Openbare avond 'ware winst' in gemeentehuis

Debat over Gemene Goed Economie

Hoe kunnen waarden als transparantie, democratisch handelen, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling met succes het fundament vormen voor de economie? Die vraag staat centraal tijdens een openbare bijeenkomst op woensdagavond 22 november met als titel Ware Winst.

De titel Ware Winst verwijst naar het gelijknamige boek van de Oostenrijkse politiek wetenschapper Christian Felber. Deze lector aan de Universiteit voor Economie in Wenen stelt dat we opgescheept zitten met een systeem, waarin menselijke waarden worden weggedrukt door financieel-economische waarden. Hij heeft een nieuw model ontwikkeld waar landen, ondernemingen, consumenten en ook gemeenten voor kunnen kiezen; een goede balans in een zogenaamde Gemene Goed Economie, die werkt voor het algemeen belang, aldus Felber. Een model dat de visie vertaalt in een praktisch en bruikbaar instrument. Er zijn intussen 250 ondersteuningsgroepen en ruim 2.000 bedrijven in 35 landen, ook in Nederland, die hiervoor bewust kiezen. 250 bedrijven publiceren al een Gemene Goed Balans.

In Boxtel ontving wethouder Eric van den Broek begin oktober het doorgeefboek Ware Winst bij de start van de Innovatie-route langs 20 bedrijven tijdens de Duurzame Week Boxtel. De bijeenkomst op woensdagavond 22 november gaat hierop verder. Docent Carel Tielenburg van de Haagse Hogeschool geeft dan een inleiding over Ware Winst en de Gemene Goed Economie. En vanuit de praktijk komt Erik Friedeberg, voorzitter van de coƶperatie Manifesto business coaching & personal accountants in Amsterdam en Breda, vertellen over zijn ervaring met het model.

Aansluitend reageert Boxtelaar Geert Duijghuisen, fabrikant van duurzame verfproducten, op beide presentaties. Daarna is er debat onder leiding van Nico Bulter van de fractie PvdA/GroenLinks in de Boxtelse gemeenteraad. Zijn partij nam het initiatief voor deze avond. De bijeenkomst vindt plaats in het gemeentehuis, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.


Kaartspel Jumbo uitgesteld

Supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof is bezig met de ontwikkeling van een lokaal kaartspel. Dinsdag 14 november zou bekend gemaakt worden welke afbeeldingen op de stokken kaarten zouden komen, maar dat is tot nadere berichtgeving uitgesteld.

De supermarkt vroeg de voorbije weken aan inwoners om foto's in te sturen die typerend zijn voor Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Die afbeeldingen komen op de kaarten te staan. Binnenkort maakt de supermarkt een nieuwe datum bekend.