Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BLOEMIST VAN DE KOEVERING 'CUSTOMIZED' AL DECENNIA ZIJN AANBOD

Liempdse personalisering bij 't Erfke

PÅL JANSEN

Customization of: personalisering, de laatste jaren heeft dit marketingbegrip een belangrijke invloed op het reilen en zeilen van bedrijven die actief zijn op het web. Tegelijkertijd werpt de methode om het 'aanbod te personaliseren' discussies op over privacy. In de praktijk komt het, kort door de bocht gezegd, vaak op het volgende neer: bedrijven verzamelen online data over internetgebruikers, zoals de webpagina's die zij bezoeken, de berichten waarop ze klikken en de producten die ze kopen. Vervolgens wordt per individu een 'bezoekersprofiel' gemaakt. Op basis van die informatie zorgen bedrijven als Facebook en Google ervoor dat gebruikers op basis van hun online gedrag allerlei producten krijgen voorgeschoteld wanneer ze websites bezoeken.

Bij Bloemenbinderij 't Erfke in Liempde wordt al bijna veertig jaar het aanbod gepersonaliseerd, maar dan offline. De 'data' wordt alleen op een andere manier verzameld: eigenaar Jan van de Koevering, die het bedrijf samen met zijn vrouw Toos runt, kent na al die jaren zijn klanten gewoon goed. ,,'Gij weet wat ons vrouw mooi vindt', met deze uitspraken komen mensen soms binnen. En dat is ook het gezellige aan zo'n winkeltje", lacht Jan.

EMOTIES

,,Mensen komen hier altijd hier altijd binnen als er op dat moment een emotie bij hen speelt", vervolgt hij. ,,Dat kan iets positiefs zijn, zoals een trouwerij. Of natuurlijk iets droevigs, zoals een begrafenis. Maar het is altijd een gebeurtenis met een emotionele lading."

Via zijn werk vergaart Jan de 'data'. ,,Je zit met mensen aan tafel, gaat met ze in gesprek en komt altijd samen tot iets", legt de bloemist uit. ,,Voor een overledene bijvoorbeeld wilden zijn dierbaren iets aparts hebben. Het ging om iemand die graag in de natuur kwam. De kist bedekte ik helemaal met mos en takken. Er miste nog iets zachts, maar zomaar bloemen erop leggen, paste niet bij deze persoon. Ik pakte een pioenroos en strooide de rozenbladeren erover uit. Erg eenvoudig, maar wat daar lag, was precies wat zijn dierbaren wilden."

Veel mensen die 't Erfke bezoeken, zijn om diverse redenen op hun kwetsbaarst, zegt Jan. En ze vertellen hem daardoor veel. ,,Of ik veel geheimen ken? Jazeker," vervolgt de eigenaar, "maar die blijven altijd binnen deze muren. Je kan uit die gesprekken een slaatje slaan, door bijvoorbeeld een heel duur boeket aan te praten. Maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben een gevoelig mens, geen harde zakenman." Naast dat hij daar de persoon niet voor is, weet Jan dat hij het zich niet kan veroorloven om 'gevoelige data' door te vertellen. ,,Zoiets zou zich ook rondpraten in het dorp."

CREATIVITEIT

Een bloemist moet nu eenmaal zijn klanten goed kennen, stelt Jan. ,,Bloemen hebben betekenissen. En bij ieder mens en elke situatie past weer iets anders. Een boeket kan vrolijkheid uitstralen, of juist iets natuurlijks. Mensen moeten direct kunnen zien dat het voor hen klopt."

De gevoelens en de wensen van zijn klanten omzetten in boeketten, bloemstukken, rouwkransen of andere producten vergt de nodige creativiteit. En juist met die creativiteit verdient Jan zijn centen. ,,Het is een creatief beroep. Ik zie mezelf ook niet als ondernemer, eerder als vakman", legt de specialist uit. ,,Zelf houd ik van een moderne stijl, maar smaken veranderen door de jaren. Nu zie je dat de wilde boeketten in de mode komen. Die trends volg ik ook, maar wat altijd goed loopt, zijn dingen die ik zelf bedenk. Iets wat mensen nergens anders gezien hebben."

Zo blijft Jan zijn vak verkennen en ziet hij de vraag naar creativiteit toenemen. ,,Vroeger zaten hier geen tuincentra. Nu kan je voor een leuk bosje op veel plekken terecht. Jonge mensen kopen vaak bloemen in de supermarkt. Of dat nadelig is voor mij? Het is juist beter geworden dan vroeger. Er is meer vakmanschap, meer creativiteit nodig. Het is veel leuker om aan een speciaal project te werken."

En natuurlijk meer tijd per klant. Juist daar blijkt de bloemist een specialist in. ,,Ik vind het daarom altijd leuk om nieuwe mensen te helpen. Die ken ik nog niet, dus kan ik weer iets nieuws verzinnen."

In 'Het Rondje Liempde' zou deze week dieper worden ingegaan op het beeld dat jonge ondernemers van Liempde hebben. Vanwege omstandigheden verschijnt dit artikel donderdag 16 november in Brabants Centrum.

FOTO BOVEN: Jan van de Koevering volgt de trends, zo zijn cactussen erg 'in' dit jaar, maar personalisering en creativiteit vormen het hart van Bloemenbinderij 't Erfke. (Foto: Gerard Schalkx).


Natuureducatie
Bleijendijk Vught
zoekt vrijwilligers

Op het Vughtse landgoed Bleijendijk worden met enige regelmaat natuurlessen gegeven aan basisschoolleerlingen. De stichting Natuureducatie Bleijendijk in Vught organiseert zaterdag 18 november een open middag die bedoeld is voor mensen die graag als vrijwilliger aan de slag willen.

Vanuit de boshut op het landgoed gaan groepjes kinderen op pad en voeren ze opdrachten en klusjes uit. Ieder seizoen staan nieuwe thema's centraal. Voor de begeleiding van de kinderen en de vormgeving van de dagprogramma's is de stichting op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Tijdens de kennismakingsmiddag wordt uitleg gegeven over het natuuronderwijs en de projecten. Mensen die willen deelnemen aan de middag, kunnen zich tot 15 november aanmelden via adlamerigts@kpnplanet.nl.