Afbeelding
Foto: Vorsenpoel

VOEDSELTUIN BOUWT NIEUWE KAS OP TERREIN KLEINE AARDE

Verticaal groente telen in 'frietzakjes'

Mensen zijn gewend dat hun sla en andijvie horizontaal groeit: op de grond, in hun tuin of in de kas van tuinbouwbedrijven. In de voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde gebeurt dat ook. Sinds deze week staat daar echter een speciale kweekkas, waar verse groenten verticaal groeien. De 'frietzakjesmethode' noemt de tuinbaas het. De plantjes groeien in kunststof bakjes boven elkaar.

De kweekkas, in de vorm van een iglo, is deze week opgebouwd. Het bedrijf Urban Ponics in Venlo plaatste de experimentele kweekkassen. Initiatiefnemer is de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), die de regie voert over 't Collectief, dat werkt aan een nieuwe invulling van het vroegere milieueducatiecentrum.

Studenten van Helicon MBO Boxtel (een van de partners in 't Collectief) leren in de kas, samen met de medewerkers van de voedseltuin, werken met innovatieve teelmethodes. De kas telt twaalf 'torens' met kweekbakjes, waarin circa 1.000 planten tegelijkertijd groeien. De plantjes worden van onderaf bemest via een benevelingsmethode.

Na een week of acht kan geoogst worden. De geteelde groenten, maar ook fruit en kruiden, worden verkocht en aangeboden aan supermarkten. Hiermee wordt de investering terugverdiend. (Foto: Peter de Koning).