Afbeelding
Foto: Wendy van Lijssel

HORECAGELEGENHEID VIERT ZEVENDE LUSTRUM MET FEEST

Kloosterzicht: thuis van veel Gemondse clubs

WENDY VAN LIJSSEL

Heidi en Joost van Houtert trekken zaterdag 25 november alle registers open voor de viering van 35 jaar café/zaal Kloosterzicht Van Houtert aan de Sint-Lambertusweg 95 in Gemonde. De band You & Me, zanger Pascal Redeker, Kapalone, Henk Bernard, zangeres Esther van Heeswijk en discotheek Satisfaction maken allemaal onderdeel uit van de feestvreugde en staan genoteerd om de jubilerende zaak eens goed op zijn kop te zetten. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Hoewel eind november het zevende lustrum van café/zaal Kloosterzicht wordt gevierd, dient daar de naam van uitbater Van Houtert aan te worden toegevoegd. De horecagelegenheid is namelijk vele malen ouder. ,,Kloosterzicht staat al vanaf 1918 genoteerd bij de Kamer van Koophandel en is al bijna een eeuw oud", weet Joost van Houtert. Hij was nog maar een puber toen zijn ouders in 1982 het café overnamen van de familie Van Eindhoven. ,,Tot dat moment hadden zij acht jaar de kantine van voetbalvereniging Irene beheerd. Het eerste weekend dat Kloosterzicht van hen was, werd er gebeld door de kantine dat er niemand was die kon tappen. Toen ben ik daar als tiener gaan helpen", lacht Joost.

BRAND

Hij weet nog hoe zijn ouders het runnen van Kloosterzicht en het verbouwen van het pand combineerden. Na drie jaar hard werken was de klus begin 1985 geklaard. ,,Elk weekend waren er wel twee feesten", blikt Joost terug. Korstsluiting in de koelcel in de kelder onder het houten podium, zorgde er voor dat de grote zaal een half jaar later volledig uitbrandde en het café veel water- en rookschade opliep. Wederom werden er de schouders onder gezet. ,,Er kwam een noodgebouw zodat alle feesten door konden gaan. Ondertussen werd met man en macht gewerkt aan een nieuwe zaal en het renoveren van het café", blikt Joost terug. Hij studeerde voor automonteur, besloot vervolgens kok te worden en terwijl hij daarvoor leerde, werkte hij met veel plezier in de horecagelegenheid van zijn ouders. In 1994 draaide hij als 26-jarige jongen de zaak samen met zijn moeder om na twee jaar het stokje over te nemen. Iets waar hij nog steeds geen spijt van heeft. ,,Werken met mensen is kei gezellig."

VERENIGINGEN

Toen de familie Van Houtert zijn intrek nam in Kloosterzicht waren in het dorp meerdere horecagelegenheden zoals Kerkzicht, het café van Gijs van Kuringen en café De Koebak. Talloze verenigingen waren er kind aan huis. Clubjes met bijzondere namen: bij Kloosterzicht was biljartvereniging Nooit Volleerd, kaartclub Altijd Wissen, spaarkas Vrolijk en Spaarzaam, (tafel)voetbalclub Na Afloop Zuipen (NAZ) en de Eerste Gemondse Pluimvee en Konijnen Verenging (EGPKV). Na verloop van tijd sloten enkele cafés, waarbij een aantal (biljart)verenigingen zoals Touché, Onder Ons en De Fetsers overstapte naar Kloosterzicht. ,,Er zijn hier carnavalsclubjes opgericht, toneelvereniging Vur Mekaar heeft hier gerepeteerd en voorstellingen gehouden en op initiatief van Chris van den Berg en Adje Thomassen ontstond hier het Romkankletsen", somt Joost op. Het is slechts een greep uit wat al de revue passeerde en wat er nog steeds gebeurt.

Zo pakt Kloosterzicht uit met de jaarlijkse kermis, het carnaval, presenteert plaatsgenoot en zanger Kapalone er jaarlijks een nieuwe cd, worden er feesten en partijen gehouden en zijn er tot slot nog steeds heel veel clubjes wekelijks te vinden. ,,Wekelijks verwelkomen we biljartverenigingen, dartclubs, een countrydansclub en een drumband. Het is hier een komen en gaan en altijd gezellig", constateert Joost tevreden.

FEESTPROGRAMMA

Alle registers gaan open voor de viering van 35 jaar Kloosterzicht Van Houtert. Vrijdag 24 november is er een besloten feest, een dag later wordt uitgepakt met een muzikaal feestprogramma voor iedereen. De band You & Me, zangers Pascal Redeker, Kapalone, Henk Bernard en zangeres Esther van Heeswijk verzorgen live muziek en discotheek Satisfaction is er voor de muzikale omlijsting. Joost: ,,We gaan er met iedereen een gezellige boel van maken. Kom niet langs, maar aan en mis het niet."

FOTO BOVEN: Uitbaters Joost en Heidi van Houtert van Kloosterzicht in Gemonde organiseren zaterdag 25 november een feest vanwege het 35-jarig bestaan van de café/zaal. (Foto: Wendy van Lijssel).