Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN VAN DE HOBBENDONKEN WERKEN MET 'SNAPPET'

Taal- en rekenlessen volgen op tablets

LINDA VAN DE WIEL

Kinderen die naast de traditionele manieren van lessen volgen óók rekenen en taal leren via een tablet. Het is een beeld dat steeds vaker te zien is op basisscholen. Oók op De Hobbendonken waar sinds februari van dit jaar in de groepen 4 tot en met 8 wordt gewerkt met het leshulpmiddel 'Snappet'. ,,Wij willen de leerlingen voorbereiden op de toekomst: op beroepen die nu nog niet bestaan."

,,We zijn altijd op zoek naar onderwijskundige verbeteringen en manieren waarop we nog beter kunnen inspelen op de


Indiase markt
bij De Werf

Medewerkers en begeleiders van dagcentrum De Werf aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel organiseren zondag 19 november van 12.00 tot 17.00 uur een India Cantai: een markt waar artikelen en gerechten worden verkocht. De opbrengst komt ten goede aan een school en kindertehuis voor kinderen met een verstandelijke beperking in Nirmal, in het zuiden van India. Toegang tot de markt is gratis.

In 2018 vertrekt Angelique Zomer, als fysiotherapeute verbonden aan De Werf, naar India om haar kennis te delen met begeleiders van de school en het kindertehuis in Nirmal. Van de opbrengst van de India Cantai koopt Zomer les- en speelmaterialen voor de kinderen die daar wonen. Bij De Werf wordt op 19 november meer informatie gegeven over het project in Nirmal.

Tijdens de Indiase markt worden onder meer sieraden en zelfgemaakte babyschoentjes verkocht. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van optredens van een Indiase danseres, deelnemen aan een yogales of naar Bollywoodfilms kijken. Rianne van Haaren exposeert moderne kunst. Kinderen kunnen knutselen of deelnemen aan een speurtocht.

verschillende leerniveaus van onze leerlingen", aldus Henk Verhoeven, directeur van De Hobbendonken. ,,Met Snappet, dat een hulpmiddel is bij de bestaande lesmethode en bij landelijke lesdoelen die wij hanteren, denken wij een goede stap gezet te hebben richting het aanbieden van maatwerk."

Ook leerkrachten Bregje Lommen en Reinout Brocken van respectievelijk groep 6 en 8, zijn zeer te spreken over Snappet. Lommen: ,,We zijn begonnen met het vak rekenen, maar hebben het al uitgebreid met taal, spelling, woordenschat, begrijpend lezen én technisch lezen. Terwijl de leerlingen hun opdrachten maken, zie ik meteen op mijn scherm of ze het goed begrijpen. Wij zijn als docenten dan ook heel actief tijdens de les. Wanneer ze een vraag fout hebben, krijgen leerlingen een tweede kans. Als opgaven niet begrepen worden, is dit ook meteen inzichtelijk." Het voordeel hiervan is dat de leerkracht waar nodig meteen uitleg kan geven aan de leerlingen en niet pas tijdens het nakijken ziet of opdrachten begrepen zijn.

Verhoeven: ,,Niet alleen de op dat moment gemaakte opdrachten zijn inzichtelijk, maar ook de ontwikkelingscurve is zichtbaar. En, erg mooi, elke leerling krijgt opdrachten op zijn of haar niveau aangeboden. Wanneer deze goed gemaakt worden, heeft ieder kind een succeservaring."

GOEDE GRONDHOUDING

Brocken legt uit hoe een les met Snappet wordt opgebouwd. ,,Het begint met het bespreken van voorkennis en het vaststellen van het lesdoel. Daarna volgt een instructie in de vorm van een aantal opgaven. Kinderen kunnen zelf beslissen of ze dit bekijken of al starten met het maken van de opgaven. Vervolgens worden de opgaven gemaakt die door Snappet gemeten worden. Indien nodig volgt voor de leerlingen die het nodig hebben een extra instructie. Kinderen die de opgaven juist erg goed doen en het lesdoel behalen, krijgen 'plusopdrachten'. Ook hiervoor geldt: dit gebeurt op het individuele niveau van de leerling."

De ontwikkeling wordt ook zichtbaar in een beloningssysteem. Lommen: ,,Kinderen hebben hun persoonlijke, zelfgekozen lesdoelen en kunnen sterren verdienen. Het is daarbij belangrijk dat ze zich blijven ontwikkelen, er gaat anders een ster af. Dit zorgt voor een goede grondhouding, namelijk verantwoordelijkheidsgevoel, autonomie en intrinsieke motivatie bij de leerlingen. Leerlingen zijn erg trots zijn op wat ze bereiken. Dat is mooi om te zien."

FOTO BOVEN: Sinds februari volgt een groot deel van de leerlingen van De Hobbendonken ook lessen op de tablet. Dit brengt volop voordelen met zich mee. (Foto: Peter de Koning).


Sint-Arnoldus
en Jubilate Deo
treden op in Orion

Fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel houdt zondag 12 november een uitwisselingsconcert met fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek. In gemeenschapshuis Orion voeren de muzikanten uit Lennisheuvel onder meer het muziekstuk Pioneers of the Lowlands van Jacob de Haan uit.

Maar ook Rhapsodia van Robert Finn en muziek uit de jaren zestig en zeventig passeren de revue. Na de wisseling van het podium brengen de muzikanten uit Groesbeek diverse muziekstukken ten gehoren. Het concert is gratis toegankelijk en begint om 15.00 uur.


Mullukzuipertjesland

Het carnavalsseizoen opent binnenkort in Mullukzuipertjesland. Zondag 12 november houden de Mullukzuipertjes hiervoor een speciale activiteit: de 'supervette knotsgekke Elluf Elluf Bingo'. In zaal De Schuif aan de Dorpsstraat in Gemonde vindt vanaf 14.11 uur het evenement plaats dat wordt gepresenteerd door het duo Heide & Helga. Deelname is gratis.