De Red River Band in actie in november 2016, toen de muziekkapel haar nieuwe clubhuis in gebruiknam: escaperoom Exit aan de Fellenoord in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
De Red River Band in actie in november 2016, toen de muziekkapel haar nieuwe clubhuis in gebruiknam: escaperoom Exit aan de Fellenoord in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

FEESTWEEKEINDE EENDENGATSE MUZIEKKAPEL START bij Comsche Hoeve

Red River Band: twee keer elf jaar 'n begrip

LINDA VAN DE WIEL

Komend weekeinde is het 22 jaar geleden dat de leden van de Red River Band voor het eerst hun muziekinstrumenten ter hand namen. Een carnavalesk hoogtepunt dat uitbundig gevierd wordt tijdens een driedaags feestweekend. Rudi van der Plas (45), vanaf de allereerste dag lid én voorzitter van de muziekkapel, haalt herinneringen op met collega-muzikant Bram van der Sloot.

,,We hebben tijdens deze jaren veel meegemaakt en zijn vanwege ziekte en een aantal sterfgevallen zelfs twee jaar gestopt met muziek maken. Maar altijd hebben we contact met elkaar gehouden. Zo hebben we tijdens een carnaval voor de grap gespeeld met plastic instrumenten", vertelt Van der Plas.

HERSTART

Naast moeilijke momenten kende de vereniging ook veel hoogtepunten. De voorzitter is dan ook trots op 'zijn' club. ,,Als je 22 jaar bestaat, ben je als muziekgroep volwassen. We kennen het klappen van de zweep en hebben vreugde en verdriet gedeeld. Dat is ook onze kracht. Er heerst een gevoel van saamhorigheid en wat er ook gebeurt, we staan voor elkaar klaar."

De Red River Band maakte na twee jaar met vijf mensen een herstart, maar binnen drie maanden telde het orkest alweer zestien muzikanten, waaronder een aantal oud-leden. ,,Dit hebben we grotendeels aan dirigent Johan van de Loo en zijn enthousiasme te danken. Hij heeft er flink de schouders onder gezet met zijn vrouw Marloes en heeft veel muzikanten weten te overtuigen", zegt Van der Plas.

SERENADE

Bram van der Sloot (42) is een van de leden die later aansloot. ,,Ik was twaalf jaar geleden uitbater van café Marktzicht aan de Boxtelse Markt toen ik tijdens carnaval bij wijze van als grap ook toetrad tot de band." Het geintje werd serieus en Van der Sloot was in eerste instantie rustend lid. ,,Twee jaar geleden ben ik begonnen met spelen." Hij bespeelt het instrument van wijlen Frans van der Plas, medeoprichter van de Red River Band én vader van Rudi. Diens bariton werd opgeknapt en was daarmee speelklaar. ,,Een mooie geste", vindt Van der Sloot.

VOOR ELKAAR

,,Carnaval is voor mij een van de hoogtepunten, zeker nu ik zelf muziek maak. Net als onze uitstapjes en het jaarlijkse kamp", vertelt Van der Sloot. Voor Van der Plas staat een ander moment in zijn geheugen gegrift: ,,Ik heb wegens ziekte een jaar geen muziek kunnen maken tijdens carnaval. De club bracht toen samen met de volledige raad van elf van Eendengat een serenade. Het voelde als een bekroning op al die jaren voorzitterschap."

Over de toekomst is Van der Plas heel duidelijk: ,,Ik wil vooral dat de sfeer en het gevoel blijven zoals nu het geval is. Als we er voor elkaar kunnen blijven zijn, voelen we ons heel rijk. Dat wens ik de club toe voor de volgende 22 jaar."

Maar eerst wordt er gefeest. En komt er ongetwijfeld een nieuw hoogtepunt in de lange rij mooie verhalen van de Red River Band. Morgen, vrijdag 3 november begint om 20.30 uur een jubileumweekend met een gratis toegankelijke feestavond in partycentre De Comsche Hoeve aan de Stationsstraat. Er zijn optredens van de jubilerende kapel zelf, maar ook van The Ducktownband en nog een orkest van elders. Voorts komt een een zanger voor het voetlicht en draait deejay Toon plaatjes. Zaterdag en zondag viert de kapel haar unieke mijlpaal in besloten kring.

Vrouwen

Vrouwen Contact Boxtel heeft de volgende activiteiten voor haar leden op het programma staan.

MAANDAG 6 NOVEMBER

13.00 yoga in gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof.

DINSDAG 7 NOVEMBER

12.30 workshop Wilink Sint-Oedenrode.

WOENSDAG 8 NOVEMBER

19.00 gym groep 1 in Angelaschool.

20.00 gym groep 2 in Angelaschool.

DONDERDAG 9 NOVEMBER

09.00 nordic walking, vertrek vanaf Markt.