Boxtel denkt het tracé van het Duits Lijntje tóch te mogen gebruiken voor verbreding van de Keulsebaan. (Foto: Albert Stolwijk).
Boxtel denkt het tracé van het Duits Lijntje tóch te mogen gebruiken voor verbreding van de Keulsebaan. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'BEGROOT TEKORT PHS WEGGEWERKT, MITS...'

Boxtel 'vindt' 10,8 mln voor verkeersprojecten

PÅL JANSEN

10,1 miljoen euro. Dat bedrag kwam de gemeente Boxtel volgens de eerste schatting in augustus tekort voor het maatregelenpakket in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Tijdens de gemeenteraadsvergadering liet PHS-projectleider Ludwig van Duren dinsdag echter weten dat de nieuwe kostenramingen binnen het budget blijven. Mits 'de dubbeltjes' voor Boxtel de goede kant op rollen...

Alle verkeersmaatregelen die in Boxtel genomen moeten omdat personentreinen elke tien minuten gaan rijden, blijven volgens de laatste berekeningen zeven ton binnen het budget. Een 'plus' van bijna elf miljoen euro ten opzichte van twee maanden geleden, zo vertelde projectleider Van Duren in de raadzaal. ,,Nu ga ik die miljoenen zoeken", grapte hij na afloop. Fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans) reageerde enigszins cynisch: ,,Morgen hebben we twintig miljoen euro over."

In de anderhalf uur daarvoor hoorde Van der Zanden samen met de andere gemeenteraadsleden hoe Van Duren en verantwoordelijk wethouder Herman van Wanrooij de geschatte overschrijding van het budget willen terugdringen. Een fietspad ten zuiden van de toekomstige Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) is het enige dat wordt geschrapt uit het maatregelenpakket. Hiermee wordt echter slechts vier ton bespaard.

De rest van de 'winst' wordt vooral op papier behaald. De grond die bijvoorbeeld moet worden aangekocht voor de fietstunnel Tongeresestraat zou 2,5 miljoen euro goedkoper uitpakken. ,,Het vastgoed is daar een stuk lager getaxeerd dan verwacht", lichtte Van Duren toe.

Bovendien zou de verbreding van de Keulsebaan een stuk voordeliger kunnen. In augustus werd nog geschat dat de totale kosten hiervoor 5 miljoen duurder uit zouden pakken dan begroot. Maar inmiddels lijkt het Rijk positief om voor de verbreding het tracé van het Duits Lijntje te gebruiken. Dat bespaart 2,1 miljoen euro. Door de aansluiting van de Keulsebaan op de rijksweg A2 uit het maatregelenpakket te halen, zou bovendien nog een provinciale subsidie van 1,65 miljoen euro opgestreken kunnen worden. Een ander groot voordeel denkt de projectleider te behalen via btw-voordelen: in totaal 3,5 miljoen euro.

ALS...

Dit alles zegt eigenlijk nog niets over datgene waar het uiteindelijk om gaat: de daadwerkelijke kosten. Er werd vaak het woordje 'als' gebruikt tijdens de raadsvergadering. Áls het Rijk het Duits Lijntje overdraagt, áls de aansluiting op de A2 buiten het maatregelenpakket mag vallen, áls de btw-compensatie plaatsvindt, áls de raad instemt met het schrappen van het fietspad langs de VLK-weg... Eind maart 2018 komt er een nieuwe kostenschatting die nog nauwkeuriger moet zijn. ,,Je moet het zien als een 'trechter'", zei wethouder Van Wanrooij. ,,We maken de details steeds concreter."

Maar ook na die schatting in maart kunnen de daadwerkelijke kosten nog 10 tot 15 procent afwijken. Ook Van Duren moest erkennen dat de huidige kostenraming een erg positief beeld schetst. ,,Het dubbeltje moet dan wel de goede kant op vallen voor Boxtel", vertelde de projectleider. ,,Maar dit is waar we voor gaan en dat gaat ons lukken", zei hij met gebalde vuisten.

Het gaat echter niet om één, maar ruim honderd miljoen dubbeltjes. Wethouder Van Wanrooij staat er desalniettemin positief tegenover. ,,We hadden onlangs overleg op bestuursniveau met provincie, Rijkswaterstaat, het Rijk en ProRail. Gedeputeerde Christophe van der Maat gaf mee dat de partijen aan Boxtel verplicht zijn om het project te steunen. Niemand zei: 'Herman, we gaan het niet doen'."


Boxtel en Liempde in de ban van dorpsquizzen

Boxtel en Liempde zijn vanaf morgen, vrijdag 3 november in de ban van quizzen. Buurtvereniging Klein Hoekje Nieuwe Wijk in Liempde trapt om 19.00 uur af met de Durpskwis Liemt. Een dag later gaan zo'n 2.000 Boxtelaren aan de slag met allerlei opdrachten.

Vanwege de succesvolle eerste edities van Durpskwis Liempt besloot de organiserende buurtvereniging dit jaar meer teams toe te laten. 45 groepen gaan aan de slag met een uitdagende quiz. Om 00.30 uur wordt de wisseltrofee uitgereikt bij café Het Wapen van Liempde. Deze is sinds de editie van 2016 in bezit van basisschool De Oversteek. Morgenavond wordt duidelijk of dit team de beker weer mee mag nemen of moet overdragen aan een ander team. Meer informatie: www.facebook.com/durpskwis.liemt.

GOED DOEL

Zaterdag 4 november is om 18.00 uur het startsein voor de Bokselse Kwis. Zoals gebruikelijk krijgen de honderd deelnemende teams de opdrachtboekjes uitgereikt bij restaurant En Garde! aan de Markt in Boxtel. Tot 23.00 uur moeten de deelnemers vragen beantwoorden én meedoen aan opdrachten. De organisatie is in handen van Patricia van Amelsvoort, Saskia Maltha en Marc Cleutjens.

Het drietal wil met de Bokselse Kwis zoveel mogelijk Boxtelaren op de been brengen én verbinden. De teams strijden niet alleen om de felbegeerde wisseltrofee, ook speelt elke groep mee voor een zelfgekozen lokaal goed doel. Wie voor aanvang tips binnen wil halen, wordt aangeraden de Facebook-pagina van de Bokselse Kwis goed in de gaten te houden.