CURSUS POSITIEF COACHEN IN LIEMPDE

'We willen goed gedrag bevorderen bij DVG'

PÅL JANSEN

Bevlogen trainers die hun kinderen naar de overwinning toe willen schreeuwen, ouders die commentaar geven op de scheidsrechter, de wedstrijdleiding die hiermee om moet gaan: voor deze en andere vrijwilligers vond gisteravond de cursus 'Positief Coachen' plaats in de kantine van voetbalclub DVG uit Liempde. ,,Met de jeugdspelers hebben we speciale teamcontracten getekend om positief gedrag te bevorderen. Dan vinden we ook dat ouders en trainers zich positief moeten gedragen", legt jeugdvoorzitter Koen van Leeuwen uit.

Sinds enkele jaren speelt de landelijke discussie of vrijwilligers van sportverenigingen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan moeten vragen. Een veel te hoge drempel, vindt Van Leeuwen. De cursus positief coachen die gisteravond werd gegeven bij zijn voetbalclub DVG is volgens hem een betere methode om invloed te hebben op het gedrag van vrijwilligers en ouders. ,,Tachtig tot honderd vrijwilligers runnen het jeugdkader, onder wie veel ouders die een team trainen. Een VOG aanvragen is een hoop gedoe en het is de vraag of het van belang is voor de club als onze vrijwilligers hun privéleven blootgeven. Zo'n verklaring verandert bovendien niets aan het gedrag. En juist dát willen we bij trainers en leiders ombuigen naar positiviteit", legt Van Leeuwen uit.

SIRE

P&M Jeugdvoetbal Begeleiding uit Tilburg verzorgde de workshop 'Positief Coachen' in de kantine van de Liempdse voetbalvereniging. Aan trainers en leiders werd uitgelegd hoe zij jeugdspelers beter laten presteren en ontwikkelen door positief te coachen. Maar ook ouders en scheidsrechters werden uitgenodigd. Het is niet zo dat iedereen verkeerd gedrag vertoont binnen of langs de lijnen bij de Liempdse voetbalclub, maar het komt ook bij DVG voor, vertelt Van Leeuwen. ,,De SIRE-campagne over trainers en ouders langs de lijn ('Geef kinderen hun spel terug', red.) is herkenbaar bij veel clubs, ook bij ons. Hoe kinderen soms worden gecoacht... Af en toe staan ouders tot een meter langs de lijn te roepen. Als vaders, moeders, trainers of leiders commentaar geven op de scheidsrechter, dan wordt het ook voor kinderen normaal om dat te doen."

TEAMCONTRACTEN

DVG probeert niet alleen bij de mensen die om het veld staan positief gedrag te bevorderen. Ook bij de jeugdspelers zelf. Van Leeuwen: ,,Aan het begin van ieder seizoen tekenen de jeugdspelers een teamcontract, waarin wordt afgesproken welk gedrag wel en niet toelaatbaar is op het veld."

Deze teamcontracten werden dan ook aan alle aanwezigen gepresenteerd. Volgens Van Leeuwen, in het dagelijks leven werkzaam als leerkracht bij basisschool De Vorsenpoel in Boxtel, geeft zo'n contract aanknopingspunten voor de trainers en leiders om het gedrag op het veld van een speler te veranderen. ,,Als er in de loop van het voetbaljaar iets gebeurt, dan kunnen we daar op teruggrijpen en zeggen: hier heb je aan het begin van het seizoen voor getekend en nu laat je ander gedrag zien."