Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Muziek en veel gezelligheid in Brede school De Wilgenbroek

Vrolijke middag voor mantelzorgers

De nationale Dag van de Mantelzorg ging ook aan Boxtel niet voorbij. Vrijdag kwamen ongeveer honderd mantelzorgers in brede school De Wilgenbroek bijeen voor een middag met muziek, plezier, gezelligheid en een enkele serieuze noot.

,,Het is in Boxtel een goed gebruik om mantelzorgers jaarlijks in het zonnetje te zetten", sprak wethouder Eric van den Broek de mantelzorgers toe bij de officiële opening van de middag. ,,En zeer terecht, want het werk van mantelzorgers werd de afgelopen jaren alleen maar zwaarder en belangrijker omdat voorzieningen afnamen. Er ligt een zware druk op u." Van den Broek wees de mantelzorgers op de cliëntdagen voor de Wmo die gepland staan in februari en maart 2018. ,,Dan kunt u zeker uw zegje doen. Dat kan natuurlijk ook via de Klankbordgroep Mantelzorgers en het Steunpunt Mantelzorgers in Sint-Ursula." Kartrekker van dat steunpunt was jarenlang Marieke Dijkshoorn, die sinds kort met pensioen is. De wethouder dankte Dijkshoorn voor de manier waarop zij haar werk vorm gaf en wenste haar opvolgers, Veerle Slosse en Marjon van den Meerendonk, veel succes.

Na de officiële opening genoten de mantelzorgers van een middag vol gezelligheid, met onder andere het Dükerskoor, tonprater Frans Bevers en troubadour Jan van der Heijden. Lunchroom Brownies & Downies zorgde voor soep en broodjes en in een aantal kraampjes vonden de deelnemers informatie over diverse zorginstellingen en initiatieven.

FOTO BOVEN: Boxtelse mantelzorgers kregen vrijdagmiddag in brede school De Wilgenbroek een muzikale middag aangeboden. Er was onder meer een optreden van het Dükerskoor. (Foto: Peter de Koning).


STICHTING OUDEREN IN REGIE WIL DUIDELIJKHEID SCHEPPEN

Coöperatie voor zorg en diensten wil aanvulling zijn op bestaand aanbod

Stichting Ouderen in Regie peilde in september tijdens bijeenkomsten in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel of er behoefte is aan een zorg- en dienstencoöperatie in de gemeente. ,,Er kwamen minder inwoners op de sessies af dan we hoopten", aldus Chris d'Havé, een van de initiatiefnemers. ,,Bovendien lag de nadruk te veel op de zorg. Terwijl we niet van plan zijn de taken van organisaties over te nemen. We willen juist een aanvulling zijn op het bestaande aanbod."

Boxtel kent een groot aanbod aan voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. ,,We zien echter dat veel informatie niet terechtkomt op de juiste plek en dat inwoners door de bomen het bos niet meer zien. Hierin zien we een taak voor een zorg- en dienstencoöperatie", aldus d'Havé.

IN KAART BRENGEN

Voorbeelden zijn het in kaart brengen van informatie en plekken waar mensen met vragen terecht kunnen. Ook in individueel advies, begeleiding, doorverwijzing, zorgen voor samenhang in het bestaande zorg- en welzijnsaanbod en het stimuleren van (buurt)initiatieven ziet de zorg- en dienstencoöperatie een rol voor zichzelf weggelegd.

VERDER VERDIEPEN

Ouderen in Regie gebruikt de komende maanden zich verder te verdiepen in het aanbod van zorg, welzijn en wonen in de gemeente. Zo worden gesprekken gevoerd met diverse organisaties.

,,Vervolgens treden we begin volgend jaar opnieuw naar buiten om duidelijk te maken wat we van plan zijn. Dan wordt ook de behoefte opnieuw gepeild", legt d'Havé uit. Ze geeft aan dat de bijeenkomsten enkele aanmeldingen heeft opgeleverd. ,,Uiteindelijk wordt samen met de leden bepaald waar de coöperatie zich concreet op gaat richten."


RAADSFRACTIE BEZORGD OVER BEWONING 'BLANCA'

SP vraagt B. en W. naar overlast in Spoorstraat

SP Boxtel wil van het college van B. en W. weten of de vestiging van vijftien buitenlandse werknemers op het terrein van de voormalige Blanca-wasserij in strijd is met eerder gemaakte afspraken. Volgens omwonenden is er bij de verbouwing van het complex afgesproken met de projectontwikkelaars dat er luxe appartementen gerealiseerd zouden worden, stelt de SP.

De SP wil weten van het college of het klopt dat er bij de aanvraag van de bouw van het complex aan de Spoorstraat, afgesproken is dat er een aantal luxe appartementen zouden komen. Bovendien vraagt de fractie of de bouw van de woningen in strijd is met de plannen die bij de gemeente zijn ingediend. Als dat inderdaad zo is, wil de SP dat de gemeente optreedt en actie onderneemt.

IRRITATIES

De bewoners klaagden eerder al over de overlast die zij ervaren in de buurt. Met name mensen in de Brugstraat melden geluidsoverlast, vechtpartijen en openbaar drugs- en alcoholgebruik. ,,Het leidt tot irritaties en gevoelens van onveiligheid in de buurt. De klachten zijn kennelijk al gemeld bij de politie, maar dat leidde nog niet tot een oplossing", schreef de SP eerder aan het college.

HERBERGIER

Volgens de SP-fractie hebben ook de mensen van De Herbergier, het complex waar over het algemeen dementerende ouderen wonen, last van de situatie. SP-raadslid Rinze van der Veen: ,,In dit geval is er een fors aantal mensen gehuisvest in een pand dat daar kennelijk niet zo geschikt voor is. Hierdoor is er veel overlast ontstaan voor de omgeving. Dat is extra wrang voor de kwetsbare groep van dementerende ouderen die in De Herbergier wonen."


Alzheimer Café

Het Alzheimer Café regio Het Groene Woud organiseert maandag 27 november een bijeenkomst. Restaurant-zaal De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 staat in het teken van de mantelzorg. De vragen die hier centraal staan: wat betekent het voor de mantelzorger als diens partner dementeert en hoe moet diegene daarmee omgaan? Inloop vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur. De avond eindigt om 21.30 uur en de toegang is gratis.

Worstenbroodjes maken

Worstenbroodspecialisten Huub en Jan-Peter van Griensven geven maandag 11 december een masterclass 'worstenbrood bakken' in het kooklokaal van basisschool De Spelelier. De broers zijn zonen van de bekende worstenbroodbakker Jo van Griensven en gebruiken voor de Brabantse delicatesse vaders originele recept. Er is plaats voor maximaal zestien personen. Opgeven kan via telefoonnnummer 06-19 95 39 97 of per e-mail: kbo.boxtel@gmail.com. Deelname kost vijf euro per persoon. Voor de workshop wordt gevraagd om zelf een schort, keukendoek en een kwastje mee te brengen. De organisatie is in handen van KBO Boxtel. De workshop duurt begint om 13.00 uur en eindigt om 17.30 uur.