Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOLOP ACTIVITEITEN TIJDENS ONDERNEMERSVIJFDAAGSE

Handel drijven met gesloten beurzen

Van een ontbijt in Liempde tot een maatschappelijke beurs in Het Goed. Van een startersavond in Berlicum tot een feest bij Classic Park. Boxtel en Sint-Michielsgestel presenteerden afgelopen week een gevarieerde Ondernemers 5-daagse. ,,Want ondernemers zijn de motoren van de samenleving die zorgen voor welvaart en banen", aldus de beide gemeentebesturen.

Komende vrijdag is de landelijke Dag van de Ondernemer. Eén dag, dat vonden Boxtel en Sint-Michielsgestel wat dunnetjes. Samen met ondernemers en instanties zetten zij afgelopen week een reeks activiteiten op. ,,Want het gaat om grote groepen die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet", vinden de Boxtelse wethouders Peter van de Wiel en Eric van den Broek en hun Gestelse collega Koos Loose. ,,We proberen ondernemers al op allerlei manieren te ondersteunen, onder meer met startersavonden, economisch stimuleringsbudget en een speciaal loket. Tijdens deze activiteitenweek hopen we zoveel mogelijk ondernemers te ontmoeten en de contacten te versterken", zei Van den Broek vooraf. Hij en zijn collega-wethouders vinden het goed dat in beide gemeenten de krachten op dit vlak worden gebundeld. Want hoewel het aantal ondernemers nagenoeg hetzelfde is (1.400 in Boxtel, 1.300 in Gestel), is de samenstelling in de twee gemeenten verschillend. ,,Voor bedrijfseigenaren zijn de evenementen in de 5-daagse dus een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten en daarvan te profiteren", aldus de wethouders.

Taart

De Ondernemers 5-daagse startte op maandagochtend met een ontbijt in restaurant Het Hof in Liempde en een avond in Den Durpsherd in Berlicum. Dinsdag stond in Boxtel een ludieke activiteit gepland. Het college van burgemeester en wethouders had drie smakelijke slagroomtaarten in de aanbieding. Via een loting onder alle in Boxtel gevestigde ondernemers werd bepaald wie ze in ontvangst mocht nemen.

Autobedrijf Van Den Brandt (Boseind) was als eerste aan de beurt. Eigenaar Frank van den Brandt en zijn medewerkers reageerden blij verrast toen wethouder Van den Broek door de glazen draaideur wandelde met een grote gebaksdoos. ,,Die is op voordat je het weet", lachte Van den Brandt. Van den Broek legde uit dat de actie is bedoeld om symbolisch alle ondernemers in het zonnetje te zetten. ,,Samen met Sint-Michielsgestel maken we er een vijfdaagse van om ondernemers meer mogelijkheden te bieden voor netwerken, kennismaken en verbinding. En dat houdt natuurlijk niet op na deze vijfdaagse, we streven naar meer van dit soort initiatieven." Na het autobedrijf reikte het college een taart uit bij advies- en ontwerpbureau BRO (Bosscheweg) en bij agrariër Henk Meijs (Kapelweg).

BEURSVLOER

Bij de Boxtelse kringloopwinkel Het Goed stond gisteren, woensdag 15 november een maatschappelijke beursvloer op het programma. Bedrijven, verenigingen en andere organisaties kregen de kans om goederen, diensten en activiteiten te ruilen, met een gesloten portemonnee. Er ging dan ook geen euro over tafel. ,,En dat zorgt er toch voor dat je anders met elkaar praat. Zonder geld lijkt er wel meer ruimte te zijn voor creatieve deals", merkte Wendy Adams die namens Het Goed optrad als gastvrouw. Twee accountants legden alle deals vast en burgemeester Mark Buijs fungeerde als een soort notaris die alles in goede banen leidde.

Classic Park vormt vanavond, donderdag 16 november het decor voor een feest. Storemanager Gijs van de Ven van elektrisch autobedrijf Tesla geeft een presentatie, terwijl de band Tilt zorgt voor de muzikale omlijsting. De landelijke Dag van de Ondernemer op vrijdag 17 november wordt door de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel gebruikt om terug te blikken op alle de activiteiten van de vijfdaagse, onder andere via Facebook en Twitter.

FOTO BOVEN: Op de beursvloer in Het Goed hield 'notaris' Mark Buijs goed bij welke deals er gistermiddag werden gesloten. Alles zonder portemonnee, er ging geen euro over tafel. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO LINKS: Wethouder Eric van den Broek verraste dinsdagmiddag autobedrijf Van den Brandt met een flinke slagroomtaart. Frank van den Brandt (links) nam die graag in ontvangst.


KUNSTSTOF BORDEN BLEKEN NIET 'HUFTERPROOF'

Poëzie op panelen van roestvast staal

Liefst veertien gedichten staan langs de poëzieroute die in mei 2011 in de gemeente Boxtel werd geopend. Teksten van Victor Vroomkoning, Jasper Mikkers en Albert Megens vullen de kunststof panelen die her en der werden opgesteld. Maar ze vielen ten prooi aan vandalen én aan de inwerking van vocht. Daarom zijn ze nu opnieuw vormgegeven: in roestvast staal. Vanmiddag werd het eerste paneel onthuld bij de bibliotheek aan de Burgakker.

Joke van Koll, voormalig bestuurslid van de Kunststichting Boxtel, stelde samen met Walter van de Laar (de oud-Boxtelaar die schuilgaat achter het pseudoniem Victor Vroomkoning) een plan van aanpak op om te komen tot vernieuwing van de poëzieroute. Wethouder Marusjka Lestrade trok er 9.000 euro voor uit. ,,De oude panelen zagen er onder meer door vernielingen erg treurig uit", vertelde Van Koll gistermiddag in een toelichting op de heropening van de poëzieroute. Bij de VVV is een fiets- en wandeltocht verkrijgbaar langs de diverse plekken waar poëziepanelen staan.

BASISSCHOLEN

Bij het ontwerp van de nieuwe panelen zijn twee basisscholen betrokken. ,,Victor Vroomkoning droeg deze week in enkele klassen van De Hobbendonken gedichten voor en de leerlingen hingen aan zijn lippen", glundert Van Koll. Kinderen van Sint-Petrusschool speelden vanmiddag een rol tijdens de onthulling van het eerste nieuwe paneel in de bibliotheek naast hun school.

,,We hebben deze keer de leesbaarheid boven de vormgeving gesteld", vertelde Van Koll. De teksten zijn via een lasertechniek op de stalen panelen aangebracht. ,,En daarmee graffiti-bestendig", aldus wethouder Lestrade die de onthulling vanmiddag verrichtte. Voorafgaand opende ze een expositie over de pleegzorg die de komende week in de bibliotheek is te zien. De reizende tentoonstelling stond afgelopen week opgesteld in Sint-Ursula aan de Baroniestraat.


Afbeelding