Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Prinses Anou regeert over KWAKBOLLEKES IN OGGELVORSENPOEL

Esch op zunne kop met prins Ricardo

CARRY DIRKX

Rick van de Ven zwaait als prins Ricardo voor de tweede keer de scepter over Oggelvorsenpoel (Esch). Ook adjudante Door (Dorethee van Oirschot) blijft aan zijn zijde. Dat werd zaterdag bekend tijdens het elf-elfbal in Esch. Voor velen een verrassing, want de prins en adjudante hadden volop geruchten rondgestrooid dat ze niet op herhaling gingen. Bij de jeugd gaat prinses Anou d'n Urste (Anou van de Sande) voorop in het feest.

,,Het is de sport om het geheim te houden, hè, wie er prins wordt", zegt Rick van de Ven. Dat was aardig gelukt, omdat hij samen met zijn adjudante Door in het dorp rondstrooide dat het na één jaar mooi was geweest. Niks is minder waar, bekent hij. ,,Het beviel goed vorig jaar; ik heb er nu weer veel zin in." Extra bijkomstigheid: zijn dochter Esmée is als ceremoniemeester 'Eschie' een van de jeugdhoogheden. ,,Dat is natuurlijk goud", zegt Van de Ven. Esmée was trouwens ook door haar vader voor de gek gehouden. ,,Wat een liegbeest!", zei ze.

HOP-HOP-HOP

Samen met jeugdadjudant Teun van Kasteren gaat Esmée jeugdprinses Anou van de Sande (11) bijstaan. De drie jongelui uit groep 8 hebben er zin in. ,,Ik dacht dat ik droomde toen ik gekozen werd", zegt Anou. ,,Ik ben een echte carnavalsvierder en houd van dingen regelen en van speechen. En het is leuk om straks een beetje de baas te zijn over Oggelvorsenpoel." Ze heeft ook al een slogan: ,,Hop-hop-hop, we zetten heel Esch op zunne kop." Dat is immers ook het thema tijdens carnaval. Leuk detail: de jeugdhoogheden zijn kinderen van leden van drie gezichtsbepalende Essche carnavalsclubs, namelijk De Roze Sokskes, De Blauwe Kousen en de Geldwolfjes.

BOVENSTE FOTO: Van links naar rechts jeugdadjudant Teun van Kasteren, ceremoniemeester Esmée van de Ven, adjudant Door, jeugdprinses Anou en prins Ricardo van de Essche Oggelvorsenpoel. (Foto's: Peter de Koning).


Fietsen langs boerderijen uit nieuw boek

Gidsen van Gastvrij Liempde verzorgen zondag 19 november om 09.30 uur een rondleiding per fiets langs zestien boerderijen. De hoeves zijn allemaal opgenomen in het boek 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren'. De gidsen vertellen allerlei verhalen over de historische gebouwen.

In het boek dat vandaag, donderdag 16 november is gepresenteerd, zijn 27 boerderijen en schuren opgenomen. Zestien daarvan staan in Liempde. Het boek is ook te verkrijgen in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg. Omdat het echter ook interessant is de boerderijen in het echt te zien, wordt de fietsexcursie georganiseerd.

De tocht start om 09.30 uur vanaf D'n Liempdsen Herd en is rond 12.00 uur afgelopen. Deelname kost vijf euro inclusief koffie en thee na afloop.

Gemonde

Verkiezingslijst D66

Roel Bouwman, fractievoorzitter van coalitiepartij D66 in de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel, is door zijn partij benoemd tot lijsttrekker voor de verkiezingen in maart 2018. Op de kandidatenlijst staan geen inwoners van Gemonde. De huidige wethouder van de democraten, Alexander van den Dungen, is als nummer twaalf lijstduwer. Hij wordt vooraf gegaan door provinciebestuurder Anne-Marie Spierings uit Den Dungen.

De onthulling van de nieuwe koldervorsten was een spannende aangelegenheid in dorpshuis De Es.