'NIEUWBOUW LIJKT MEEST LOGISCHE KEUZE'

Onderzoek naar toekomst van Sint-Willibrordusschool Esch

CARRY DIRKX

Het gebouw van de Sint-Willibrordusschool aan de Postelstraat in Esch staat er al 37 jaar en is op onderdelen verouderd. Vooral de energiekosten rijzen de pan uit. De basisschool en de gemeente Haaren zijn in gesprek over de toekomst van het gebouw: renovatie of nieuwbouw, eventueel in combinatie met dorpshuis De Es. De gemeente gaat verschillende mogelijkheden en de financiƫle gevolgen ervan onderzoeken. De meest logische keuze lijkt nieuwbouw, zegt directeur Wilma van der Pol van de Essche basisschool.

De gemeente trekt 25.000 euro uit voor het onderzoek naar vier mogelijkheden: renovatie van de school, nieuwbouw van de school en deze twee mogelijkheden, maar dan samen met dorpshuis De Es. In deze laatste varianten zouden het dorpshuis en de basisschool samen opgaan in een multifunctioneel gebouw, op de locatie van het huidige schoolgebouw aan de Postelstraat. Het bestuur van het dorpshuis juicht dat laatste niet toe, zegt een medewerker van de gemeente, maar wil het onderzoek niet dwarsbomen. En nieuwbouw voor het dorpshuis en de school op de plaats van het dorpshuis? Niet logisch, vindt directeur Van der Pol van de Sint-Willibrordusschool. ,,We zitten nu op een mooie en rustige locatie. En binnenkort komt daar een waterontdekplek bij, die achter de school wordt gerealiseerd."

WAL EN SCHIP

Plannen voor renovatie of nieuwbouw zijn in een stroomversnelling geraakt door de toekomstige opsplitsing van de gemeente Haaren, zegt Van der Pol. ,,Er moet de komende jaren iets met de school gebeuren en we willen niet tussen wal en schip belanden." Groot onderhoud, zoals een nieuw dak, gebeurt nu niet. ,,Is het nog de moeite waard om in het gebouw te investeren? We denken van niet. We zorgen er natuurlijk voor dat het gebouw veilig is, maar doen geen grote investeringen." Ze zet vraagtekens bij renovatie, omdat het gebouw al oud is. ,,Ook voor de leefbaarheid van het dorp is het goed om een brede school te hebben waarin meerdere voorzieningen samenkomen.

In 2018 weet de gemeente wat de vier varianten kosten en valt een besluit over de toekomst van het gebouw.