Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

DIAMANTEN PAAR HARRY EN RIET HOOGERS-NIJSTEN

'Geven en nemen: dat is het geheim'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Geweldig toch, dat we een koninklijke brief hebben ontvangen waarin we worden gefeliciteerd met ons zestigjarig huwelijk", glundert Riet Hoogers-Nijsten (85). Ook haar één jaar oudere man Harry is vereerd en grapt: ,,Ik had toch graag dat ze een extra passage in de brief hadden opgenomen: 'Gefeliciteerd, u hoeft de rest van uw leven geen belasting meer te betalen...'"

Hoewel Harry en Riet al sinds 1974 in Boxtel wonen, blijft de Limburgse tongval bij het echtpaar duidelijk hoorbaar. Allebei zijn ze geboren in Beek. En hoewel ze het in Boxtel erg naar hun zin hebben, ook hun kinderen en zes kleinkinderen wonen er, stemmen ze de televisie

Boxtel

Gerarduskalender

De Gerarduskalender, onder het motto 'Elke dag een beetje spirit!' uitgebracht door klooster Wittem, is een scheurkalender met op de voorkant een spreuk die opbeurt of aanzet tot nadenken. Op de achterkant staan afwisselend moppen, gedichten, bezinningsteksten, puzzels en informatie over verschillende onderwerpen. Belangstellenden kunnen een kalender kopen bij H. Queens, Parallelweg Noord 34 in Boxtel, telefoonnummer (0411) 67 33 88 of de familie Cloin, Kapelstraat 21 Liempde, 63 24 41.

KBO bezoekt boerderij

KBO Boxtel organiseert vanwege het 65-jarig bestaan extra activiteiten in 2017. Zo krijgen leden op maandag 12 november om 14.00 uur de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de boerderij van de familie Van der Heijden aan de Mijlstraat 116 in Lennisheuvel. Er wordt een rondleiding gegeven door de stallen en uitleg gegeven over alle facetten van een moderne melkveehouderij.

De Rots

VRIJDAG 10 NOVEMBER

Biljarten        13.00

ZATERDAG 11 NOVEMBER

Vogelshow        14.00

ZONDAG 12 NOVEMBER

Vogelshow        10.00

MAANDAG 13 NOVEMBER

Yoga SUB        09.00

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Schilderclub Oircol        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Tai chi        19.30

Zenmeditatie        19.30

DINSDAG 14 NOVEMBER

Gym AVO        09.30

Biljarten        13.00

Kienen KBO        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Dansstichting Sparkle        18.00

Klankhealing        18.30

WOENSDAG 15 NOVEMBER

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Naailes SUB        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Fotoclub Boxtel        13.30

Rotskidz workshop bakken        14.30

Countrydansen        18.30

Bridgeclub De Rots        19.30

DONDERDAG 16 NOVEMBER

Knutselen AVO        09.30

Biljarten        13.00

Vrije tijd en spelletjes AVO        13.30

Quilten        13.30

SUB bloemschikken        13.30

Funny Country Dancers        19.00

Tai chi        19.30

nog iedere avond af op L1, de regionale Limburgse zender. Het was dan ook geen verrassing dat een van de dagtochtjes om het diamanten huwelijk te vieren naar Maastricht voerde...

Het koppel ontmoette elkaar bij een middenstandscursus. ,,Onze beide ouders hadden eigen bedrijven en we waren allebei voornemens die over te nemen", aldus Riet. Na hun ontmoeting, die uiteindelijk uitmondde in een huwelijk, is besloten de slagerij van de vader van Harry in Beek voort te zetten. ,,En ik stond achter de toonbank", vertelt Riet trots. Toen het echtpaar twee dochters kreeg en er geen zicht was op opvolging, besloot Harry zijn heil te zoeken in het vak van vleeskeurmeester. Hij solliciteerde bij de vleeskeuringsdienst in Boxtel, toentertijd gevestigd aan De Tijvert, en het gezin verhuisde naar de Rozengaard in de wijk Oost. ,,Dat was best even wennen. Ik miste de contacten die ik in de zaak met klanten had", zegt Riet. Dat kwam met haar werk als peuterleidster weer goed. ,,De peutertjes die ik toen begeleidde, hebben nu zelf kinderen..."

PHPD

Na 36 jaar aan de Rozengaard te hebben gewoond, verhuisden Harry en Riet in 2010 naar de Croonpassage. ,,Een fijne plek. We wonen midden in het centrum, maar toch in alle rust." Bridgen, fysiogym: het echtpaar is nog graag actief bezig. En in de avond, tussen het warme


FilmPodiumScopia

FilmPodiumScopia vertoont maandag 13 november in samenwerking met Podium Boxtel de film Eye in the Sky in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Het Brits/Zuid-Afrikaanse drama is de laatste film rond het thema Kind in de Oorlog. Voorafgaand verzorgt Jos Vervoort vanaf 20.15 uur een inleiding. Kaartjes kosten 7,50 euro en worden in Boxtel verkocht door Hebbes (Markt), Jumbo (Oosterhof) en Marimba (Van Beekstraat) en in Liempde door drogisterij Bewust Beter (Nieuwstraat). Ook aan de zaal zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Boekpresentaties

Tijdens een bijeenkomst in het Boxtelse gemeentehuis worden donderdag 16 november de boeken 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren', 'Daer uijt hanght den Eijnghel' en 'Water en Brood' gepresenteerd. Na deze presentaties vindt de uitreiking van de Boerderijpluim 2017 plaats. Deze tweejaarlijkse prijs is bestemd voor een boerderijeigenaar die door restauratie, renovatie of herbestemming van een historische boerderij een bijzondere prestatie heeft geleverd. Het programma start om 13.30 uur; aanmelden kan door een e-mail te sturen naar communicatie@hetgroenewoud.com.

Ware winst

De Boxtelse afdeling van PvdA/GroenLinks houdt woensdag 22 november om 20.00 uur een bijeenkomst over het boek 'Ware Winst' van Christian Felber. Daarin legt hij uit hoe transparantie, democratisch handelen, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling met succes het fundament kunnen vormen voor de economie. Tijdens deze avond in de raadszaal van het gemeentehuis geven docent Carel Tielenburg en voorzitter Erik Friedeberg van de coöperatie Manifesto uitleg over het alternatief voor het huidige economisch systeem. Daarnaast is er ruimte voor debat over het thema, geleid door fractievoorzitter Anja van den Einden.

eten en het toetje, komen de bordspellen voor de dag. Triominos is favoriet. ,,Geven en nemen: dat is het geheim van ons huwelijk", aldus Riet. ,,We hebben het goed samen", voegt Harry toe. ,,Al krijg je op onze leeftijd wel te maken met PHPD: Pijntje Hier, Pijntje Daar..."

Burgemeester Mark Buijs bracht gistermiddag een verrassingsbezoek aan het echtpaar. En hij beloofde meteen om over vijf jaar weer terug te komen.

FOTO BOVEN: Burgemeester Mark Buijs bekeek gistermiddag enkele familiefoto's met het diamanten echtpaar Harry en Riet Hoogers en dochters Léonne (tweede van links) en Cécile. (Foto: Albert Stolwijk).


Vijfdaagse voor
ondernemers

Van een ontbijt bij het Liempdse restaurant Het Hof tot een maatschappelijke beursvloer in kringloopwinkel Het Goed en van een startersavond in Den Durpsherd (Berlicum) tot een feest bij automuseum Classic Park: ondernemers uit Boxtel en Sint-Michielsgestel wordt aangeraden hun agenda vrij te houden in de week van 13 tot en met 17 november. Om bedrijfseigenaren in het zonnetje te zetten, werken beide gemeenten samen en organiseren ze een 'Ondernemers 5-daagse'.

De Ondernemers 5-daagse start maandag 13 november om 08.00 uur met een ontbijt in restaurant Het Hof. Diezelfde dag vindt om 19.00 uur in Den Durpsherd aan de Kerkwijk in Berlicum een startersbijeenkomst plaats waar ondernemers die recent gestart zijn uitleg kunnen krijgen over onder meer fiscale en maatschappelijke ontwikkelingen. Dinsdag 14 november worden enkele ondernemers net als vorig jaar getrakteerd op taart. Door middel van loting worden zij gekozen.

Woensdag 15 november vindt een bijzonder evenement plaats dat voortvloeit uit de duurzaamheidsvisie die Boxtel onlangs vaststelde: een maatschappelijke beursvloer. In kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg krijgen bedrijven, verenigingen en andere organisaties de kans om goederen, diensten en activiteiten te ruilen, met een gesloten portemonnee. Classic Park vormt donderdag 16 november het decor voor een feestavond. Storemanager Gijs van de Ven van elektrisch autobedrijf Tesla geeft een presentatie, terwijl de band Tilt zorgt voor de muzikale omlijsting.