Nieuwe vissoorten in Heerenbeekloop

Waterschap De Dommel trof vorige week in de Heerenbeekloop in Lennisheuvel zeven 'nieuwe' vissoorten aan. Vorig jaar werd een vispassage verplaatst in het water. Dit bouwwerk wordt doorgaans geplaatst bij dijken en stuwen zodat vissen de blokkade kunnen doorkruisen.

De Dommel voerde vorige week met Aquon, het instituut voor wateronderzoek, een proef uit in de Heerenbeekloop en ontdekte dat er dertien verschillende vissoorten zwemmen, waarvan zeven voorheen niet in de beek leefden. Zo zijn de kolblei, kopvoorn, brasem en serpeling nieuw in de waterloop. Het waterschap noemt de resultaten 'spectaculair'. ,,Vooral jonge vis gebruikt de Heerenbeekloop als opgroeigebied en is hiermee een belangrijke kraamkamer voor de visstand in de Beerze geworden", laat de organisatie weten.


Jan Vink Stichting
start nieuw project
in Yogyakarta

Sinds 2007 heeft de Jan Vink Stichting, met Boxtelaar Theo van der Heijden als voorzitter, drie scholen voor kinderen met een handicap gebouwd in de provincie Yogyakarta op het Indonesische eiland Java. Aan de school in Patuk is enkele jaren geleden een sporthal toegevoegd, maar nooit volledig afgewerkt. Reden om te starten met een renovatieproject.

In 2008 is de eerste school voor gehandicapte kinderen gebouwd in Patuk. In 2011 werd een apart slaaphuis toegevoegd, terwijl in 2014 in samenwerking met Wilde Ganzen een waterput werd geslagen met pompvoorziening zodat de school en de omwonenden over een goede watervoorziening met beschikken.

Door de lokale overheid werd een sporthal bij de school gebouwd, die ook als multifunctionele ruimte voor de gehele gemeenschap dienst kan doen. Deze hal is nooit volledig afgewerkt en vormt de aanleiding voor de Jan Vink Stichting om in Patuk een renovatieproject te starten. Zo wordt onder meer elektra aangelegd en worden het dak en de toegang verbeterd. Bovendien wordt een volledig nieuwe keukenruimte gecreëerd. Ook bij dit project werkt de stichting samen met Wilde Ganzen. Daarnaast heeft de Jan Vink Stichting een legaat ontvangen dat door een sympathisant van het eerste uur recentelijk na heeft gelaten.

Begin november starten de werkzaamheden die naar verwachting begin 2018 worden afgerond. Meer informatie: www.janvinkstichting.nl.

Lennisheuvel

Concert Sint-Arnoldus

Fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel houdt zondag 12 november vanaf 15.00 uur een uitwisselingsconcert met fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek. In gemeenschapshuis Orion worden onder meer de muziekstukken Pioneers of the Lowlands en Rhapsodia opgevoerd. De uitvoering is gratis toegankelijk.

Gemonde

CDA Sint-Michielsgestel

Politieke partij CDA Sint-Michielsgestel heeft onlangs de kandidatenlijst vastgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018. Fractievoorzitter en lijsttrekker is Lianne van der Aa. De lijst telt zes Gemondenaren: Femke Klomp (plaats 4), Ton van Houtum (8), Paul Groenendaal (13), Harriëtte van Houtum (21), Hendrik van Esch (28) en Emanuël van der Schoot (37).

Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Antonius & Sint-Sebastiaan organiseert morgen, vrijdag 10 november, weer een rik- en jokeravond in accommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. Er wordt gekaard om mooie prijzen. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro. De avond gaat om 20.00 uur van start, de zaal is een halfuur eerder geopend.

Mullukzuipertjesland

Het carnavalsseizoen opent binnenkort in Mullukzuipertjesland. Zondag 12 november houden de Mullukzuipertjes hiervoor een speciale activiteit: de 'supervette knotsgekke Elluf Elluf Bingo'. In zaal De Schuif aan de Dorpsstraat in Gemonde vindt vanaf 14.11 uur het evenement plaats dat wordt gepresenteerd door het duo Heide & Helga. Deelname is gratis.