Afbeelding
Foto:

VANDALISME IN INDENHOF EN MOGELIJK OOK OP RAAPAKKERBRUG

Vernielingen zorgen voor ergernis

HENK VAN WEERT

Op minimaal twee plekken zijn afgelopen week in Boxtel vernielingen aangericht. Vorig week donderdag werd het vernieuwde wegdek van de Raapakkerbrug opengescheurd. In het weekeinde moest een in augustus onthuld informatiepaneel in het parkje Indenhof het ontgelden.

Nadat vorige maandag het brugje tussen de Raaphof en de Burgakker weer werd opgesteld voor fiets- en voetgangersverkeer, bleek drie dagen later de kunststof deklaag al mankementen te vertonen. Wethouder Herman van Wanrooij reageert teleurgesteld: ,,Het kan volgens mij niet anders dan dat vandalen geprobeerd hebben de toplaag los te trekken. Ik wil er niet al te veel woorden aan vuil maken, maar vind het wel heel erg. De aannemer heeft meteen reparaties uitgevoerd."

Maandag belde een buurtbewoonster van de Indenhof naar de redactie met de mededeling het informatiepaneel van de in augustus heropende oude boomgaard achter het monumentale Hofje was vernield. De onderkant van het paneel is stuk geslagen. ,,Heel triest. Is net alles zo mooi opgeknapt en dan moeten al meteen onverlaten de zaak vernielen."

FOTO BOVEN: De onderkant van het informatiepaneel in de Indenhof. Het bord werd onthuld bij de heropening van het vernieuwde parkje bij de gemeentevijver achter het gemeentehuis. (Foto: Henk van Weert).


GEMEENTE LAAT BOOM ROBERT SCHUMANLAAN NIET ROOIEN

Veel reacties op plataan en trottoir

Het artikel vorige week op pagina 3 van deze krant over een plataan aan de Robert Schumanlaan, maakte via sociale media veel reacties los. Buurtbewoner Rick Udo kaartte de situatie aan. Ongelijke stoeptegels en een smalle stoep zorgen volgens hem dat met name mensen met rollators of kinderwagens overlast ondervinden.

Per abuis werd de verkeerde plek genoemd. De boom staat op de hoek met de Albinonistraat in plaats van de Puccinistraat. Tal van mensen ervaren de situatie als hinderlijk, zo is op te maken uit de reacties op Facebook. Maar de boom rooien, zoals Udo oppert, gaat veel van hen te ver. Er wordt onder meer voorgesteld om het trottoir wat te verleggen. In het aanpalende plantsoen is immers ruimte genoeg.

HELLING

Wethouder Herman van Wanrooij vertelde deze week dat hij persoonlijk de situatie heeft beoordeeld. Hij gaat er niets aan veranderen.

,,De stoep heeft een helling vanwege een voetgangersoversteekplaats. Maar de tegels liggen niet ongelijk zoals wordt beweerd. Bovendien voldoet de stoep aan de wettelijke minimumbreedte van 90 centimeter. De plataan rooien is niet aan de orde; die is kerngezond en past in de laanstructuur ter plaatse." Het trottoir een stukje verleggen ziet Van Wanrooij ook niet zitten. ,,Dan mis je de aansluiting op de oversteekplaats."


DISCOUNTER WIL WEG UIT WINKELCENTRUM

Samengevoegde Aldi mag in Oosterhof 15 procent groeien

HENK VAN WEERT

Supermarktketen Aldi in Boxtel wil het liefst haar huidige vestigingen aan de Kapelweg en in winkelcentrum Oosterhof samenvoegen op één nieuwe locatie. Dat mag van de gemeente in Oosterhof waar 15 procent meer vloeroppervlak mag worden gerealiseerd. Maar het bedrijf heeft haar oog laten vallen op het voormalige postsorteercentrum aan de Fellenoord, een plek die de gemeente niet ziet zitten.

Boxtel wil best meewerken aan de samenvoeging van de twee winkels en heeft daarvoor in de zogeheten detailhandelsvisie ook ruimte gemaakt. Al jaren worden plannen gemaakt om winkelcentrum Oosterhof uit te breiden en dáár mag Aldi groeien naar maximaal 1.315 vierkante meter, 15 procent méér dan het vloeroppervlak van de huidige twee vestigingen samen.

Momenteel heeft Aldi in Oosterhof een winkel van 497 vierkante meter. De vestiging aan de Kapelweg is groter: 743 vierkante meter. Op de voorpagina van deze editie is te lezen dat Aldi afgelopen week aan het gemeentebestuur liet weten weg te willen uit Oosterhof.

Een discounter op de plek aan de Fellenoord, waar nu sportschool 040Fit! is gevestigd, ziet de gemeente Boxtel echter om meerdere redenen niet zitten, zo werd drie weken geleden bekend. Het bestemmingsplan laat de vestiging van een supermarkt op die plek weliswaar toe, maar het ontwerp dat het Boxtelse aannemingsbedrijf BTL in opdracht van Aldi indiende, voldoet op enkele punten niet aan de eisen.

Naast vakken op het terrein zijn in de bouwplannen ook parkeerplaatsen op het dak opgenomen. Volgens de gemeente voldoet de hellingsbaan niet; die zou te steil zijn en daardoor voor onveilige verkeerssituaties zorgen. Ook de laad- en losplek voldoet niet aan de eisen. Die zou verrijzen op de plek waar verkeersstromen samenkomen, zoals de vele fietsers van en naar het Jacob-Roelandslyceum.

Rick Udo (rechts) helpt een oudere buurtbewoner met oversteken op de hoek Robert Schumanlaan/Albinonistraat in Boxtel-Oost.