B. EN W. BEANTWOORDT VRAGEN SP:

'Bouwen van windmolens zal onontkoombaar zijn'

HENK VAN WEERT

Uit een in opdracht van de provincie uitgevoerde studie blijkt dat alle opties nodig om op duurzame wijze energie te generen. Althans, om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn. Boxtel wil echter al in 2030 energieneutraal zijn en kan daarom niet voorbij aan het plaatsen aan grote windturbines. Dat antwoordt het college van B. en W. op vragen van de SP-fractie.

In juli stelde de gemeenteraad daarvoor een duurzaamheidsvisie vast en daarin is ook te lezen dat het plaatsen van windturbines (naast gebruik van zon, water, aardwarmte en biomassa) een van de middelen is om over dertien jaar net zoveel energie duurzaam op te wekken als er verbruikt wordt. En daarbij is het plaatsen van grote windmolens onontkoombaar, stelt het college. Coalitiepartij SP, die ook instemde met de lokale duurzaamheidsvisie, vindt dergelijke turbines echter onwenselijk.

ONTSIEREND

In regionaal verband wordt onderzocht waar windturbines geplaatst kunnen worden. Maar dát ze er komen, daar kan niemand omheen, stelt het college in haar antwoord aan de SP. De fractie vindt niet alleen dat de turbines het kleinschalige Boxtelse landschap ontsieren. Ook wijzen de socialisten op de gevolgen voor flora en fauna in de directe omgeving van windmolens: ,,Bovendien komen er steeds meer signalen dat windmolens de gezondheid van mensen in een straal tot 1.500 meter negatief beïnvloeden." Als windmolens in Boxtel geplaatst worden, zullen effecten op mens, landschap en natuur afgezet moeten worden tegen de gevolgen van andere opties voor duurzame energie, reageert het college van B. en W in haar brief aan de SP-fractie.


Windenergie: vals sprookje...

Windmolens zijn ondingen. Ze roeien vogels en vleermuizen uit, ook de bedreigde soorten. Ze houden omwonenden uit hun slaap en veroorzaken gezondheidsstoornissen. Ze verpesten het landschap en het uitzicht op zee. Ze vormen een gevaar voor verkeersveiligheid door hun slagschaduw en een gevaar voor de scheepvaart. Ze veroorzaken planschade en hebben een directe invloed op de waarde van huizen en gebouwen. Om effectief te zijn, moeten zij heel groot en hoog zijn.

Windturbines kunnen alleen draaien op miljarden (!) aan subsidies. Vooral gefinancierd via verkapte opcenten op de stroomrekening, zoals de ODE-heffing (= opslag voor duurzame energie). Voor transport (een/derde van de kosten) is staatsbedrijf Tennet verantwoordelijk. Vooral bij windmolens in zee betekent dat een kostenpost van miljarden. En alles wordt betaald door de consument via zijn energienota.

Als tweede factor van belang is de noodzaak van een back-upsysteem. Het waait niet altijd. Grootschalige tijdelijke opslag van energie is echter niet mogelijk. De behoefte aan energie is vraaggestuurd. Men wil de thermostaat hoger zetten als men het koud heeft. Er moet dus van tijd tot tijd door kolencentrales worden bijgestookt. Deze noodzakelijke opvang maakt de stroomlevering uiterst instabiel. En de kans dat massaal de stroom uitvalt (de zogeheten black-outs) wordt steeds groter.

Het aandeel 'stroom' in ons totale energiegebruik is ongeveer 14 procent. Dat betekent in de praktijk dat over enkele jaren windparken in totaal per jaar niet meer dan enkele procenten van ons energiegebruik gaan produceren. Daarvoor gaan we minimaal 18 miljard uitgeven plus de miljarden van Tennet. Gezinnen met een laag inkomen kunnen straks hun energierekening niet meer betalen. In de digitale Volkskrant van 7 oktober jongstleden stelt redacteur Martin Sommer dat de miljardenfinanciering van de energietransitie steeds meer zal worden betaald door de minderbedeelden. CDA-Kamerlid Agnes Mulder verwoordde het als volgt: 'Hoe kan het dat de grootste liefhebbers van windmolens daar het minst aan meebetalen?' Dit windmolenbeleid is dus volstrekt asociaal!

Wat moet de gemeente Boxtel doen? Stop met het financieren van allerlei geldverslindende initiatieven op dit gebied. Hoezo moet Boxtel energieneutraal worden? Wie zit daarop te wachten? Concentreert u zich maar liever op de voornaamste uitdaging voor de komende jaren. Kijk naar de gezondheidszorg, de sociale voorzieningen of het ouderenbeleid. Zo zal het aantal dementerende ouderen de komende jaren stijgen met 40 procent. Beter 'handen aan het bed', dan zo'n afschuwelijke draaimolen in je achtertuin.

        DIRK VAN ZUIDAM


Op Vorst wonen ook mensen

Wie wel eens over de Keulsebaan rijdt, ziet naast de Rabobank nog altijd een frisgroen weiland waar ooit snode plannen waren voor een schaliegas-installatie. Na hevig protest is het gemeentebestuur met rasse schreden teruggekeerd op dit onfrisse plan, zelfs zodanig dat Boxtel zich later landelijk tot medekartrekker en fervent tegenstander van schaliegas heeft ontplooid. Naast opgetrokken wenkbrauwen leverde dit in den lande ook waardering op.

Om Boxtel verder vooruit te stuwen in de vaart der volkeren bedachten ambtenaren van onze en ons omringende gemeenten een nieuw plan, namelijk om biomassa te verzamelen op een centrale plek in de regio. Groenafval en andere reststromen komen dan per vrachtwagen naar een inzamelpunt waar ze een tijdje liggen te rotten in de zon. Waar anders – en hoe ironisch – dan uitgerekend op het frisgroene weiland naast de Rabobank liet men het oog vallen; hier zou dit biomassaplein moeten komen. Bij wijze van proef dan, maar wel voor een periode van vier jaar. Of, en zo ja hoe er daarna besloten zou worden en op welke gronden de proef zal worden geëvalueerd is nog niet bekend.

Waar doet dit mij ook alweer aan doet denken? Inderdaad, aan een proefboring naar schaliegas, die was ook slechts tijdelijk. Maar wel nagenoeg op dezelfde plek.

Omwonenden in mijn kleine dorp en in het bijzonder aan de Vorst krabden zich nog eens achter de oren en vroegen zich af of ze het misschien verkeerd hadden begrepen. Maar nee hoor, het stond toch echt in de krant. En niet alleen moet dat biomassaplein het uitzicht en de lucht van bewoners aan de straat Vorst en de rest van Lennisheuvel bederven, het moet er ook nog snel komen want anders halen we de subsidietermijn niet meer, aldus de betrokken projectleider van de gemeente.

Begrijp me goed: de inwoners van Lennisheuvel zijn niet tegen technologie en vooruitgang. Ook zij zijn voor duurzaamheid, eerst en vooral ook in de relatie met bewoners. Lennisheuvel wordt wel een beetje moe van het zoveelste initiatief om van dit stuk grond iets te maken waar de lokale bevolking de lasten mag dragen voor de lusten van anderen. Eerst schaliegas, toen stroom (KV-station) en nu stank als dank.

Aan de straat Vorst wonen ook mensen!

LENNIS