Christian van Zogchel (56), sinds enkele jaren lid van de raad van elf, is benoemd tot koldervorst van het jubilerende Eendengat. Hij regeert de Waggelaars als prins Donald de Vijfde. Michel Vessies (rechts) is zijn adjudant. (Foto's: Hans van Doorn).
Christian van Zogchel (56), sinds enkele jaren lid van de raad van elf, is benoemd tot koldervorst van het jubilerende Eendengat. Hij regeert de Waggelaars als prins Donald de Vijfde. Michel Vessies (rechts) is zijn adjudant. (Foto's: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

PARTNERS RAAD VAN ELF WINNEN KWEKDEUNTJESFIST IN HOFPALEIS DENZIZ

Donald V voorop in jubileumpolonaise Eendengat

LINDA VAN DE WIEL

Christian van Zogchel zwaait tijdens het komende carnavalsseizoen als Donald de Vijfde de scepter over het jubilerende Eendengat. Dat werd zaterdagavond – d'n elfde van d'n elfde om elf over elf - bekend gemaakt in hofpaleis Denziz. Raadloos – ofwel de partners van de raad van elf - nam na een spannend Kwekdeuntjesfist de felbegeerde Eendison mee naar huis.

De feestavond werd traditioneel om elf over acht geopend door president Jan de Koning van Stichting Openbaar Carnaval (SOC). Natuurlijk had hij aandacht voor het elfde carnavalslustrum dat zaterdag 9 december wordt gevierd, onder meer met de onthulling van een 'standbildje' nabij de Zwaanse Brug. Daarvoor is het initiatief genomen door de oud-prinsen Donald I tot en met IV.

In opdracht van de SOCiëteit van d'Aauw Waggel, de vereniging van oud-prinsen, heeft Pierre van Amelsvoort een bronzen kunstwerk gemaakt. Daarvoor is al enkele jaren gespaard, maar er ontbreekt nog een deel van het benodigde budget. Daarom worden genummerde kunstcertificaten ter waarde van elf keer elf eurover uitgegeven. Tijdens het Kwekdeuntjesfist kreeg een aantal carnavalsverenigingen en particulieren het certificaat uitgereikt.

TIEN LIEDJES

Het woord was daarna aan Matthieu Hagemans die de presentatie van het Kwekdeuntjesfist op zich nam. Tien acts hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse liedjeswedstrijd: De Sukskes, Herrie en Jerry Ducks (Frank van Heesch en Alexander Voermans), The Ducktownband, de Red River Band, Indeklocht, Christian van Zogchel en Jan de Koning, Raadloos, CV De Agterblijvers, CV Geen Drank Geen Klank en CV De Natneuzen.

Raadloos, instrumentaal begeleid door de Red River Band, won naast de Eendison ook de kolderprijs. Met het lied 'Vijf kirre elluf' kreeg de groep de zaal in beweging. Christian van Zogchel kon zichzelf en Jan de Koning feliciteren met de tweede plaats in de liedjeswedstrijd. CV De Natneuzen werd derde.

BUURTSCHAP WEST

De spanning richting 23.11 uur liep op. Want wie zou de nieuwe leutvorst worden? Buurtschap West viel de eer te beurt de onthulling in te leiden en deed dat met verve. Verkleed als gospelzangeressen traden de buurtgenoten voor het voetlicht om tijdens een kostelijk filmpje een lied te zingen over de zoektocht naar de prins. Het werd een parodie op het sprookje Assepoester, waarbij de steek van de prins op het hoofd van verschillende Boxtelaren werd gezet. Hij paste uiteraard alleen op het hoofd van de uiteindelijke pretmonarch.

Cindy van der Meijden was één van de mensen die zich inzette voor de carnavaleske act. ,,We wilden de bekendmaking van de prins op een leuke en grappige manier brengen. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn." Ze kreeg gelijk: het publiek reageerde enthousiast op de ludieke vertoning waaraan duidelijk veel tijd een aandacht aan was besteed.

De échte prins, degene die de steek paste, bleek Christian van Zogchel die sinds een aantal jaar lid is van de Raad van Elf. Hij wordt terzijde gestaan door adjudant Michel Vessies. De pretpotentaat was duidelijk content met zijn rol. ,,Ik voel me zeer vereerd om jullie als prins voor te mogen gaan in het carnavalsfeest. Ik ga dit doen met veel passie en heel mijn hart. En samen met jullie. Mijn motto is dan ook: '55 jaor Indegat, da beleef de saome'."

Bekijk meer foto's en een filmpje over de opening in de digitale dinsdageditie van deze krant.


JUBILEUMEXPOSITIE OVER 55 JAAR OPENBAAR CARNAVAL IN BOXTEL

Herinneringen ophalen aan Eendengatse hoogtepunten

HENK VAN WEERT

De kersverse prins Donald V van Eendengat kon daags na zijn inhuldiging meteen aan de slag. In het leegstaande winkelpand aan de Rechterstraat 50 opende hij een overzichtstentoonstelling waar 55 jaar openbaar carnaval in Boxtel in beeld is gebracht.

Diverse voorgangers van de nieuwe koldervorst woonden de opening bij en zagen hoe prins Donald een rood lint doorknipte dat de toegang tot de tijdelijke expositieruimte versperde. Die is tot aan carnaval elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Onder de bezoekers bevond zich ook Jan Swinkels, die in 1963 de eerste carnavalsprins van Boxtel was. ,,Ik kom kijken of mijn pak hier ook bij hangt. Och, kijk. Daar hangt het. Ons Anny heeft het destijds zelfgemaakt", vertelt de 81-jarige Swinkels als hij met prins Donald de tentoonstelling bekijkt (foto onder). Veel komt hem bekend voor. Niet verwonderlijk, want veel fotopanelen zijn door hem zelf samengesteld bij het 33-jarig carnavalsjubileum. Swinkels' dochter Marion stelde samen met enkele andere vrijwilligers van Stichting Openbaar Carnaval de expositie samen. ,,We zijn blij met de spullen die oud-prinsen én diverse clubs en muziekkapellen ter beschikking stelden. Het is te veel om allemáál te laten zien. We hebben een keuze moeten maken, maar zijn daarin wel geslaagd denk ik", aldus Marion.

Een vol hofpaleis Denziz zag tien inzendingen voorbijkomen tijdens het Kwekdeuntjesfist.
Afbeelding