Biomassaplein: een
nutteloos prestigeproject

De gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Best en Vught willen met veel subsidie gezamenlijk een biomassaplein opzetten. Daar wordt snoeihout uit de vier gemeenten verzameld, versnipperd en gedroogd. Als locatie is het bedrijventerrein Vorst, nabij Lennisheuvel, aangewezen.

Op macroniveau is biomassa als brandstof zeer omstreden, hoewel het stoken daarvan volgens de regering noodzakelijk is om in 2020 de klimaatdoelstellingen van 14 procent duurzame energie te halen. Daarom wordt ook de bijstook van biomassa in de kolencentrales zwaar gesubsidieerd, namelijk voor 3,6 miljard euro (dat meldde onderzoeksprogramma Zembla in januari dit jaar - red.). Betaald door de consument via de energienota. Om zich in deze materie te verdiepen, is de onthullende documentaire 'Bos als brandstof'(te downloaden van internet) van Zembla van 22 maart van dit jaar verplichte kost! Daarin is ook aandacht voor de grootschalige ontbossing van oerbossen in de Verenigde Staten om aan de houthonger van Nederland te voldoen.

Het stoken van hout stoot veel meer CO2 per geproduceerde kilowattuur uit dan fossiele energiebronnen. Dat heeft te maken met de energiedichtheid en de samenstelling van de brandstof. Planten zijn gewoon weinig efficiënt als omzetter van zonne-energie. Fossiele energie in de vorm van aardgas, olie en kolen is immers zeer geconcentreerde zonne-energie die planten opsloegen over periodes van miljoenen jaren. Verbranding van fossiele brandstoffen is uit oogpunt van CO2-emissie dus verre te prefereren boven verbranding van biomassa, al of niet in de vorm van houtsnippers, houtkorrels e.d. Bij verbranding van jong hout en takken kunnen ook andere schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, kankerverwekkende stoffen en zware metalen.

Snoei- en andersoortig resthout dient in grote hoeveelheden te worden aangevoerd en zal ongetwijfeld leiden tot kaalkap. Een boomtak doet er twintig jaar over om te groeien, maar is in drie minuten opgebrand.

Als deze bewerking van houtrestanten niet is bedoeld als brandstof, maar als grondstof voor bepaalde producten (bodembedekking, spaanplaat, mest, halffabricaten en dergelijke), dan is het de vraag waarom dit niet wordt opgepakt door het bedrijfsleven. Overheden moeten zich immers niet bezighouden met commerciële activiteiten. Maar er is waarschijnlijk geen particulier bedrijf te vinden dat zonder subsidie en met gebruik van te dure en inefficiënte biobrandstof dit rendabel kan maken.

Biomassa stoken is een beetje als terugkeren naar de praktijken van primitieve volkeren, die hun eten bereidden op vuurtjes van gesprokkeld hout en gedroogde poep.

        DIRK VAN ZUIDAM

NASCHRIFT REDACTIE: Vorst B is inderdaad een locatie waar het biomassaplein kan komen. Wethouder Peter van de Wiel heeft aangegeven dat het nog niet 100 procent zeker is dat het project daar komt te staan omdat er nog een - qua ligging ongunstige - locatie in Best in beeld is. Een andere optie is dat het biomassaplein er helemaal niet komt waardoor 250.000 euro aan subsidie terug moet naar de provincie Noord-Brabant.


Houtkachel stoken? Doe het goed, of doe het niet

Aan rookgassen uit verbrandingsinstallaties van fossiel materiaal worden hoge eisen gesteld. Dit is (nog) niet het geval met onze houtkachels. Jan Juffermans stipt vorige week in BC terecht aan dat houtkachels een bron zijn van kankerverwekkend fijnstof en CO2. Mensen die 's avonds de hond uitlaten ruiken het direct al er ergens een slecht gestookte houtkachel brandt.

Hout wordt gezien als een hernieuwbare energiebron, in tegenstelling tot aardgas. Hernieuwbaar binnen een jaar of dertig, dat wel. Pas in 2022 wordt de Ecodesign-regeling van kracht waarbij nieuwe houtkachels aan strenge milieucriteria moeten gaan voldoen. Oude houtkachels met een slecht rendement en een slechte stookwijze vormen het grootste gezondheidsprobleem. Het begint met de kachel goed aansteken met de zogenaamde Zwitserse Methode, alleen schoon en droog hout gebruiken en goede luchttoevoer. Resultaat: warmte, een schone verbranding, geen roetaanslag in de kachel, en minder uitstoot van roetdeeltjes. Let wel: minder.

Het zijn echter vooral de mensen de uit oogpunt van misplaatste zuinigheid, alles wat brandbaar is verstoken in een oud kacheltje, niet letten op de kwaliteit van het hout, en de luchttoevoer te veel knijpen, die zorgen voor een kankerverwekkende roetwalm uit de schoorsteen. Houtkachel stoken? Doe het goed, of doe het niet.

        JOOST VAN DER PLUIJM


Boxtel heeft heel slimme wethouder

Vorige week legde wethouder Herman van Wanrooij - 'Afspraak overweg komen we na' - in Brabants Centrum nogmaals uit dat de oppositiepartijen CDA en Balans én de verontruste burgers twee dingen door elkaar halen. Het gaat om het tijdstip dat de dubbele overweg dicht gaat voor gemotoriseerd verkeer.

In september heeft de wethouder uitdrukkelijk beloofd dat de overweg pas gesloten wordt nadat alle werkzaamheden betreffende het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) zijn uitgevoerd. In het verkeersbesluit echter, gaat de overweg nog steeds meteen dicht na aanleg van de Verbindingsweg Ladonk Kapelweg (VLK). Daar maakt de oppositie zich terecht zorgen over.

Aan een eenmaal vastgesteld verkeersbesluit valt immers niet meer te tornen. Maar niet in Boxtel stelt de wethouder. Alleen als we in het verkeersbesluit opnemen dat de dubbele overweg meteen dicht gaat na het gereedkomen van de VLK, krijgen we geld van ProRail en de provincie Noord-Brabant (subsidiverstrekkers). Dat gaan we dan ook doen.

Als het geld dan binnen is, spreken we in Boxtel met elkaar af dat we de overweg mooi open houden tot alle werkzaamheden zijn uitgevoerd. Fijn dat we zo'n slimme wethouder in Boxtel hebben, maar laten we hopen dat geen van de subsidieverstrekkers Brabants Centrum leest.

        GUUS BASTINGS

Fiets ook
op zaterdag
bewaken

Sinds lange tijd ben ik mantelzorger voor mijn ouders die dicht bij het station wonen in Breda. Normaal gesproken ga ik op vrijdag, stal mijn elektrisch ondersteunde fiets in de bewaakte fietsenstalling bij station Boxtel en neem de trein.

Een enkele keer kan ik niet op vrijdag, of kunnen mijn ouders niet. Dan ga ik op zaterdag. Jammer, dan is de fietsenstalling dicht: dan was het tot voor kort met de auto naar het station en aan de voor/zijkant parkeren. Liever niet in de wijk of bij Albert Heijn. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld winkelen of naar de film gaan in 's-Hertogenbosch of Eindhoven.

Met de komst van de blauwe zone is het in het weekend onmogelijk gemaakt om met een - dure - fiets naar het station te gaan. Er zijn van mij al te veel stationsfietsen gestolen in de onbewaakte stalling, helaas. Ik pleit er dus voor om met de komst van de blauwe zon En gemeente Boxtel: neem een voorbeeld aan Best. De keren dat ik winkel in dat dorp valt me op dat er vele voorzieningen zijn die wij ontberen.

        JACQUELINE CLAESSEN