Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Biomassaplein toch weer in beeld voor Vorst-B

De bestemming van Vorst-B op het Boxtelse bedrijventerrein is volgens SPIN bestuurslid Patrick van Loosbroek al jaren onduidelijk. ,,Het door de gemeente bedachte thema voor dit terrein is duurzaamheid, maar op vragen hierover krijgen we geen antwoord", zo zegt Van Loosbroek. De verbazing is daarom groot nu er concrete plannen zijn een regionaal Biomassaplein naar Vorst-B te halen.

Van Loosbroek geeft aan dat Boxtel het summum van duurzaamheid wil uitstralen. Via de provincie kwam subsidie vrij met als doel 80 hectare industriegrond terug te trekken. ,,De gemeente heeft voor vier jaar provinciale subsidie gekregen en wil op Vorst-B blijkbaar een biomassaplein gaan realiseren. Of het doorgaat weet ik niet. Wij zijn nergens over geïnformeerd."

Het gerucht gaat dat het een bedrijf betreft dat met het verbranden van compost energie opwekt. De vernieuwing hiervan is SPIN onduidelijk. Deze gang van zaken is een doorn in het oog van het bestuur van de werkgeversvereniging van Ladonk-Vorst. ,,SPIN heeft geen idee wat de gemeentelijke criteria rondom duurzaamheid zijn. Gaat het om duurzame productie, energie neutrale of duurzame bebouwing óf duurzame invulling van het terrein waardoor zoveel mogelijk werkgelegenheid kan worden geboden per vierkante meter? Daarover is de gemeente Boxtel nooit concreet geworden. En dit terwijl de bouwgrond al in 1999 beschikbaar zou komen…".

ONDUIDELIJKHEID

Van Loosbroek spreekt namens het volledige bestuur wanneer hij vertelt dat er ook veel onduidelijkheid over de - door de gemeente opgestelde – criteria rondom ondernemen op Vorst-B is. ,,Op 10 oktober heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden waarbij onder andere de gemeenteraad en SPIN aanwezig waren en waar ruimte was onze vragen te stellen.

Wethouder Peter van de Wiel – die onder meer de portefeuille duurzaamheid beheert – was zelf niet aanwezig tijdens dit gesprek waardoor we wederom geen duidelijkheid kregen. Wel werd toegezegd dat er gekozen zou worden voor lokale ondernemers. Twee dagen later lazen we in de krant dat er concrete plannen zijn voor het biomassaplein op Vorst-B waar zelfs al mensen voor werden aangetrokken.

ZONDE

Van Loosbroek geeft aan hier verbolgen over te zijn. ,, De gemeente en Ladonk-Vorst zijn afhankelijk van elkaar. Zo delen we parkmanagement. Je kunt elkaar toch niet op deze manier passeren? Er is – naast de grond aan de spoorzone – geen grond meer te koop op het bedrijventerrein. De enige mogelijkheid die lokale ondernemers die willen uitbreiden hebben, is Vorst-B. Deze optie wordt hen nu ontnomen. Concreet houdt dit in dat groeiende bedrijven geen andere keus hebben dan Boxtel verlaten. Dat lijkt me niet de bedoeling. Boxtel laat de op duurzame wijze gekoesterde bedrijven gewoon door de vingers glippen en de lokale werkgelegenheid en innovatie nemen op deze manier in snel tempo af."

Volgens Van Loosbroek wil de gemeente dat SPIN meer aansluiting vindt bij de High Tech Campus in Eindhoven of Agfrifood in 's-Hertogenbosch. ,,Maar wij hebben in Boxtel een mooie mix aan bedrijven en zijn niet op zoek naar een samenwerking. De meeste ondernemers zijn niet brancheafhankelijk en bovendien al lange tijd vertegenwoordigd op het bedrijventerrein. Daarnaast ziet SPIN geen meerwaarde in de vestiging van een eventueel Biomassaplein op Ladonk-Vorst. Van Loosbroek: ,,Er wordt gepraat alsof het iets innovatiefs brengt, maar op het bedrijventerrein wordt al jaren biomassa verwerkt."

Van Loosbroek geeft aan met een aantal SPIN-leden een beeld-kwaliteitsplan te hebben geschreven waaraan bedrijven moeten voldoen. Wanneer het Boxtel uitkomt, worden we ermee om de oren 'geslagen', maar nu SPIN aangeeft dat het niet past binnen het plan, geeft de gemeente niet thuis."

ZORG

Wethouder Eric van den Broek is namens de gemeente contactpersoon van SPIN. ,,We kunnen prima met hem samenwerken. Wel merken we dat wethouders elkaar toestaan een ieder zijn of haar interessegebieden te ondersteunen. Daarom is wethouder Van de Wiel nu betrokken. Dit zorgt voor onduidelijkheid en ruis."

Van Loosbroek vraagt zich af wie de besluiten van de gemeente toetst. ,,De gemeente toetst veel zaken die op het bedrijventerrein spelen. En wil invloed uitoefenen. Ik vind die bemoeienis ongewenst omdat men de marktwerking meer haar werk moet laten doen."
SPIN wil door deze publicatie haar zorg uitspreken. ,,En we willen duidelijk maken dat we deze gang van zaken niet te zullen accepteren. Dergelijke keuzes mogen best wel wat deskundiger worden afgewogen en SPIN vraagt zich af of een dergelijk initiatief überhaupt past op deze en in ieder geval zeer duurzaam verworven industriegrond."