Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ESSCHE VERENIGING 'ALTIJD BEREID' ZOEKT NIEUWE LEDEN

'Zonder EHBO'ers geen evenementen'

CARRY DIRKX

Het is een letterlijk onmisbare vereniging in het dorp Esch: EHBO-vereniging Altijd Bereid. Leden van de club staan paraat bij de talloze evenementen die het dorp kent, zoals bouwdorp Jesch, de Avonddriedaagse en het Bierpompfeest. Het is voor deze evenementen ook verplicht dat er EHBO aanwezig is. Maar de vereniging veroudert en telt nog slechts vijftien leden. Nieuw bloed is welkom en nodig: ,,Want zonder EHBO'ers gaat een evenement niet door", zegt Jacqueline van Esch, voorzitter van Altijd Bereid.

Gisteravond kwam een deel van de leden van de Essche EHBO-vereniging bijeen voor een bijscholingsavond. Er was een lotus - iemand die slachtoffer speelt - aanwezig en die beeldde de eerste oefensituatie uit: kramp als gevolg van oververhitting. Twee EHBO'ers mochten uitvogelen wat er aan de hand was, terwijl de rest toekeek. Zweepslag? Koelen, of toch niet?

,,We hebben acht scholingsavonden per jaar, want de kennis moet continu up-to-date blijven", zegt voorzitter Van Esch. Ze is sinds 1999 EHBO'er. ,,Ik wilde niet zo'n moeder zijn die in paniek raakt van een bloedneus bij haar kind." Ze haalde haar EHBO-diploma en bleef actief bij


Elluf Elluf Liempde

Tijdens Elluf Elluf Liemt op zaterdag 11 november in De Durpsherberg kunnen mensen alvast carnavalsstemming komen met hits van vroeger. Deejay Ronderlino Wunderlicht verzorgt de muziek. De avond begint om 20.11 uur en eindigt om 02.11 uur. Het evenement is gratis toegankelijk.

Altijd Bereid. ,,Toen hadden we ruim dertig leden, nu nog vijftien." Extra leden zijn nodig, bij voorkeur jonge ouders, zegt Van Esch. ,,Vooral bij evenementen voor kinderen, zoals bouwdorp Jesch of sportdagen, is het fijn als ouders de EHBO-post bemannen. Ik was bijvoorbeeld EHBO'er toen mijn kinderen deelnamen aan het bouwdorp in Esch. Maar nu zij daar niet meer bij zijn, is ook bij mij de animo minder groot."

Dat geldt ook voor andere leden. ,,De vereniging vergrijst en leden willen of kunnen niet altijd bij evenementen aanwezig zijn, ook omdat sommigen het fysiek niet meer kunnen. De gemiddelde leeftijd van de leden is 58 jaar." Van Esch benadrukt hoe belangrijk de EHBO-vereniging voor Esch is. ,,Als je een evenement organiseert, moet er EHBO zijn."

SPIJKERS

Nieuwe leden zijn dus van harte welkom. Waarom zouden mensen lid moeten worden? ,,We zijn geen gezelligheidsvereniging, hoewel de avonden wel gezellig zijn, hoor", zegt Van Esch. ,,Maar EHBO doe je voor een ander, om iets te betekenen voor een ander. Ik vind het fijn dat ik niet machteloos hoef toe te kijken als er iets met iemand gebeurt; ik weet wat ik moet doen. Thuis, op je werk, bij je buurman: er kan overal iets gebeuren."

Daarnaast: het is altijd leuk om bij de Essche evementen te zijn. Gelukkig maakte Van Esch daar nooit iets ernstigs mee. ,,Tijdens het Essche Boeltje laat iemand wel eens een bal op zijn voet vallen, aan het eind van de dag, als er wat glaasjes alcohol zijn gedronken. En bij bouwdorp is het altijd aanpoten door de spijkers die de huid openhalen." Geen ernstige gebeurtenissen, maar ze moeten er wel altijd zijn, de EHBO'ers. Voor het geval dat. Interesse gekregen? Aanmelden kan bij Jacqueline van Esch, via e-mail: jaj.v.esch@home.nl.

FOTO BOVEN: In dorpshuis De Es vond gisteravond een bijscholingsavond plaats van Altijd Bereid. De EHBO-vereniging is dringend op zoek naar nieuwe leden. (Foto: Peter de Koning).


Schoenendozen versieren en vullen voor arme kinderen

Jaarlijks wordt landelijk de actie Schoenmaatjes van Edukans gehouden. Ook in Liempde wordt kinderen gevraagd een schoenendoos te versieren én te vullen met spulletjes voor een kind in een ontwikkelingsland. Tot en met 22 november kunnen de dozen worden ingeleverd.

De versierde schoenendoos kan bijvoorbeeld gevuld worden met schoolspullen, toiletartikelen, knuffels en speelgoed. Maar ook spulletjes als pennen, potloden, schriften, tandpasta en zeep zijn zeker welkom. Het is niet de bedoeling dat nieuwe dingen gekocht worden.

De gevulde dozen worden naar kinderen in landen als Albanië, Ghana en Sri Lanka gebracht. Liempdse kinderen die een doos hebben gevuld, kunnen deze aanmelden op www.edukans.nl/schoenmaatjes. De doos wordt op deze manier voorzien van een streepjescode. De dozen kunnen tot en met 22 november worden ingeleverd bij Roos Visser aan Den Achterhof 7 (tel. 06-46 10 97 15), Marinka de Wit aan de Hogenbergseweg 66 (tel. 63 31 54) of bij Jeanine Habraken aan de Bremhorst 6 (tel. 63 23 44).