'GROTE BEHOEFTE AAN SENIORENWONINGEN'

Complex Elisabethsdael wisselt van eigenaar

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Elisabethsdael is sinds gisteren officieel in handen van woonstichting Sint-Joseph. Zorggroep Elde zette het wooncomplex dat bestaat uit 26 appartementen en een ontmoetingsruimte aan de Mgr. Bekkersstraat in Boxtel vorig jaar te koop.

Elisabethsdael kreeg eind 2015 een nieuwe invulling waarbij de functie van verzorgingshuis verviel; sindsdien werd gewerkt volgens het concept van scheiding van wonen en zorg. Zorggroep Elde besloot uiteindelijk Elisabethsdael in de verkoop te doen. Met Sint-Joseph werd overeenstemming bereikt. Nagenoeg alle woningen zijn inmiddels verhuurd. In achttien appartementen wonen mensen die geen of lichte zorg ontvangen. In deze woningen voegt Sint-Joseph dan ook kookvoorzieningen toe als mensen dat willen.

Voor acht inwoners van Elisabethsdael geldt nog de 'oude situatie': zij ontvangen intramurale zorg. Wanneer zij verhuizen of overlijden, gaan de appartementen via Sint-Joseph in de verhuur en gaat de nieuwe situatie gelden die al bij de andere achttien woningen van kracht is. Elde heeft haar acht cliënten ingelicht, terwijl medewerkers van Sint-Joseph op bezoek gingen bij de andere huurders.

Jan Kees Metz van Zorggroep Elde en directeur-bestuurder van Rob Dekker van Sint-Joseph zijn blij met de overeenkomst. ,,Ik zie de plek achter het gemeentehuis waar onder meer Elisabethsdael, Vinckenrode, Cronenborg en Clarissenhof gevestigd zijn als een volwaardige 'woonzorgzone' waar ouderen veilig en beschut kunnen wonen. Zo zijn er meer plekken in Boxtel, zoals rondom Simeonshof en het Wereldhuis. We zijn blij dat we Elisabethsdael aan onze voorraad kunnen toevoegen. De vergrijzing zet de komende jaren door, waardoor er onder ouderen behoefte is aan huizen die centraal en dicht bij voorzieningen liggen", legt Dekker uit. Metz van Zorggroep Elde stelt dat de samenwerking met Sint-Joseph 'rimpelloos' verloopt. ,,We hebben ons vizier allebei op ouderen gericht. Wonen en zorg komen dicht bij elkaar."

De woonstichting wordt door de aankoop van Elisabethsdael ook eigenaar van de ontmoetingsruimte op de begane grond. Niet alleen de bewoners van het complex maken hier gebruik van, óók mensen die onder meer in Vinckenrode en Cronenborg wonen. Zo zijn er onder meer een restaurant, kapper en winkel gevestigd. ,,Op termijn gaan we werken volgens een ander concept", aldus Dekker en Metz. ,,Ontmoeten, recreëren en gezamenlijk eten blijven echter de hoofddoelen. Daar is veel behoefte aan."