De leden van Taekwondo School Dekker die medailles behaalden op het wereldkampioenschap in Barneveld, werden dinsdag door het college van B. en W. ontvangen in de oude raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning).
De leden van Taekwondo School Dekker die medailles behaalden op het wereldkampioenschap in Barneveld, werden dinsdag door het college van B. en W. ontvangen in de oude raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Taekwondo-docent ontvangt sport- en cultuurpenning

Boxtel eert 'verbinder' Ad Dekker

,,Een overweldigend gevoel dat Boxtel mij zo waardeert. Deze penning en oorkonde krijgen thuis een bijzondere plek." Ad Dekker van de gelijknamige taekwondoschool reageerde dinsdagochtend blij én beduusd op de sport- en cultuurpenning waarmee burgemeester Mark Buijs hem verraste.

Ad Dekker is al decennia actief in taekwondo. Als eigenaar van zijn bekende en succesvolle sportschool, als bondscoach, bondstrainer en organisator van grote toernooien. In 2002 was hij Sportman van het Jaar in Boxtel en zijn pupillen gooien regelmatig nationaal en internationaal hoge ogen. Met als absolute klapper de OWK in Barneveld vorige maand. Daar scoorde TS Dekker zeven gouden, zeven zilveren en zeven bronzen medailles.

,,Indrukwekkend om op deze manier samen sport te beoefenen. Gedreven en ambitieus. Met prachtige wedstrijden als resultaat", sprak burgemeester Buijs dinsdagochtend in het gemeentehuis, waar Ad Dekker, echtgenote Marij, zoon Aäron en een aantal clubleden bijeen kwamen. Buijs vervolgde: ,,Ad brengt mensen met elkaar in verbinding en zorgt voor een grote onderlinge betrokkenheid, op een manier die soms doet denken aan sociaal werk." De aanwezige leden beaamden dat. Zij spraken over het ontwikkelen van geest en doorzettingsvermogen, sterker in het leven staan en het kwijt kunnen van energie. Mooie woorden die Dekker zichtbaar goed deden. ,,Samen trainen in saamhorigheid en met respect voor elkaar vinden wij belangrijk, van de jongste jeugd tot de 60-plussers. Met elkaar trainen betekent van elkaar leren. We zijn niet altijd puur met taekwondo bezig. Soms voeren we in de groep serieuze gesprekken over actuele thema's, zoals pesten en vluchtelingen. Taekwondo is ook niet ontwikkeld om te vechten, maar voor je zelfbeheersing en voor het bewaken van vrede."

Ondertussen gloort een nieuwe uitdaging: het WK in Zuid-Korea in 2019. ,,Daar willen we naartoe!", sprak Dekker dinsdagochtend strijdbaar. ,,We zijn nu al bezig met een spaarplan en sponsoring om dat allemaal te kunnen betalen."