COLLEGE: TREKT 220.000 EURO EXTRA UIT

'Bestrijd armoede bij meer sociale minima'

PÅL JANSEN

Sinds 2014 richt het armoedebeleid van de gemeente Boxtel zich op mensen met een inkomen tot maximaal 10 procent boven het sociaal minimum. Volgend jaar wordt die grens opgetrokken naar 20 procent. Het college van B. en W. trekt daarvoor de komende vier jaar 220.000 euro extra uit.

Volgens de wethouders Eric van den Broek en Marusjka Lestrade, die samen het nieuwe armoedebeleid hebben opgezet, zijn het veelal gepensioneerden en de zogeheten 'werkende armen' die tot de nieuwe doelgroep behoren. ,,Deze viel voorheen tussen wal en schip", aldus Van den Broek.

Door de inkomensgrens voor de minimaregelingen te vergroten, kunnen meer mensen ervan gebruik maken. Daarbij is de hoop dat vooral minder bedeelde gezinnen en daardoor meer kinderen ervan profiteren, zoals de regeling voor schoolgaande kinderen die een computer krijgen. ,,Bovendien was dat eerst één computer per gezin, nu krijgt ieder schoolgaand kind een computer", vertelt Lestrade.

De extra investeringen voor de minima van de gemeente Boxtel zijn prima te overzien, stelt Van den Broek. ,,De economie trekt aan en de verwachting is dat de komende jaren het aantal uitkeringen blijft dalen. Mensen gaan weer werken en hebben minder voorzieningen nodig. We zitten nu op 420 à 430 uitkeringen, 10 procent lager dan vorig jaar."

De 55.000 euro die Lestrade en Van den Broek jaarlijks extra uit willen trekken voor de armoedebestrijding, wordt niet alleen gestoken in uitkeringen. Ook gaat een gedeelte daarvan naar 'vroegsignalering' van armoede. Van den Broek: ,,Wanneer iemand bijvoorbeeld zijn contributie of sportkleding niet kan betalen, willen we die signalen horen van de sportverenigingen." Lestrade vervolgt: ,,Bij het primair en voortgezet onderwijs geldt dit ook. Dat we van leraren te weten komen of iemand iets nodig heeft. Ook voor die signaalfunctie moet er dus extra budget komen."

KLIJNSMA-GELDEN

Jaarlijks ontvangt gemeente Boxtel 130.000 euro aan zogeheten Klijnsma-gelden van het Rijk om bestrijding van kinderarmoede tegen te gaan. ,,Van dit budget gaan we onder meer een talentenfonds opzetten", geeft Lestrade aan. ,,Ouders met kinderen die bijzonder getalenteerd zijn in bijvoorbeeld sport of muziek, en Boxtel ontstijgen, maar voor wie de begeleiding te duur is, kunnen hier aanspraak op maken."

Ook komt er een zomerschool voor 25 à 40 kinderen kinderen die te kampen hebben met een taalachterstand. ,,Het is vakantie, dus het moet natuurlijk wel leuk blijven. Twee weken lang krijgen deze kinderen een lesprogramma dat op speelse wijze taal stimuleert. Met een afwisseling in sport en spel", vertelt Lestrade.

Het collegebesluit wordt in december voor de raad gebracht. De wethouders Lestrade en Van den Broek hopen dat het nieuwe armoedebeleid vanaf 1 januari 2018 in kan gaan.


'Plannen in Haaren mogen nu zeker niet stilvallen'

CARRY DIRKX

De voltallige gemeenteraad van Haaren schaarde zich donderdag achter het resultaat van de burgerpeiling die in oktober gehouden werd. De gemeente wordt op termijn opgesplitst. Over de concrete invulling van deze beslissing verschillen de partijen nog van mening...

Tiny Assink van Progressief '96 is blij dat Haaren meteen aan de slag gaat. ,,We hebben het gemeentebestuur opdracht gegeven nu zaken in gang te zetten. Er moeten zo snel mogelijk gesprekken komen met de betreffende buurgemeenten Boxtel, Vught, Oisterwijk en Tilburg." Haast is geboden om de gewenste opsplitsingsdatum van 1 januari 2021 te halen. ,,Als we op 21 december de procedure in gang zetten, is 2021 haalbaar", zegt Assink.

Peter den Ouden van Samenwerking '95 is iets behoudender. Zijn partij wil zoveel mogelijk zekerheid dat plannen die al zijn


Dansavond met
Danny Everett

Viraca Travel & Garuda Indonesia organiseert zaterdag 18 november vanaf 20.00 uur samen met de Boxtelse zanger Danny Everett een dansavond. In zaal De Prinsenhof in Best treden verschillende artiesten op. Everett vertolkt nummers uit zijn 'Tribute to Jack Jersey Show' en ook Edu Schalk en Rene le Blanc verzorgen een optreden.

De zaal is om 19.30 uur geopend. Kaarten kosten 12,50 euro in de voorverkoop. Reserveren kan via e-mail: herman.velden@ziggo.nl of telefoonnummer 06-38 33 48 54. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Danny Everett.

gemaakt ook doorgaan en niet stilvallen de komende jaren of geen prioriteit hebben in een nieuwe gemeente. Voorbeelden zijn de nieuwbouw van de Sint-Willibrordusschool in Esch en de reconstructie van wegen in de gemeente. ,,Er is nu besloten te gaan opsplitsen, maar hoe gaan we dat vormgeven? Welke consequenties heeft het? Kunnen we de ontvangende gemeente 'verplichten' zaken over te nemen? Het zijn vragen die wij graag beantwoord zien." Ook die opdracht kreeg het college van B. en W. mee. Den Ouden baalt ondanks alles nog steeds van het besluit tot opsplitsing. ,,De komende jaren kost dat veel aandacht en werk, waardoor we belangrijke zaken in de dorpen niet kunnen oppakken. Daarbij komt dat er natuurlijk ambtenaren gaan vertrekken. En ik denk dat er binnen een jaar of tien opnieuw een herindeling volgt. Dan begint deze hele problematiek opnieuw."

Liempde

Film in De Kloosterhof

Dienstencentrum De Kloosterhof wordt woensdag 15 november om 19.00 uur opnieuw omgetoverd tot filmzaal. Dan wordt namelijk de speelfilm Lion vertoond, over de vijfjarige Saroo Brierley. De Indiase jongen raakte gescheiden van zijn familie, belandde aan de andere kant van India en werd geadopteerd door een Australisch echtpaar. Jaren later begon zijn opmerkelijke zoektocht naar zijn biologische moeder. De entree bedraagt 2,50 euro inclusief een kopje thee of koffie.

Concordia Roulette

Fanfare Concordia huldigt zaterdag 18 november haar jubilarissen in De Serenade aan de Oude Dijk. Zij kozen zelf voor het concertthema: Concordia Roulette. Vanaf 19.00 uur worden vijf leden in het zonnetje gezet: Rianne van Aarle en Harrie van Beers, die beiden veertig jaar lid zijn, zilveren jubilarissen Corry van Alphen en Janneke van Houtum en Manon van Ruremonde, die haar 12,5-jarig jubileum bij de muziekvereniging viert. Na de huldiging volgt een concert van het blaasorkest en de slagwerkgroep. De toegang is gratis. Na afloop is er een feestavond voor alle leden.

Stichting BOL

Het bestuur van stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL) heeft een nieuwe voorzitter. Voormalig wethouder Tossy de Man, tevens voorzitter van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), neemt de taak op zich. Ook Jack Steenbeek is benoemd tot bestuurslid. Hij gaat zich bezighouden met informatietechnologie.