Afbeelding
Foto: Sander van Gils

ONDERZOEK NAAR BESTUURLIJKE FUSIE

Sint-Christoffel wil samen met Vughts schoolbestuur

Het overkoepelende schoolbestuur Sint-Christoffel, waarbij zeven basisscholen in Boxtel én een school voor speciaal basisonderwijs zijn aangesloten, wil met ingang van 1 januari 2019 fuseren met stichting Leijestroom in Vught. Dit hebben de besturen vastgelegd in een intentieverklaring die zij maandag ondertekenden. Komend jaar onderzoeken beide stichtingen de haalbaarheid en de gevolgen van de voorgenomen fusie.

Sinds 2002 werken vijf schoolbesturen in het bijzonder onderwijs samen in de zogenaamde Dommelgroep: Sint-Christoffel in Boxtel, Leijestroom in Vught, Skipos in Sint-Michielsgestel, Skoso in Sint-Oedenrode en Skopos in Schijndel. Zij werken bijvoorbeeld samen op het gebied van administratie, financiën en huisvesting. Binnen deze groep vinden Sint-Christoffel en Leijestroom de tijd rijp om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van een verdergaande bestuurlijke samenwerking, bij voorkeur in de vorm van een besturenfusie.

De twee besturen willen samengaan omdat ze geconfronteerd worden met diverse complexe ontwikkelingen op het vlak van passend onderwijs, bevolkingskrimp, wetgeving op het gebied van kwaliteit en personeel, de veranderde rol van de lokale overheid, deregulering en daarmee samenhangende autonomievergroting. Krachtenbundeling moet leiden tot verdere professionalisering en een financieel sterkere positie.

Elke dag werken 160 medewerkers van Sint-Christoffel en 180 medewerkers van Leijestroom aan de toekomst van 3.500 kinderen. Dat doen ze vanuit zeventien scholen in Boxtel, Vught, Heusden en 's-Hertogenbosch.

'JORIS MEUBELEN' GROTENDEELS VERWOEST

Uitslaande brand legt monument in de as

Een grote uitslaande brand legde maandagmiddag het leegstaande bedrijfspand waarin voorheen Joris Meubelen was gevestigd grotendeels in de as. Er vielen geen slachtoffers. De Eindhovenseweg waaraan het pand is gesitueerd, was vanwege de bluswerkzaamheden urenlang afgesloten en dat zorgde rond de avondspits voor veel verkeershinder elders in Boxtel.

Rond vier uur in de middag werd de brandweer gealarmeerd. Omdat de brand zich razendsnel verspreidde, schaalden de hulpdiensten snel op. Met drie blusvoertuigen, een ladderwagen, twee watertankwagens en een variatie aan ondersteunend materieel werd het vuur bestreden. Vanwege de sterke rookontwikkeling adviseerde de gemeente aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden.

De brand trok veel belangstelling; omstanders werden op veilige afstand gehouden door de politie. Jongeren vertelden dat zij kort voor het uitbreken van de brand een luide knal hoorden. Ze meldden dat wat isolatiemateriaal in brand stond, maar dat zelf blussen niet uithaalde. Of het om brandstichting gaat, is nog onduidelijk; op advies van de politie heeft eigenaar Ronald van Heeswijk van projectontwikkelaar IMvest daarvan wel aangifte gedaan. Een gedeelte van het gebouw is geruime tijd bewoond geweest door een anti-kraakhuurder, maar die zou twee weken geleden zijn vertrokken.

HERSTEL?

Eerder dit jaar werden opstallen achter het bedrijfspand gesloopt. Ook een deel van het karakteristieke witte pand nabij de Dommelbrug wordt deels ontmanteld. Dat gebeurt in het kader van nieuwbouwplan Hobbendonk dat IMvest voor de locatie heeft ontwikkeld en plaats moet bieden aan 24 woningen. In het deel van het monumentale pand dat zou blijven staan, waren appartementen voorzien. Of dat nu nog haalbaar blijkt, valt nog te bezien, zo meldde eigenaar Van Heeswijk in een reactie aan Brabants Dagblad. Hij zei te willen streven naar herstel van het gemeentelijk monument.

FOTO ONDER: Beeld van de vlammen die aan de achterkant uit het bedrijfspand slaan. (Foto: Sander van Gils).