Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

PRAKTIJKOPDRACHTEN IN BOXTELSE WIJK SELISSENWAL

Helicon-studenten knappen trottoirs op

HENK VAN WEERT

Eerste- en derdejaars studenten van Helicon MBO Boxtel gaan aan de slag om hobbelige trottoirs te herstellen in de wijk Selissenwal. Vrijdagmiddag namen ze met leden van het wijkorgaan Platform Selissen en wethouder Herman van Wanrooij ter plekke een kijkje in de Sint-Willibrordstraat, waar de nood het hoogst is.

Voorafgaand aan de inspectieronde door de wijk hield Diny Stolvoort van de werkgroep Dementievriendelijke Gemeente Boxtel met het wijkplatform een inleiding in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar werd aan de hand van foto's getoond hoe ouderen, die vaak met visuele beperkingen kampen, het straatbeeld beleven. ,,En dat was voor veel leerlingen best verrassend", aldus Stolvoort.

OP WOENSDAG

Doordat ze minder goed zien én omdat het onderhoud van trottoirs op tal van plekken te wensen overlaat, is aanpak van onveilige situaties een must, stelt Stolvoort. Welzijnsorganisatie ContourdeTwern schoof met wijkbewoners rond de tafel en daarbij zijn diverse wensen in kaart gebracht om situaties te verbeteren.

Leerlingen van de Boxtelse mbo-school Helicon gaan wekelijks op woensdag de ergste plekken aanpakken, te beginnen in de Sint-Willibrordstraat. Derdejaars begeleiden daarbij de eerstejaars studenten; een ambtenaar van de gemeente Boxtel en een docent houden toezicht.

FOTO BOVEN: Ongelijke trottoirs leveren onveilige situaties op voor ouderen. In de wijk Selissenwal gaan studenten van Helicon MBO Boxtel de ergste knelpunten aanpakken. Vrijdag namen ze een kijkje in de Sint-Willibrordstraat. (Foto: Albert Stolwijk).


WIJKAVOND IN DE WALNOOT TREKT GEMÊLEERD GEZELSCHAP

Inwoners Selissenwal doen hun zegje

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

'Het is jouw wijk, dus jij mag het zeggen!' Huis aan huis werden kaartjes met deze tekst verspreid in Selissenwal om mensen naar de wijkavond in gemeenschapshuis De Walnoot te trekken. Tientallen mensen gaven daar gehoor aan en gingen gisteravond in gesprek met de wijkwethouder, -agent, -makelaar, -consulent, opbouwwerker én elkaar. Het leverde meer dan voldoende input op voor de nieuwe visie van Platform Selissen...

Ruim een halfjaar is ze nu werkzaam in Selissenwal: wijkagent Diana van der Doelen. Een kennismaking met haar vormde de aanleiding voor de wijkavond.


Tuktuk gaat voor
1 januari 2018
rijden in Boxtel

De tuktuk die in Boxtel toeristen en ouderen naar activiteiten en evenementen gaat vervoeren, moet uiterlijk 1 januari worden geleverd. Zo niet, dan ziet Zorgzaam Boxtel af van aankoop. Dat meldt de initiatiefnemer in een brief aan sponsors.

De Zilverexpres Boxtel wordt straks onder meer ingezet voor ritjes van Oertijdmuseum Boxtel naar het centrum. Ook kunnen ouderen naar de weekmarkt of huisartsenpraktijk worden gebracht. De tuktuk had er allang moeten zijn, maar de levering heeft forse vertraging opgelopen.

Na een bezoek aan de fabrikant is duidelijk dat de vertraging is opgetreden door een nieuwe wetgeving en technische problemen, een flinke tegenvaller voor zowel de leverancier als Zorgzaam Boxtel. Wel is bekend geworden dat er geen aparte keuring meer nodig is voor de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Als de eerste tuktuk niet voor 1 januari geleverd wordt, gaat de koop niet door en wordt de leverancier aansprakelijk gesteld voor geleden schade.

,,Uiteindelijk besloten we het veel breder te trekken", aldus Karin van Ditmars van ContourdeTwern. Met de welzijnsorganisatie vormde Platform Selissen de organisatie. ,,Leefbaarheid moet je immers blijven onderhouden", stelde voorzitter Jan Pennings van het wijkplatform. Hij voegde toe dat deze wijkavond een van de manieren was om te peilen wat er leeft onder inwoners en dit te gebruiken voor de beleidsvisie 2019-2022 van het platform.

Dat was de reden om ook burgemeester Mark Buijs, wethouder Herman van Wanrooij, wijkmakelaar Werner van der Velden, wijkconsulent Willem van Wanrooij van woonstichting Sint-Joseph en wijkagent Van der Doelen op te trommelen om zichzelf voor te stellen en in gesprek te gaan met inwoners. Een gemêleerd gezelschap van ruim zeventig mensen kwam naar De Walnoot en werd in groepjes verdeeld. Die dingen met iedere professional tien minuten in gesprek.

SPANNINGEN

Betere verlichting van het Pastoor De Beerpad, een maatschappelijk werker als aanspreekpunt voor wijkbewoners, oplossingen voor parkeerproblemen in de Van Beekstraat, De Walnoot gebruiken als huiskamer van de wijk, een afvalproef in Selissenwal: hoewel de gesprekken van tien minuten telkens veel te kort bleken te zijn, kwamen interessante onderwerpen en ideeën op tafel. De mededeling van voorzitter Pennings van het wijkplatform dat studenten van Helicon aan de slag gaan met losliggende stoeptegels in de wijk, kon op groot applaus rekenen van aanwezigen. Hierover is elders op deze pagina meer te lezen. Tegelijkertijd presenteerden de tafelleiders zich aan de inwoners, zodat duidelijk werd waar mensen uit de wijk zich konden melden als er iets speelt.

Burgemeester Buijs was positief verrast over de opkomst en sprak samen met wijkagenten Van der Doelen en Stefan Langens over openbare orde en veiligheid. ,,Ik hoor veel dingen over de wijk en dat geeft ons heel veel. We weten wat ons te doen staat. Maar mensen maken ook vervelende dingen mee. Daar moeten we het óók over hebben." Zo wisselde de burgemeester telefoonnummers uit met een van de jongeren die naar de inspiratieavond gekomen was en zich sterk maakt voor een plek waar de jeugd bij elkaar kan komen. ,,Jeugdoverlast is een bekend thema in deze wijk", stelde Buijs. ,,In deze wijk leven twee groepen die qua leeftijd ver uit elkaar liggen. Dat roept spanningen op."

Het thema werd aan de tafels dan ook meerdere malen besproken. De burgemeester hoopte vooral dat zowel bij de ouderen als jongeren begrip ontstaat voor elkaar en wil graag meedenken over een geschikte plek voor de jeugd. ,,We horen allemaal in deze wijk."


Snackfabrikant Van Oers trekt op met Beckers

Nadat de Boxtelse snackfabrikant Van Oers twee jaar geleden al werd samengevoegd met De Vries Snacks in Dordrecht, de producent van onder andere de Mexicano, werd gisteren andermaal een samenwerking bekendgemaakt. Het fusiebedrijf is toegetreden tot Izico Food Group, het bedrijf achter de merken Beckers, Bicky en Daloon.

Directeur Willem van de Vorst van De Vries Van Oers noemt de toetreding tot Izico, dat in Breda zijn hoofdkantoor heeft, een 'mooie stap voor beide partijen in een competitieve en consoliderende markt'.

Beide bedrijven versterken elkaar, vindt hij. Izico verstevigt door de samenwerking haar positie in de snackbarwereld, met name binnen de Benelux.


Ware winst

De Boxtelse afdeling van PvdA/GroenLinks houdt woensdag 22 november om 20.00 uur een bijeenkomst over het boek 'Ware Winst' van Christian Felber. Daarin legt hij uit hoe transparantie, democratisch handelen, rechtvaardigheid en duurzame ontwikkeling met succes het fundament kunnen vormen voor de economie. Tijdens deze avond in de raadszaal van het gemeentehuis geven docent Carel Tielenburg en voorzitter Erik Friedeberg van de coöperatie Manifesto uitleg over het alternatief voor het huidige economisch systeem. Daarnaast is er ruimte voor debat over het thema, geleid door fractievoorzitter Anja van den Einden.