschillende leeftijden? Het antwoord op deze en veel meer vragen geeft Fysiotherapie De Dommel tijdens een gratis voorlichtingsavond op woensdag 22 november.

Met het stijgen van de leeftijd neemt spiermassa af. Mensen ouder dan 80 jaar hebben ongeveer de helft van hun oorspronkelijke spiermassa verloren. Krachttraining maakt spieren maar ook de botten sterker, is goed voor het hart en zorgt voor lenigheid en energie.

VOORLICHTING

Paul Smulders en Renate Beersma organiseren vanuit Fysiotherapie De Dommel een voorlichtingsavond over krachttraining op 22 november, van 19.30 tot 21.00 uur in het Behandel Senioren Centrum aan het Molenpad 7b in Boxtel. Zo wordt toegelicht welke apparaten het best geschikt zijn voor senioren.

Deelname is gratis, vooraf aanmelden is gewenst: fysio@fysiotherapiededommel.nl of via (0411) 62 44 04.