Afbeelding
Foto: Milou Bergs

Energieneutraal: een zegen voor zowel mens als milieu

Naar aanleiding van de bijzonder slecht geïnformeerde ingezonden brief 'Windenergie: vals sprookje...' (Brabants Centrum, 2 november) het volgende. Het klimaat verandert razendsnel. Volgens de meeste wetenschappers komt dat vooral door de gigantische hoeveelheid olie en gas die we verbranden. Om een nog grotere klimaatramp te voorkomen en een leefbare wereld te behouden, moeten we daar zo snel mogelijk mee stoppen.

De gemeenteraad van Boxtel is gelukkig heel ambitieus want die wil Boxtel al in 2030 energieneutraal hebben. Dat kan door eerst zoveel mogelijk energiebesparing en vervolgens de rest duurzaam opwekken. Een stevige ambitie, maar wel haalbaar als we álle opties inzetten. Voor energiebesparing zijn dat: isolatie, warmtepompen, restwarmte benutten, elektrisch vervoer, LED-verlichting, zuinige apparaten èn vaker fietsen. Voor duurzaam opwekken: zonnepanelen op daken én zonnevelden, biogas én windmolens. Er valt veel energie te besparen, maar dan nog moeten we heel veel duurzaam opwekken. We ontkomen daarom niet aan zonnevelden en windmolens. Het is hierbij belangrijk om onterechte angsten te ontzenuwen, de beste locaties te kiezen en burgers zoveel mogelijk te laten meedelen in de winst. Overigens zijn windmolens en zonnevelden niet voor de eeuwigheid. Naarmate er in de toekomst meer energie bespaard en efficiënter opgewekt wordt, kan er juist meer grond aan het landschap teruggegeven worden.

Van alle energie, wordt 50 procent voor verwarming en 25 procent verkeer. Met elektrisch vervoer en warmtepompen kunnen we al 57 procent besparen (en kan fossielvrij). Elektrisch vervoer is binnen zeven jaar veel voordeliger dan verbrandingsmotoren en zal zeer snel inburgeren en dat maakt energieopslag mogelijk (auto's staan meestal stil). Bovendien kan energieverbruik vaak prima aanbodgestuurd (verwarmen/koelen/wassen/drogen/opladen bij winderig of zonnig weer) en dan is er veel minder opslag nodig. Biogas kan gebruikt worden om pieken in de vraag en tekorten in het aanbod op te vangen.

Boxtel in 2030 energieneutraal is dus een realistisch scenario als iedereen (inwoners, bedrijven, verenigingen en woonstichting) meehelpt. Gelukkig krijgen de meeste mensen (terecht en verdiend) een goed gevoel als ze meehelpen aan het behoud van een leefbare wereld voor onze (klein)kinderen. Dus isoleer uw huis, plaats zonnepanelen, gebruik LED-lampen en koop een warmtepomp. Goed voor mens en milieu.

        STEFAN DE NIJS

        Gemeenteraadslid Combinatie95


Windenergie

De heer Van Zuidam vraagt zich af wie zit te wachten op Boxtel Energie Neutraal (Brabants Centrum, 2 november). Hoewel onze kleinkinderen geen helden zijn in wachten, is het wel voor hen dat wij de energietransitie steunen. En ons eigen geduld wordt op de proef gesteld door ingezonden brieven met achterhaalde feiten over subsidies voor windenergie.

Elektriciteit uit windmolenparken op zee wordt namelijk sinds vorig jaar niet meer gesubsidieerd. Het is nu niet duurder dan de energie uit kolencentrales. En als we, zoals het regeerakkoord zegt, ook nog eens CO2 moeten gaan opvangen en onder de grond stoppen, zal dit de kosten voor stroom uit kolencentrales alleen nog maar verder doen oplopen. Wind op land wordt straks ook subsidievrij.

De keuze voor of tegen windenergie is net zoals discussies over meer geld voor het onderwijs of voor defensie: je kiest ervoor namens de toekomstige generaties. Anders ontstaat er een gevaarlijke generatiekloof, naast de kloof tussen rijk en arm.

        DAVID ANDREAE EN ANNEKE JEPMA

        INEKE HEIJSTEK-KLEVERINGA


Fietsenrekken

Naar aanleiding van het artikel 'Lokaal winkelen vergt meer aandacht' in Brabants Centrum van 2 november, wil ik als 'oplossing' het volgende voorstellen: tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven toonde Milou Bergs (www.miloubergs.com) in De Witte Dame Graduation Show haar mogelijke oplossing voor het probleem van fietsen stallen in winkelcentra et cetera. Ik vind dit een bijzondere en goed doordachte oplossing. Zou dit wat voor Boxtel zijn en dan met name op het mooie pleintje voor de Bruna-winkel? Zeker het proberen waard, zou ik zeggen.

        ANNELIES SLOOTS


Parkeerschijf en -ontheffing

Heeft de gemeente Boxtel een bijzondere (of een zéér 'bureaucratieve') ambtenaar in dienst? In het kader van parkeren ter plaatse van blauwe zones heeft de goede ambtenaar een proces-verbaal uitgeschreven op een voertuig (of al meerdere?) dat geparkeerd stond op de parkeerplaats bij de Zwaanse Brug. De eigenaar heeft een parkeervergunning en ontheffing, maar de ambtenaar in kwestie heeft een verbaal uitgeschreven van 99 euro. Er ontbrak namelijk een parkeerschijf achter de voorruit. Na wat gepuzzel kwam ik te weten dat dit exact volgens artikel 25 van de verkeerswet is, maar is dit nu niet een beetje overdreven? En hadden de bewoners met een vergunning/ontheffing hiervan niet op de hoogte gebracht moeten worden? Bij controle ter plaatse door mij zag ik dat bij veel voertuigen de omschreven schijf ontbreekt. Beste bewoners twijfel niet, plaats continu een parkeerschijf als u tot een van deze bewoners behoort.

        MARTIN VAN TILLAART

Naschrift redactie: Navraag bij de gemeente leert dat mensen die een ontheffing hebben om een parkeerschijf te gebruiken, hun auto niet op het parkeerterrein nabij de Zwaanse Brug mogen zetten. Ook in de blauwe zone in de Rechterstraat geldt de ontheffing niet. Dat heeft te maken met een proef van twee jaar die daar wordt gehouden.

Afbeelding