Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEZONDE START OP BASISSCHOLEN MET NATIONAAL SCHOOLONTBIJT

Gezellig ontbijten in klas of raadszaal

CARRY DIRKX & LINDA VAN DE WIEL

Net als op veel andere scholen vond bij de Boxtelse basisschool De Vorsenpoel deze week het Nationaal Schoolontbijt plaats. Een goed moment om stil te staan bij het belang van een gezonde ochtendmaaltijd. In combinatiegroep 7 en 8 werd hierbij gisterochtend uitgebreid stilgestaan door de kinderen én leerkracht Koen van Leeuwen. Acht leerlingen van de Sint-Willibrordusschool in Esch aten hun sneetjes brood woensdag vanwege het Nationaal Schoolontbijt op een bijzondere plek: de raadszaal van de gemeente Haaren.

,,Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar sommige kinderen ontbijten niet of niet elke dag. Dat gebeurt omdat er bijvoorbeeld geen geld is of omdat ouders het niet belangrijk vinden. Of niet weten hoe belangrijk het ontbijt is", vertelde leerkracht Van Leeuwen aan zijn klas. Felicia van Blerck (11) wist gelukkig wel hoe belangrijk het is om goed en gezond te ontbijten. ,,Als je niet of niet fatsoenlijk ontbijt, kun je niet goed nadenken."

Van Leeuwen gaf uitgebreid uitleg over het belang van ontbijten voor mensen. ,,Sinds twee jaar draagt deze school het keurmerk 'Gezonde school' en mogen de kinderen alleen fruit meebrengen. Snoep en koek zijn niet meer toegestaan. Ook wordt alleen water gedronken. Gezond eten hangt echter niet alleen van de school af. Wij doen het samen met de ouders."

Jiske Bakker at intussen een bakje krokante muesli en twee boterhammen: een met kaas en een met jam. ,,Het allerlekkerst vind ik een boterham met boter en kaas. Ik eet op alle dagen brood, behalve op zondag. Dan eet ik altijd muesli. En ik sla het ontbijt nooit over." Felicia hield het bij jam: op een boterham, een cracker én een rijstwafel.

Dat gold niet voor Freek de Winter. ,,Ik heb een glutenallergie en eet daarom speciaal, glutenvrij brood. Als ik 'gewoon brood' eet, krijg ik buikpijn, dus dat doe ik niet. Ik heb vandaag ook mijn eigen ontbijt meegenomen, daar ben ik aan gewend. Veel van het beleg mag ik trouwens wel hebben, dus het is niet heel vervelend. Nou ja, soms wel, als ik een traktatie niet mag eten. Maar vaak krijg ik dan wat anders lekkers. En vaak ook meer dan de andere kinderen..."

Het begint een mooie traditie te worden: op de dag van het Nationaal Schoolontbijt mogen de acht kinderen van de leerlingenraad van de Sint-Willibrordusschool in Esch ontbijten met Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet, de burgemeester van de gemeente Haaren. ,,Ik vind het ontbijt lekker! En er zijn hier fijne stoelen", aldus Felix van der Schans (12). Ook leerlingen van andere basisscholen in de gemeente Haaren ontbeten deze ochtend in de raadszaal van het gemeentehuis.

Voordat de schooljeugd de burgemeester onderwierp aan een vragenvuur, werd er uiteraard ontbeten. Een gezonde maaltijd, zei de burgemeester, met appelstroop, komkommers, broodjes, melk of thee en krentenbollen. ,,Leuk", vonden Joep van Tilburg en Dijn Trappel, allebei 8 jaar. ,,En ook wel een beetje chique, want er zijn crackers." Tessa Witlox (10) was er al voor de tweede keer bij, want ze was vorig jaar ook lid van de leerlingenraad. Toch blijft het bijzonder, vond ze. ,,Telkens vertelt de burgemeester iets anders, dat is leuk om te horen."

TOOS WERKELOOS

Toen de kinderen vragen mochten stellen aan de burgemeester, kwamen ze langzaam los. Eerst benoemden ze vooral allerlei verkeersknelpunten, zoals gevaarlijke oversteken en wensen voor extra fietspaden. Daarna kwamen andere vragen los. 'Welke dorpen staan op jouw ketting?' en 'Kent de koning jou ook?' en 'Hoeveel kinderen heb jij?'. Teun Boumans (10) had nog een politieke vraag: ,,Als de gemeente opsplitst, ga jij dan naar Boxtel of naar Oisterwijk?" Geen van beiden, antwoordde de burgemeester. ,,Dan ben ik Toos Werkeloos."

FOTO BOVEN: In groep 7/8 van basisschool De Vorsenpoel stond een heus ontbijtbuffet opgesteld. (Foto: Peter de Koning).


Lampionnenoptocht

Voor kinderen tot twaalf jaar wordt vrijdag 10 november een lampionnenoptocht gehouden door de wijk Selissenwal. Deelnemers wordt gevraagd om 18.30 uur bij de Geitenwei te zijn, om 19.00 uur vertrekt de stoet onder muzikale begeleiding door de wijk. Deelname is gratis.

Ontbijten met leerlingen in de raadszaal: een traditie in de gemeente Haaren. (Foto: Carry Dirkx).