Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTERAAD HAAREN EENSGEZIND OVER OPSPLITSING

Esch gaat bij Boxtel: in 2021 of 2022

Het besluit ligt er: in 2021 of uiterlijk 1 januari 2022 wordt Haaren opgesplitst. Vorige week kwam de gemeenteraad bijeen in een vergadering, naar aanleiding van de uitslag van de burgerpeiling over de toekomst van de gemeente. De fracties gaven het college van B. en W. opdracht meteen met de opsplitsing aan de slag te gaan. Esch wordt dan in de toekomst onderdeel van Boxtel. Daarover bestaat weinig twijfel.

CARRY DIRKX

Een meerderheid van de inwoners van Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt koos in oktober voor opsplitsing van de gemeente. De voltallige gemeenteraad schaarde zich daarachter, zo bleek vorige week. Voor het eerst in het jarenlange dossier 'Toekomst gemeente Haaren' waren de vijf politieke partijen redelijk eensgezind. Progressief '96, Samenwerking '95, CDA, VVD en LLH kozen voor opsplitsing, hoewel het definitieve besluit pas genomen wordt op 21 december. ,,Hè hè. Eindelijk rust en duidelijkheid", zegt gemeenteraadslid Tiny Assink van de politieke partij Progressief '96. Deze partij maakt zich al jaren hard voor opsplitsing van de gemeente Haaren. Assink is opgelucht dat het besluit er nu ligt. Gemeenteraadslid Peter den Ouden uit Esch, fractievoorzitter van Samenwerking '95, heeft een andere focus. ,,Op 21 december nemen we het definitieve besluit over opsplitsen. We hopen dat we voor die tijd wat zaken kunnen 'borgen', zoals we dat noemen."

En de inwoners zelf? Mogen die nog iets zeggen over waar ze naartoe willen? Daarover is nog niet gepraat. ,,Er moet een plan van aanpak gemaakt worden en daarin zal de inspraak van inwoners waarschijnlijk meegenomen worden", zegt Den Ouden. Daarbij: waar de dorpsbewoners naartoe willen, lijkt duidelijk, zeggen Assink en Den Ouden, namelijk Biezenmortel bij Tilburg, Helvoirt bij Vught, Haaren bij Oisterwijk en Esch bij Boxtel. Daarover bestaat weinig twijfel.

BESTUURSPERIODE

Burgemeester Mark Buijs van de gemeente Boxtel heeft al laten weten dat hij het liefst wil dat Esch per 1 januari 2022 bij Boxtel wordt gevoegd. Dan zijn er namelijk geen tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen nodig. Bovendien kan er de komende vier jaar - na de verkiezingen in maart 2018 - een normale bestuursperiode afgerond worden. Verder worden er binnen de gemeente Boxtel nu nog geen concrete voorbereidingen gemaakt rond de komst van Esch. Wel hebben de gemeentesecretarissen van alle betrokken gemeentes contact en overleg, meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel.

Op pagina 10: 'Plannen in Haaren mogen nu zeker niet stilvallen'.

FOTO BOVEN: Esch bij Boxtel: over enkele jaren lijkt dit werkelijkheid te worden. (Foto: Peter de Koning).