'WALKING UP THE MOUNTAIN TRACK'

Eric Schoones presenteeert boek over zen en musiceren

Onlangs presenteerde Eric Schoones uit Boxtel zijn nieuwe boek 'Walking up the Mountain Track' voor een internationaal publiek. Het boek, dat als ondertitel 'The Zen Way to Enlightened Musicianship' draagt, gaat over de verbanden tussen musiceren en zen-boeddhisme en is het resultaat van zo'n twintig jaar onderzoek.

Weer thuis oogt de schrijver heel tevreden: ,,Het was heel bijzonder om het boek te mogen presenteren tijdens Cremona Mondo Musica, een grote internationale beurs in Cremona, de stad vlakbij Milaan waar beroemde vioolbouwers als Stradivarius vandaan komen." Tijdens Cremona Mondo Musica maakte Schoones deel uit van een groep van dertig internationale muziekjournalisten die discussieerden over hun vak. En later was hij te gast in Tivoli Vredenburg in Utrecht, waar hij tijdens het Hart & Ziel Festival van Radio 4 ook een podium kreeg voor zijn boek.

POSITIEVE REACTIES

Al tijdens het schrijven kreeg hij complimenten van beroemde musici die voor het boek werden geïnterviewd. Maria João Pires zei: 'Eric begrijpt de werkelijke zin van kunst' en Hélène Grimaud: 'Een prachtig en waardevol boek'. Nu het boek is verschenen zijn de reacties positief, zowel van collega-journalisten als van professionele musici. Alfred Brendel noemt het boek 'ongewoon interessant'.
De waardering komt ook door de fraaie vormgeving door Eric Geurts uit Gemonde en Joachim Schoones, student aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maakte het schilderij op het omslag.

HOGER NIVEAU

Het boek gaat over een jonge pianist die met zijn vragen, over hoe beter te worden, terecht komt bij een zenmeester in Japan. Hun gesprekken over musiceren en zen worden weerspiegeld in scènes uit het leven van legendarische musici zoals Gould, Rubinstein, Arrau en Menuhin, die elk de wijsheid en de betekenis van zen voor muziek maken belichten.

Met meer dan 350 citaten over muziek en zen én twaalf interviews met wereldberoemde musici biedt dit boek een bijzondere blik op de geheimen van het musiceren. Het Engelstalige boek om 488 pagina's en tachtig foto's en is voor 29,90 euro te koop in de boekhandel