Op begraafplaats Munsel werd een rondgang gehouden langs met kaarsen en fakkels verlichte graven. (Foto: Albert Stolwijk).
Op begraafplaats Munsel werd een rondgang gehouden langs met kaarsen en fakkels verlichte graven. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ALLERZIELEN-VIERINGEN OP BEGRAAFPLAATS MUNSEL EN DE KLEINE AARDE

Met lichtjes stilstaan bij dierbare overledenen

Dierbare overleden werden vorige week donderdag op twee plekken in Boxtel herdacht. Zowel op De Kleine Aarde aan het Klaverblad als op de algemene begraafplaats Munsel kwamen enkele tientallen mensen bijeen. De alternatieve invulling van Allerzielen op 2 november is sinds enkele jaren gaande, en voorziet in een behoefte.

De lichtjestocht die voor het eerst werd gehouden op Munsel was een initiatief van de plaatselijke uitvaartonderneming Bijnen en kreeg daarbij ondersteuning van Wim Bressers, de beheerder van de gemeentelijke begraafplaats. Mensen konden vooraf graven aanmelden die tijdens de tocht bezocht zouden worden.

,,We hadden verwacht dat er zo'n twintig namen van overledenen aangemeld zouden worden, maar dat werden er uiteindelijk tachtig. Circa tweehonderd mensen liepen mee en daarmee verliep de lichtjestocht wat ons betreft heel succesvol", aldus Wouter van Weert van de firma Bijnen. Na afloop kregen bezoekers koffie en thee, verzorgd door café De Adelaar. ,,Volgend jaar willen we de herdenking weer houden. Het idee is om dan ook voor een muzikale omlijsting te zorgen, bijvoorbeeld door een koor."

Verhalen, spel, zang en stilte waren de belangrijkste ingrediënten van 'Lichtjes op De Kleine Aarde'. Het initiatief startte enkele jaren geleden in kasteelpark Stapelen. Tientallen deelnemers gaven toen aandacht aan hun dierbaren met een bijeenkomst op de binnenplaats van de burcht en op de oever van rivier de Dommel. Omdat het kasteel te koop staat, is uitgeweken naar De Kleine Aarde en ook daar bleek de belangstelling groot.

RESPECT VOOR AARDE

,,Op deze bijzondere plek werd de zorg voor de Aarde geboren. Hier betuigen we ons grote respect voor de Aarde en alles wat er op leeft", sprak Nico Bulter namens de organiserende stichting VanOndersteBoven. ,,Vanavond maken we ook ruimte om onze dierbaren te gedenken die zijn gestorven. We staan stil bij de geschenken die zij nalieten: liefde, zorg, barmhartigheid. Soms gaat het om geschenken die moeten rijpen en is tijd nodig om ze op waarde te kunnen schatten."

Aansluitend verzorgden Marie-Jeanne van Zon en Maarten Melis een geacteerde overdenking en droeg deelnemer Rita Hozewol een tekst voor, afgewisseld met liederen door kamerkoor Ratatouille.

Via een door fakkels verlicht pad wandelde het gezelschap naar de vijver van De Kleine Aarde, waar de namen van dierbaren werden voorgelezen. Drijvende lichtjes op de vijver gaven extra symboliek aan de bijeenkomst.


32e ZONDAG DOOR HET JAAR

11-18 NOVEMBER

HEILIG HART
PAROCHIE

* Pastoraal team. Pastoor J. Grubben en kapelaan G. de Jong, Duinendaal 2, 5281 AP Boxtel. Tel. (0411) 67 22 15. Diaken T. Dankers, Dr. Desainlaan 8, 5062 EK Oisterwijk. Tel. (013) 528 37 08. Diaken P. Flesia, Oude Rijksweg 10, 5298 MC Liempde. Tel. 06-47 24 36 47.

* Bereikbaarheid. Het parochiesecretariaat is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 via (0411) 67 22 15. Buiten deze tijden klinkt via het antwoordapparaat het nummer dat voor dringende zaken gebeld kan worden.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook op www.heilighartparochie.nl.

* Parochiebijdrage. Het rekeningnummer waarop parochiebijdragen kunnen worden is IBAN NL 38 RABO 0108 8603 37.

* Uit de agenda. Dinsdag 14.00 voorgangersoverleg. Woensdag 10.00 werkgroep eerste communie; 19.30 geloofsavond. Donderdag 19.00 solfège.

* Zondagsliturgie. Dit weekend vieren we de 32e zondag door het jaar met als motto: 'Wat is wijsheid?' Wijsheid en intelligentie zijn niet hetzelfde. Wijsheid veronderstelt een goede praktische manier van handelen, een soort ambacht. Bij wijsheid komt ook het verlangen naar relatie, waakzaamheid en handelen met het oog op verbondenheid tussen mensen. Wie waakzaam is, merkt de signalen op waarop ingegaan kan worden. Waakzaam om op het juiste moment te reageren.

* Liturgische kalender. Zaterdag: Martinus van Tours, bisschop. Vrijdag: Elisabeth van Hongarije.

Sint-Petrusbasiliek
Boxtel

* Doop. Zondag wordt Lotte Brouns gedoopt. Dat zij uit mag groeien tot een goed en gelukkig christen.

* Presentatieviering. Zondag presenteren alle vormelingen van de Heilig Hartparochie zich tijdens de viering van 10.30.

* Eucharistievieringen. Zaterdag 19.00 eucharistieviering met samenzang. Zondag 09.00 stille mis; 10.30 jongerenviering met Con Fervore en presentatieviering vormelingen. Voorganger en predikant is pastoor J. Grubben.

* Misintenties. ZATERDAG 19.00 Truus Brouwer-de Jong (jgt) en Huub Brouwer (verj.); Joke v.d. Schoot (mgd); overl. ouders Meulendijk- v. Gorp; pater Willebrordus Meulendijk; Leo Santhamaryadas; Jan v.d. Made; Piet en Riek v. Abeelen-Schellekens; uit dankbaarheid bij een 60-jarig huwelijk

ZONDAG 09.00 Jo v.d. Braak-Smetsers (mgd); uit dankbaarheid. 10.30 P. v.d. Meijden (jgt); Gerda Ghijsens-Voets (mgd); Huub Verhoeven (mgd); Christa v. Berckel-Aben (mgd); Piet en Clien Vogels-Heijms.

MAANDAG 09.00 alle parochianen.

DINSDAG 09.00 alle parochianen

WOENSDAG 09.00 Dorothea Huismans- v. Lith (verj).

DONDERDAG 09.00 alle parochianen

VRIJDAG 09.00 alle parochianen

* Intenties Simeonshof. MAANDAG 10.15 eucharistieviering; voor hr. Van de Loo (jgt); Annie v.d. Aker-de Kock; Harrie v.d. Sande (jgt).

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de parochie gewenst? Laat het even weten aan de werkgroep Aandacht voor Zieken: Louise Vousten, Van der Voortweg 23, tel. 67 32 40; Bep v.d. Aker, Maria van Dieststraat 37, tel. 67 61 69; Lies v. Horen, Deken Spieringsstraat 22, tel. 67 85 14 of aan het parochiesecretariaat, Duinendaal 2, tel. 67 22 15.

* Misintenties. Wie een misintentie op wil geven, kan de envelop gebruiken die hiervoor achter in de kerk klaarligt. Vermeld daarop de naam van degene waarvoor de intentie bedoeld is en eventueel de reden van de intentie; tevens eigen naam en adres vermelden. De bijdrage voor een intentie bedraagt 12 euro. De enveloppe twee weken van te voren in de brievenbus van Duinendaal 2 deponeren zodat de intentie vermeld kan worden in de kerkberichten.

Sint-Jans Onthoofdingkerk
Liempde

ZONDAG 09.30 voorganger en predikant pater Hans de Visser. De gregoriaanse gezangen worden verzorgd door Cantate Domino. Intenties voor Wim v.d. Laar (mgd); Jan v.d. Sloot (mgd); Dina v. Gestel- v.d. Laar (mgd); Bertie v.d. Wiel-Huijbregts (mgd); Ties en Anna v.d. Loo- v. Lieshout; ouders Schellekens-Verhoeven en overl. fam.

MAANDAG 09.00 stille mis in de bijsacristie voor het welzijn van alle parochianen. Voorganger kapelaan Geoffrey de Jong.

DONDERDAG 09.00 stille mis in de bijsacristie voor het welzijn van alle parochianen. Voorganger kapelaan Geoffrey de Jong.

MEDEDELINGEN

* Overlijden. Vandaag werd afscheid genomen van Henk van de Loo (59). Dat hij moge rusten in de vrede van de Heer.

* Aandacht voor zieken. Men kan hiervoor terecht bij het pastoresteam (67 22 15) en/of De Zonnebloem, afdeling Liempde via 06-24 61 44 30.

* Welkom in de pastorie. Elke zaterdag tussen 10.30 en 11.30 staat de pastoriedeur open voor bezoekers die een kopje koffie of thee willen drinken, een praatje met de kapelaan willen maken en/of een misintentie à 12 euro willen opgeven.

Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZONDAG 10.30 woord- en communieviering met zang van Lencante. Misintenties zijn voor overl. ouders Van Kasteren- v.d. Sloot en Jeroen en Johan Maas; overl. ouders Molenaar-Ratering; Toos Merkx; Gerard v.d. Heijden; Marianne Freijse; Marco de Groot; Coby Snik- v.d. Avort (verj).

MEDEDELINGEN

* Misintenties. De misintenties die vóór maandag 11.30 opgegeven worden bij pastor Van den Tillaart of Helma Rombouts worden in Brabants Centrum gepubliceerd. Berichten die later arriveren, worden alleen in de viering afgelezen. De vergoeding à 12 euro kan in een gesloten envelop, met de naam en de datum van de intentie, achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus worden gedeponeerd.

* Agenda. Zaterdag 18 november 19.00 eucharistieviering met zang van het Sint-Theresiakoor.

* Bereikbaarheid. Pastor Harry v.d. Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter ad interim Chris Snik tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens 67 31 51 en Helma Rombouts, 67 25 94. Misintenties bij pastor Van den Tillaart (63 34 90) of Helma Rombouts (67 25 94). Het afspreken van doop, huwelijk, jubileum en uitvaart rechtstreeks met de pastor. De Uitwijk is op maandag open tussen 10.30 en 11.30.

Bij De Kleine Aarde werden drijvende kaarsjes op de vijver geplaatst ter nagedachtenis aan dierbaren. (Foto: Peter de Koning).