Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HERENBOEREN EN GREENTECH ONTVANGEN DEELNEMERS JCI WERELDCONGRES

Duurzaamheidsbeleid Boxtel 'very inspiring'

PÅL JANSEN

Hongkong, China, Roemenië, Canada: vanuit de hele wereld kwam maandag een kleine doch zeer gevarieerde delegatie af op Boxtel. Het wereldcongres van de internationale Juniorkamer (JCI) vond plaats in Amsterdam en circa 25 leden van de netwerkorganisatie voor jonge ondernemers kozen om, eenmaal in Nederland, deze gemeente aan te doen. Van de lokale JCI-afdeling kregen zij een rondleiding bij twee duurzaamheidspijlers: GreenTech en Herenboeren Wilhelminapark.

Pav Dundur uit het Canadese Edmonton zoekt momenteel zijn heil in het milieuvriendelijk boeren door te kijken hoe tuinkruiden als basilicum en bieslook duurzaam gekweekt kunnen worden. ,,Zodat de bodem niet belast wordt en er minder water nodig is. Mijn droom is om er winst mee te maken, but 'how' is the big question...", zei Dundur. ,,Canada is erg oil-minded. Het gros van de mensen in Edmonton denkt nog dat olie terugkomt. Het zit in onze cultuur. Er is zoveel geld mee verdiend en veel mensen zijn afhankelijk van deze inkomsten. Ik geloof dat die cultuur ook door angst gevoed wordt."

DICHT OP ELKAAR

Zijn vriendin Kristie Nichols knikt instemmend, maar wijst tegelijkertijd op een tegenbeweging die zij ziet in haar omgeving. ,,Er zijn erg veel pockets, kleine groepjes binnen de gemeenschap die meer gefocust zijn op de alternatieven. Daarom zijn wij ook naar Boxtel gekomen. Wat ons opviel, is dat alles in Nederland erg dicht op elkaar zit, maar dit lijkt juist in jullie voordeel te werken", aldus Nichols. ,,Bij GreenTech bijvoorbeeld: het idee om restafval in de gemeenschap te houden en daar iets nieuws van te maken, vonden we erg interessant. In plaats van iets te gebruiken, weg te gooien en eventueel een gedeelte daarvan te recyclen, wordt gekeken hoe van weggegooide producten grondstoffen gemaakt worden en volledig omgezet kunnen worden in nieuwe producten."

Burgemeester Mark Buijs, Wethouder Peter van de Wiel en duurzaamheidsambtenaar Maaike de Wijk kregen, na afloop van de rondleidingen die de leden bij GreenTech en Herenboeren Wilhelminapark, veel vragen op zich afgevuurd. Moeten de initiatieven niet allemaal wat groter worden opgezet om te verduurzamen, vroeg onder meer Karen Lan uit Hongkong zich af. Burgemeester Buijs: ,,Met een delegatie van de provincie Noord-Brabant ben ik in 2013 naar Yangzhou in China geweest. Daar kan op grotere schaal geïnvesteerd worden, dat gaat hier niet. Maar we kunnen als overheid ook niet alléén de oplossing vinden; de bevolking moet het ook willen. Je kan wel investeren in techniek en gigantische fabrieken neerzetten waar gewerkt moet worden aan duurzaamheid, maar in China stonden veel daarvan gewoon leeg."

CULTUUROMSLAG

Hij vervolgt: ,,We investeren in Boxtel vooral in het bereiken van een cultuuromslag zodat mensen meegaan in het verduurzamen van de samenleving. On Duurzaamheidsvisie was eerst een leeg vel. We hebben gezegd tegen inwoners en bedrijven: kom maar met jullie ideeën en let niet op de kosten, alles mag."

Cristina Erga was daarvan erg onder de indruk. ,,Het was interessant om te zien hoe de mensen van the farm ('Herenboeren Wilhelminapark' bleek schier onmogelijk uit te spreken voor de bezoekers, red.) voorbijgaan aan de wetgeving en daarbij geholpen worden door de overheid. Het komt vanuit de mensen zelf, het is daardoor veel makkelijker om iets te ondernemen", zei de Roemeense, die zich vanuit JCI bezighoudt met het op lokaal niveau promoten van duurzaamheid bij jonge ondernemers. ,,Zo'n boerderij past goed in kleinere gemeenschappen."

Het was tijdens de bijeenkomst in de raadszaal alleen al interessant om te zien dat de deelnemers de Boxtelse aanpak zeer bijzonder vonden. Veel zaken zijn binnen de gemeente normaal geworden voor inwoners, maar voor de internationale bezoekers nieuw en very inspiring. Of, zoals de Canadese Dundur het verwoordde: ,,Bij alles wat ik zag op the farm, dacht ik: wow, that's cool!"

FOTO BOVEN: Bij GreenTech in het gebouw van Helicon MBO Boxtel werd uitgelegd hoe restafval omgezet kan worden in grondstoffen. (Foto: Peter de Koning).