Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DE WIELERCLUB WINT DERDE EDITIE VAN QUIZAVOND IN LIEMPDE

Durpskwis haalt fanatisme naar boven

LINDA VAN DE WIEL

Het was vrijdagavond om klokslag zeven uur dringen geblazen bij Het Wapen van Liempde. Afgevaardigden van 41 teams kwamen naar het café om een tas vol onbekende vragen, opdrachten en voorwerpen op te halen. Durpskwis Liemt kon beginnen...

Hoewel het een drukte van belang was, kon je vijf minuten na de aanvang een speld horen vallen in het café. De deelnemers hadden zich in huizen, kantoren en basisschool De Oversteek verschanst om zich vast te bijten in het quizboek dat tien categorieën, negentig vragen, een joker én een geheime opdracht telde. Uitdaging genoeg, dat was al snel duidelijk...

Maarten Jansen was samen met acht buurtgenoten namens buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk organisator van de gezellige quizavond. ,,We zijn in januari al begonnen met de voorbereidingen. Helaas is Willy van Zuijlen, een van de kartrekkers, eerder dit jaar overleden. Dat is verdrietig. Maar ondanks dat is het is heel mooi om te zien dat er zoveel mensen meedoen. De gemiddelde teamgrootte is twintig deelnemers, dus dat betekent dat de Durpskwis vanavond ruim achthonderd fanatiekelingen op de been brengt."

Team Quiz't Wel werd in eerste instantie als winnaar uitgeroepen, maar bleek als nummer vier geëindigd te zijn. ,,We hebben deze oplossing besproken met de teamcaptains van de top vier en die zijn het er mee eens. We danken het hele team van Quiz't Wel dat ze het zo sportief oppakken", laat de organisatie via Facebook weten. De Wielerclub trok uiteindelijk aan het langste eind, gevolgd door Kwisutbeter en Van alle markten thuis.

GOUDKLOMPJES

Hoewel het café om vijf over zeven nagenoeg leeg was, konden de organisatoren niet op de lauweren gaan rusten. Een halfuur later fietsten zij met een afgevaardigde van ieder team naar speelboerderij Het Gouden Woud voor het eerste spel. Dat bleek een behoorlijke uitdaging. De deelnemers kregen een paar minuten de tijd om naar een twintigtal voorwerpen te kijken. En terwijl alle telefoons werden ingeleverd, lukte het een van de fanatiekelingen bijna om vals te spelen. ,,Meneer, u mag ook niets stiekem op uw arm schrijven", klonk het, kort voordat de spelers in een paar minuten zoveel mogelijk 'klompjes goud' moesten verzamelen. Dit werd vol overgave gedaan en toen de organisatie een zeef aanbood om de zoektocht te vergemakkelijken, waren er genoeg gegadigden. Toen bleek dat de klompjes in een emmer verdwenen, roken de deelnemers onraad. ,,Jullie mogen nu op een briefje schrijven welke voorwerpen jullie je nog goed kunnen herinneren", klonk het. Een uitdaging zo bleek. Hoeveelheden variërend van ongeveer acht tot achttien voorwerpen werden genoteerd...

Team De Oversteek, dat haar wisseltrofee verdedigde had zich met veel laptops, kranten en boeken teruggetrokken in de Liempdse basisschool. Wat het geheim van de winnaars van vorig jaar was, werd tijdens een bezoek aan hun epicentrum al snel duidelijk. De lokalen waren grotendeels gevuld met geconcentreerde mensen, die zich alleen of in kleine groepjes stortten op de vragen en zich bezig hielden met het bakken van bagels. ,,We hebben de joker goed ingezet vorig jaar, dat heeft zeker bijgedragen aan de winst", werd tussendoor geroepen.

Team 'Gezellig gezelschap' moest zich nog wat meer focussen. Tijdens de quiz werd volop gesjouwd met meubels. In deze chaos werkte teamlid Leo van de Loo in stilte aan een pittige opdracht. ,,Sommige dingen weet ik wel, maar er zitten moeilijke vragen bij. Ik doe mee voor de lol hoor en vind het vooral gezellig met z'n allen bij elkaar", zei hij. ,,Maar ik ga achteraf graag in discussie met de organisatie als ik het niet eens ben met bepaalde antwoorden. Dan ben ik toch fanatiek."

BOVEN DE 18

'Bij elkaar geraapt Liempds zooitje', bleek ook fanatiek en was verwoed op zoek naar antwoorden. Het gezellige team, bestaande uit vijf gezinnen, had bouwbedrijf Koppen als hoofdkwartier 'bezet'. Een goede keuze, zo bleek uit de vele ruimtes en computers die het team tot haar beschikking had. Tieners Fleur Derks en Charlotte Koppen stortten zich op de categorie 'Boven de 18'. ,,Wie is dit? Sharon Stone in Basis Instinct? Nooit van gehoord. Weer wat geleerd...".

FOTO BOVEN: Twintig voorwerpen lagen uitgestald bij speelboerderij Het Gouden Woud. Hiermee werd het geheugen van deelnemers aan Durpskwis Liemt op de proef gesteld... (Foto: Albert Stolwijk).