'Chillen' is over in B-Town

De beleidsnota voor het jongerenwerk van wethouder Marusjka Lestrade is klaar en wordt dinsdag 28 november aan de Boxtelse gemeenteraad gepresenteerd. Momenteel voert een consulent namens de gemeente gesprekken met partijen als WSD en Buurtsport om in jongerencentrum B-Town sportactiviteiten te ontplooien maar ook zaken als weerbaarheidstrainingen en sollicitatieworkshops. Als de raad instemt met de nota, neemt de gemeente de leiding over het jongerenwerk.

Een team met huidig personeel van B-Town, andere medewerkers van ContourdeTwern, maar ook van het Basisteam Jeugd en Gezin en de gemeente Boxtel zullen het jongerenwerk uit gaan voeren. De gemeente, die het nu uitbesteedt aan welzijnsorganisatie ContourdeTwern, voert de regie over dat team.

In de nieuwe opzet klinkt de 'chillen doe je maar thuis'-gedachte van wethouder Lestrade door: ,,We willen de jongeren in staat stellen om hun eigen leven gelukkig te leiden." En in B-Town worden de handvatten daarvoor aangereikt. Het jongerencentrum wordt een plek van 'niet-formele educatie'. ,,Geen werkbedrijf, maar eerder een soort van leer-werkcentrum", geeft beleidsmedewerker René van der Aa aan. ,,Het aanbod in B-Town wordt afgestemd op de behoefte van jongeren op dat moment", vult Lestrade aan. ,,Wat er aan zorg nodig is, vliegt in vanuit Basisteam Jeugd en Gezin."

Binnen het aanbod is er ook aandacht voor jeugd die met kortlopende problemen kampt. ,,Iemand die het gewoon goed op school doet bijvoorbeeld, maar een grote schuld heeft omdat die niet goed met zijn financiën om kan gaan. Daar komen ook meer workshops voor", aldus Van der Aa.

Degenen die gebruik maken van het jongerenwerk zullen niet direct 'aan de bak' gezet worden, geeft Van der Aa mee. ,,De ruimte geven om te 'chillen' kan ook een manier zijn om jongeren aan te spreken. Maar als iemand een paar avonden is geweest om te gamen, vragen we of ze ergens mee helpen. Het is niet vrijblijvend."