Afbeelding
Foto:

BOXTELSE CONCERTSERIE 'KLASSIEK IN DE KERKEN' VAN START IN PROTESTANTSE KERK

Blokfluitkwintet speelt Spaanse muziek

Blokfluitkwintet Seldom Sene brengt muziek tot leven uit zestiende-eeuwse Spaanse paleizen en kathedralen. Zaterdag 25 november vertolkt het ensemble in de Boxtelse concertserie Klassiek in de Kerken composities van onder anderen Antonio de Cabezón, Francisco Guerrero, Alonso Lobo en Tomás Luis de Victoria. Het optreden vindt plaats in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat en begint om 16.00 uur.

De vijf vrouwen van Seldom Sene gebruiken een verzameling van meer dan vijftig blokfluiten en zij geven tijdens hun concert uitleg over zowel hun instrumenten als het repertoire. Het kwintet wordt alom geprezen om de uitmuntende muzikale interpretatie en haar prachtig repertoire en treedt op in befaamde series en op festivals in heel Europa. Fluitiste Ruth Dyson zegt: ,,Wij willen in een historische context spelen, maar op een moderne manier."

In het oude Spanje werden van vocale werken vaak zeer virtuoze bewerkingen gemaakt voor instrumenten. Tijdens het programma El aire se serena (De lucht wordt sereen) klinkt in Boxtel delicate melancholie in de melodieuze Maria-motetten van Lobo, Guerrero en Victoria. Het Spaanse vuur wordt onthuld met de virtuositeit en speelse stijl van De Cabezón in zijn glossada's, maar ook in rijk versierde versies van zeer bekende chansons zoals Susanne un jour, en in een set virtuoze dansen gebaseerd op het thema La Spagna.

SAMENSPEL

Het Amsterdam blokfluitkwintet ontstond uit gedeelde passie en werd opgericht in 2009 en won dat jaar tijdens het Concours International d'Ensembles de Flûtes à bec in Le Mans de eerste prijs. Drie jaar geleden mochten zij de eerste prijs, de publieksprijs én de persprijs in ontvangst nemen tijdens een wedstrijd van het Festival Oude Muziek Utrecht. Hoogtepunt was een tournee van elf concerten vorig jaar. De debuut-cd Taracea werd in 2014 werd lovend ontvangen; het tweede album El aire se serena werd vorig jaar ook een succes.

De vijf musici vonden elkaar door hun interesse in de uitvoeringspraktijk van zowel oude als nieuwe muziek en zij bundelden hun krachten op het gebied van creativiteit, muziekwetenschappen, improvisatie en ongekende virtuositeit. Met


Vergeten groenten

Imke Gerritsen van het Culinair Erfgoed Centrum verzorgt woensdag 15 november in dorpshuis De Es een lezing over vergeten groenten. Met deze term worden groenten aangeduid die vroeger regelmatig op het menu stonden, maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij het publiek. De lezing start om 20.00 uur van start. Voor leden van heemkundekring De Kleine Meijerij is de toegang gratis. Niet-leden betalen twee euro.

inventieve en gevarieerde programma's schittert Seldom Sene in alle aspecten van samenspel met kracht, precisie en zeer veel expressiviteit.

HOOGWAARDIG NIVEAU

De werkgroep Klassiek in de Kerken (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren in de majestueuze Sint-Petrusbasiliek óf de intieme protestantse kerk. Het concert van Seldom Sene in de protestantse kerk (Clarissenstraat 18) begint om 16.00 uur. Plaatsen zijn te bespreken via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl. De toegangsprijs bedraagt 15 euro; kinderen tot en met 12 jaar betalen 10 euro.

VIJF!

Zaterdagmiddag 27 januari vindt het volgende optreden plaats in de serie Klassiek in de Kerken. Dan treedt VIJF! op in de protestantse kerk, een ensemble met een bijzondere samenstelling van fluit, viool, hobo, fagot en harp. Saskia List, Anne-Marie van Mierlo, Lieselot Toorop, Anne-Marie van de Grint en Renske de Leuw hebben een grote passie voor kamermuziek. Met het programma 'Beau Soir' van VIJF! is het publiek verzekerd van een avond met sfeervolle klanken uit het Franse impressionisme, afgewisseld met Spaanse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse passie en emotie. Het programma bestaat uit werken van componisten als Debussy, Piazzolla en Morricone.

FOTO BOVEN: Blokfluitkwintet Seldom Sene treedt zaterdag 25 november op in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat te Boxtel. (Foto: Geert Vandepoele).