Leutvorst Joannes van De Ploegers verraste Gerard Schalkx zondag met een onderscheiding. De fotograaf exposeerde twee weekenden lang zijn prenten in D'n Liempdsen Herd. (Foto: Marc Cleutjens).
Leutvorst Joannes van De Ploegers verraste Gerard Schalkx zondag met een onderscheiding. De fotograaf exposeerde twee weekenden lang zijn prenten in D'n Liempdsen Herd. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Foto-expositie in Liempdsen Herd trekt 1.100 man

Liempdenaren, oud-inwoners van het dorp en andere belangstellenden: allemaal vonden ze de afgelopen weekenden de weg naar 'GĂ©rard kiekte vijftig jaar' in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. De expositie met foto's die Gerard Schalkx tussen 1967 tot 2017 maakte, trok liefst 1.100 bezoekers. Zelfs de kersverse carnavalsprins Joannes van Ploegersland en zijn adjudant Arthur kwamen zondag even langs. Met een leuke verrassing...

Het was vier dagen lang aanschuiven in het vijf weken geleden geopende bezoekerscentrum aan de Barrierweg. In een van de ruimtes konden mensen per jaartal enkele foto's bekijken en de gedichtjes in dialect van de Liempdse fotograaf lezen. Die versjes worden binnenkort gebundeld in een boekje. In de 'goei kamer' werden op een digitaal scherm doorlopend meerdere foto's getoond. En wie geluk had, kreeg daar gratis en voor niets anekdotes van Gerard zelf bij.

De waardering in het dorp voor de tentoonstelling is groot. De Liempdse leutvorst Joannes en zijn adjudant Arthur waren ook te spreken over de expositie en verrasten Gerard zondag met een prinselijke onderscheiding en een fles wijn met de bijbehorende tekst 'Je bent goud waard'.

OPBRENGST

Bezoekers kregen de kans om foto's na te bestellen: de opbrengst, 418,75 euro, gaat naar een goed doel: De Vlaswiek. Het zorgcentrum aan de Keefheuvel is momenteel bezig met de aanschaf van een speciale 'knuffelrobot' voor bewoners. Doneren kan nog steeds; kijk voor meer informatie op www.zge.nl/locaties/dorpshuis-de-vlaswiek. Wie de bestelde foto's niet binnen veertien dagen per e-mail heeft ontvangen, wordt aangeraden even contact te zoeken met Gerard Schalkx via gerard_co@hotmail.com.