Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SP-FRACTIE STUURT BRANDBRIEF AAN COLLEGE VAN B. EN W.

Hangjongeren teisteren Van Beekstraat

HENK VAN WEERT

Bewoners van appartementen nabij gemeenschapshuis De Walnoot in de wijk Selissenwal ervaren al jaren veel overlast van luidruchtige hangjongeren. Ze hebben de gemeente en de politie daarover aangesproken, ook vorige week nog tijdens een bijeenkomst van wijkorgaan Platform Selissen. Maar ze zien geen verbetering. Reden voor de SP-fractie een brandbrief aan het college van B. en W. te sturen.

Omdat de jongeren in de omgeving van de Van Beekstraat, Ridder en Banier en Reginahof 's avonds en 's nachts aan en af rijden met auto's en scooters zeggen buurtbewoners niet met de ramen open te kunnen slapen. Er wordt vaak met hoge snelheid gereden, óók op fietspaden en trottoirs. Bovendien lijkt er te worden gedeald: bewoners zien dat vanuit de auto's zakjes worden uitgewisseld. Voorts is een aantal keren getracht brand te stichten bij leegstaande winkelpanden.

De klachten zijn door de buurt in brieven aangekaart bij gemeentebestuur en politie. ,,Het feit dat dit nog niet heeft geleid tot verbetering in de situatie en er in heel Boxtel sprake is van soortgelijke situaties, baart ons grote zorgen", schrijft de SP aan het college. ,,We kunnen met zijn allen nog zo'n positieve verhalen over Meewerkend Boxtel uitdragen, maar als dit soort praktische irritaties in de beleving van mensen onvoldoende wordt opgepakt, zal het moeilijk zijn om het vertrouwen in de overheid te winnen", aldus fractievoorzitter Van de Ven.

De SP wil van B. en W. weten wat er tot op heden is gebeurd met de klachten van de buurtbewoners. Bovendien vraagt de fractie zich af in hoeverre buurtoverlast prioriteit heeft en welke acties mogelijk zijn om de problemen terug te dringen: ,,Niet alleen in de wijk Selissenwal maar ook elders in Boxtel. We willen dat dit voor komende tijd prioriteit krijgt en vragen concreet om een plan van aanpak."

Tijdens een wijkbijeenkomst in De Walnoot, waarover Brabants Centrum in de editie van donderdag 2 november berichtte, zei burgemeester Mark Buijs dat jeugdoverlast een 'bekend thema' is. ,,In deze wijk leven twee groepen die qua leeftijd ver uit elkaar liggen. Dat roept spanningen op." Hij riep daarbij ook op tot wederzijds begrip en zei mee te willen denken over een geschikte plek waar de jongeren elkaar kunnen treffen.

FOTO BOVEN: Bewoners van de appartementencomplexen Ridder (links) en Banier (rechts) ervaren veel overlast van hangjongeren. Het is tijd er een plan van aanpak komt, vindt de SP-fractie in de Boxtelse gemeenteraad. (Foto: Peter de Koning).


BALANS REAGEERT OP ONTWIKKELINGEN OOSTERHOF

'Geen goed voorbeeld van Meewerkend Boxtel'

Oppositiepartij Balans heeft teleurgesteld gereageerd op de nieuwste ontwikkelingen rondom winkelcentrum Oosterhof, waarover in de krant van vorige week werd geschreven. Het gemeentebestuur maakte toen bekend dat supermarkt Aldi er weg wil en daarmee valt volgens wethouder Eric van den Broek de basis weg voor de uitbreiding van het winkelcentrum in Boxtel-Oost. Raadslid Rianne van Esch denkt daar anders over.

'In de detailhandelsvisie is extra ruimte aan Oosterhof toebedeeld zonder daar een invulling van welke keten dan ook aan te koppelen', schrijft Balans-raadslid Van Esch in haar brief aan het college van B. en W. Die bewering strookt echter niet met de informatie die wethouder Van den Broek vorige week deelde met de pers. In de detailhandelsvisie is te lezen dat de uitbreiding van Oosterhof voor een belangrijk deel wel degelijk is gekoppeld aan Aldi.

Oosterhof heeft nu een winkelvloeroppervlak van 2.446 vierkante meter, waarvan Aldi zo'n 500 meter in gebruik heeft. Het winkelcentrum mag van de gemeente 15 procent groter worden, evenredig verdeeld over daar gevestigde bedrijven. Dat betekent voor Aldi dat de winkel mag uitbreiden naar 572 vierkante meter. Wordt de tweede Boxtelse Aldi-vestiging (aan de Kapelweg) gesloten en samengevoegd met die in Oosterhof dan worden de vierkante meters bij elkaar opgeteld en kan de discounter op die plek groeien naar iets meer dan 1.300 vierkante meter.

ALDI WIL VERHUIZEN

Aldi huurt de winkelruimte in Oosterhof en heeft inmiddels aangegeven daar weg te willen. Het plan is om aan de Fellenoord een compleet nieuwe winkel te bouwen. Daarvoor heeft het concern sportschool 040Fit! op het oog, die aanvankelijk wel medewerking wilde verlenen. Deze week heeft Joris Kooter via Facebook echter laten weten dat de sportschool niet van plan is te verkassen. Bovendien wil het gemeentebestuur vooralsnog niet meewerken om op deze plek een Aldi te vestigen. Het bestemmingsplan laat een supermarkt op Fellenoord echter wel toe. De conclusie van B. en W. dat door de nieuwe ideeën van Aldi de basis is weggevallen onder de renovatie en uitbreiding van Oosterhof, vindt Balans te kort door de bocht.

Raadslid Van Esch roept de wethouder op in gesprek te gaan met de vereniging van eigenaren van Oosterhof en met projectontwikkelaar Hurks, die de plannen voor vernieuwing van Oosterhof opstelt. ,,Balans vindt de gang van zaken geen goed voorbeeld van hoe een college met initiatiefnemers, en uiteraard ook vice versa, dient om te gaan. Ook doet de huidige gang van zaken niet goed aan het dna van Meewerkend Boxtel", aldus Van Esch.


Grote vergissing van Kleine Aarde?

Op diverse terreinen zijn de idealen van De Kleine Aarde langzaam maar zeker werkelijkheid aan het worden, zoals duurzaam bouwen, hergebruik en recycling, meer fietsen en fietskarren, en ook duurzame energie in plaats van fossiele energie. De redenen voor die gewenste veranderingen zijn intussen voor iedereen wel duidelijk: grondstoffen raken op, de plastic soep, luchtvervuiling en vooral klimaatontwrichting vergt al 400.000 doden per jaar, vooral tussen de evenaar en de keerkringen, waar het 's zomers bij 45 tot 50 graden niet meer te harden is.

Een van de idealen uit de begintijd van De Kleine Aarde was de houtkachel. Als vroege donateur kon ik rond 1974 een leuk kacheltje op de kop tikken en het was heerlijk af en toe te stoken. Toen we naar Boxtel verhuisden lieten we in ons nieuwe huis gelijk een schoorsteen maken en kochten een efficiënte 'Ardenner kachel'. Vooral op zeer koude dagen en met Kerstmis ging die kachel 'gezellig' aan. Toen was er nog geen vuiltje aan de lucht; we vonden het zelfs lekker ruiken. Maar dat veranderde toen de Wereldgezondheidsorganisatie bekend maakte dat fijnstof uit verbranding gevaarlijk is voor onze gezondheid. We besloten de kachel niet meer te gebruiken, alleen als de verwarming een keer uit zou vallen. Het ideaal verbleekte.

Nu is er nog meer voortschrijdend inzicht: de houtkachel heeft qua vervuiling met fijnstof intussen de dieselauto ingehaald! Steeds meer mensen stoken hout. Het grote probleem is dat hout verbranden extra veel CO2 uitstoot. En het gaat zeker vijftig tot zeventig jaar duren voordat nieuwe bomen die hoeveelheid CO2 weer kunnen opnemen. Voor het klimaat is dat een ramp, want juist de komende twintig jaar moeten we die CO2-uitstoot drastisch reduceren. Bovendien blijkt dat hoe efficiënter de kachels zijn, des te kleiner/gevaarlijker de fijnstof: ultra fijnstof die via de longen de bloedbanen in kan gaan. Weg ideaal!

Was dit een grote vergissing van De Kleine Aarde? Er was destijds domweg nog geen discussie over fijnstof en klimaat. En meting van fijnstof is pas recent gestart, en van ultra fijnstof nog nauwelijks.

        JAN JUFFERMANS