Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPPOSITIE ZET VRAAGTEKENS BIJ BESLUIT DUBBELE OVERWEG

'Afspraak overweg komen we na'

PÅL JANSEN

De oppositiepartijen CDA en Balans in de Boxtelse gemeenteraad hebben verbolgen gereageerd op het onlangs gepubliceerde collegebesluit over de sluiting van de dubbele overweg in de Tongersestraat. Die gaat dicht als 'tenminste' de nieuwe Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) is aangelegd. Maar wethouder Herman van Wanrooij zegde in september nog toe dat de spoorwegovergang pas dichtgaat als ook de Keulsebaan is verbreed en verkeersremmende maatregelen zijn genomen in de buurtschap Tongeren.

,,Als die overige maatregelen niet óók niet worden genomen, ontstaat een verkeersinfarct in Boxtel", voorspelt fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans. Net als het CDA vindt hij het collegebesluit te mager. Wethouder Van Wanrooij stelt echter dat twee dingen door elkaar gehaald worden en benadrukt dat de toezeggingen over de Keulsebaan en Tongeren nagekomen zullen worden.

Zoals Van Wanrooij ook eerder in deze krant al aangaf, is de omschrijving in het nu gepubliceerde verkeersbesluit nodig omdat anders subsidieverstrekkers niet over de brug komen: ,,Pas in het 'onttrekkingsbesluit', dat nog genomen moet worden, wordt bepaald dat de dubbele overweg daadwerkelijk dichtgaat wanneer óók de Keulsebaan en de verkeersmaatregelen Tongeren zijn afgerond."

CDA en Balans vroegen vorige week opheldering over de formulering van het verkeersbesluit dat het college nam. Het CDA wil zekerheid dat de dubbele overweg aan de Tongersestraat niet sluit voordat álle maatregelen zijn genomen. Balans gaat uit van een fout en vroeg het college om deze te herstellen en het herziene besluit opnieuw zes weken ter inzage te leggen.

INFORMATIEAVOND

Het verkeersbesluit voor sluiting van de dubbele overweg maakt deel uit van een reeks van besluiten die de gemeenteraad en het college van B. en W. nam in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Tot en met 1 december kan daartegen bezwaar aangetekend worden bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Voor omwonenden van het spoor en andere belangstellenden vindt donderdag 16 november in restaurant Molenwijk vanaf 19.00 uur een informatieavond plaats. Om 19.30 uur is er een presentatie, gevolgd door een informatiemarkt over PHS. Dit project van ProRail houdt voor Boxtel in dat treinen elke de tien minuten gaan rijden.

FOTO BOVEN: De dubbele overweg gaat pas dicht nadat de Keulsebaan is verbreed, verkeersremmende maatregelen zijn genomen in de buurtschap Tongeren én de VLK-weg is aangelegd, aldus wethouder Herman van Wanrooij. Balans en CDA willen daarover meer zekerheid. (Foto: Peter de Koning).


BOEKENUITLEEN LIEMPDE OP ZOEK NAAR 13 LEDEN VOOR BEHOUD

Upgrade Liempdse bieb compleet

De boekenuitleen in Liempde onderging de voorbije maanden een flinke verbetering. Ruim honderd boeken kwamen bij de collectie\en mensen hoeven niet meer naar Boxtel om lid te worden, maar kunnen zich in het dorp inschrijven. Bovendien kunnen gebruikers naast de vernieuwde collectie óók alle boeken uit de vestigingen van Bibliotheek 's-Hertogenbosch bestellen en laten leveren in Liempde. Woensdag 15 november lassen Dorpsberaad Liempde en de Bossche organisatie een moment in om de upgrade te vieren.

Dertien. Zoveel nieuwe leden heeft het Liempdse uitleenpunt nog nodig om ook volgend jaar in aanmerking te komen voor steun van de gemeente Boxtel. Wethouder Marusjka Lestrade gaf begin dit jaar aan dat de boekenuitleen in het dorp minimaal 75 leden moet hebben.

Nu Bibliotheek 's-Hertogenbosch samen met Dorpsberaad Liempde, de vrijwilligers van de Liempdse bieb, stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde, stichting Algemeen Belang Liempde en basisschool De Oversteek zich hebben ingezet om het biebpunt een boost te geven en toekomstbestendig te maken, is het nog wachten op de laatste mensen die om lid te worden. ,,Met Brabants Centrum willen we de Liempdenaren benaderen en we gaan de komende periode meer pr-activiteiten op touw zetten", vertelt Nadzja van der Knaap van Bibliotheek 's-Hertogenbosch.

Voorzitter Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde is in zijn nopjes: ,,Toen we begonnen aan het plan, zat Bibliotheek 's-Hertogenbosch midden in de fusie met De Meierij, dus het duurde wel even voordat alles rond was. Maar Nadzja en Loes Jansen van de organisatie pakten het positief op en samen hebben we dit voor elkaar gekregen."

Zo is de collectie inmiddels aanzienlijk uitgebreid en is het Liempdse uitleenpunt daarmee ook een stuk diverser geworden, legt Van der Knaap uit: ,,Het nieuwe gedeelte bestaat uit groot-letterboeken voor slechtzienden, er zijn veel romans en thrillers bijgekomen... Kortom, een variëteit aan leesboeken. En natuurlijk blijven we de collectie verversen."

Van der Knaap vervolgt: ,,Daarnaast hebben we ook de openingstijden aangepast: de bieb is 's avonds nog een uurtje extra open, zodat mensen ook na hun werk even binnen kunnen lopen."

AANMELDEN

Het aanmelden van leden is bovendien een stuk eenvoudiger geworden. In het verleden moesten mensen zich in Boxtel inschrijven. Van der Knaap: ,,Dat hebben we aangepast. Nieuwe gebruikers kunnen nu in Liempde een pasje aan laten maken. Contant of met pin betalen kan niet. Daarvoor gebruiken we machtigingskaarten."

Ook de vrijwilligers die het uitleenpunt runnen, krijgen van Bibliotheek 's-Hertogenbosch een extra steuntje in de rug. Zij hebben nu een vast aanspreekpunt bij de organisatie. ,,Een lid heeft bijvoorbeeld een vraag over een boek waar de vrijwilliger niet uitkomt. Dan staat er een medewerker klaar om diegene te woord te staan", aldus Van der Knaap.

Wethouder Lestrade en directeur Nan van Schendel van Bibliotheek 's-Hertogenbosch zijn aangeschreven om woensdag 15 november rond 15.00 uur het afronden van de getoonde inzet te vieren, samen met alle andere betrokken partijen.


Lokale Mannen

Lokale Mannen, ofwel Harry Hendriks, Wim Kuipers en Peter van den Hurk maakten eerder in deze krant bekend als trio huiskamerconcerten te geven. 28 november treden zij op bij 'Vandaag Kookt' aan het Boxtelse Stationsplein voor een uitverkocht huis. De mannen geven ook een tweede concert op 2 december om 20.00 uur, eveneens bij 'Vandaag Kookt'. Kaarten a 10 euro zijn te bestellen via oesterzult@gmail.com.