Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

95 TEAMS NEMEN VOL FANATISME DEEL AAN QUIZAVOND

Een gezellig avondje Bokselse Kwis...

Vol fanatisme namen bijna tweeduizend mensen, verdeeld over 95 teams, deel aan de vierde editie van de Bokselse Kwis. Verslaggever Linda van de Wiel maakte deel uit van het bloedfanatieke team G-Force dat naast haar bestaat uit Koen, Jan, Marjolein, Nancy, Anita, Jeanne, Mieke, Vincent, Evelien, Gijs en John. Hieronder haar ervaringen.

17.00 uur: Statafels check, de veel te moeilijke wificode is in de groepsapp gezet, de drank staat koud. O ja, de boeken over Boxtel, waar liggen die? En de edities van Brabants Centrum van afgelopen weken? Even zoeken. Nu nog even snel eten en we zijn er klaar voor. Wacht, ik kijk op Facebook nog even naar alle aanwijzingen. Oké, eten.

17.15 uur: Ping… een appje. Oeh, Marjolein en Nancy staan als veertiende in de rij bij restaurant En Garde! Ik vind het nu toch best spannend en heb ook geen honger meer.

17.30 uur: De bel gaat. Jan komt binnen. En gaat weer weg want: ,,Marjolein zegt dat ik ingrediënten voor bolussen moet kopen. Ze hoort net dat we die waarschijnlijk moeten bakken. Ik laat mijn ananas hier vast achter." De bel gaat weer, iedereen druppelt zo'n beetje binnen. En stelt de wificode in.

18.00 uur: Ik krijg een opdracht via de mail. Een puzzel. Ik herken Jan de Koning en Louis van Besouw. Wie zijn die andere kerels? Prinsen van Liempde en Gemonde misschien? Dat zoeken we nog uit. En op de website van de Bokselse Kwis staat een link. Oké, klikken maar. Wow, dat zijn veel filmpjes. Wat moeten we daar in godsnaam mee?

18.10 uur: De bel! Nancy en Marjolein stormen binnen. ,,Hier is het boek", roept Marjolein. Koen neemt het kladexemplaar en bladert het rustig door. Een paar anderen duiken op het originele quizboek. Ik voel me verloren. En gestrest. ,,Er zijn toch categorieën? Die moeten we verdelen. Wie weet er veel over vroeger? En eten en drinken? Ik wil tien voor taal", bijt ik manlief Koen toe. Ik krijg deze categorie en ook de andere thema's worden verdeeld. ,,Er moet om zeven uur één afvaardigde in het gemeentehuis zijn. Wie gaat er?" John wil wel gaan. Een goede keuze lijkt me, want hij weet veel en gaat het zeker goed doen. De rest bijt zich alleen of in groepjes vast in allerlei vragen. We besluiten dat Jan naar café Dok 12 gaat, waar iemand met een goede onderhandelingsgeest om 20.00 uur wordt verwacht.

18.40 uur: ,,Ik ben weg mensen. Tot straks", roept John. ,,Wacht, je moet het 'raadzaalticket' meenemen. Je komt niet binnen zonder ticket", klinkt het. 'Tien voor taal' is eigenlijk best moeilijk. ik vul in wat ik weet en spar met Jan over de verbasterde namen van artiesten en popgroepen. We komen best ver. Gijs is druk met het zoeken naar tunes van oude series en herkent er in eerste instantie weinig. Maar hij geeft niet op, de held.

Vincent is druk bezig met de Kinderen voor Kinderen-opdracht. ,,Nee", roept hij, ,,Er mist hier iets. Ik kan hem niet verder maken. Kan gebeuren, wat moeten we nog meer voor opdrachten doen? Ik weet veel van plantjes. Ik ga kijken welke ik herken en kan opzoeken." Mieke en mijn moeder Jeanne duiken in oude boeken over Boxtel om antwoorden op allerlei vragen te vinden. Ik denk dat het best goed gaat. Ik heb eigenlijk geen idee. Ze zijn druk met bladeren en mijn moeder belt mijn vader op die zich er ook mee gaat bemoeien.

Evelien zoekt via Google Maps de volgorde van de buurtbushaltes van Liempde naar 's-Hertogenbosch uit. Een flinke klus maar doorzetter als ze is, klaart ze die. Anita zit als stille kracht op de grond met haar laptop te worstelen met een onmogelijk doolhof, een rebus en een aantal vragen over kinderbordspellen waarvan ze de speluitleg op YouTube bekijkt. Koen ondersteunt iedereen met allerlei vragen. Nancy is de rust zelve en bewaart, samen met Marjolein, het overzicht. Niet onbelangrijk in de chaos.

19.45 uur: Jan vertrekt naar Dok 12. ,,Wens me succes." Niemand reageert… Ik vind categorie 'de hort op' best goed klinken eigenlijk. We moeten op zoek naar onder andere gevelstenen en een putdeksel. Ook Evelien is er enthousiast over. ,,Ons pap (John, red.) en ik zijn op de elektrische fiets dus we kunnen met volle vaart door Boxtel fietsen." En dat doen we. Pijlsnel fietsen we naar woonwijk In Goede Aarde, de Schijndelseweg, het processiepark – waar we niet vinden wat we zoeken – en het centrum. Omdat het regent schuilen we onder de ingang van de Croonpassage aan de Markt waar we louche onderhandelingen doen met mensen van andere teams. We weten nu wat de boodschappen bij de Poolse winkel kosten én wat de bestelling bij cafetaria Mikies kost. Mooi, dat hoeven we niet meer uit te zoeken. Jan appt: ,,Ik heb goed onderhandeld en óók alle eendjes gevonden die ik moest vinden in verschillende etalages." Ook dat kunnen we dus afvinken. Wel moeten we de ramen van het gemeentehuis nog tellen. Ik tel en raak de tel kwijt. Steeds opnieuw. Naast ons zit een man in de auto: ,,Ik zit al een half uur te tellen, het lukt me niet." Evelien brengt structuur aan en samen krijgen we het voor elkaar. Snel brengen we een sinterklaascadeau naar café Becoloth, ook een opdracht. En fietsen we terug naar ons epicentrum.

21.30 uur: We zijn gemist. We hebben niet veel tijd en nog wel veel lege plekken in het quizboek. Met z'n allen zetten we er de schouders onder. We overleggen en komen erachter dat we samen best veel weten. Oeh, dat voelt goed.

22.50 uur: Marjolein schreef alles wat we weten in het quizboek en Evelien fietst voor de tweede keer naar de Markt waar zij bij En Garde! het boek afgeeft met de antwoorden die met bloed, zweet, tranen en kennis tot stand zijn komen.

23.00 uur: Poeh, we zijn er stil van. Wat een geweldige avond hebben we samen beleefd. We drinken er nog een drankje op. De ananas staat onaangetast op het aanrecht. We evalueren. Volgend jaar weer? Ja, echt wel. (Foto: Albert Stolwijk).