Afbeelding
Foto: Peter de Koning

UITREIKING BOERDERIJPLUIM IN GEMEENTEHUIS

Boxtelse en Liempdse boerderijen in drie boeken

D'n Eijngel in Lennisheuvel, het Groot Duijfhuis en D'n Liempdsen Herd in Liempde. Maar ook monumentale boerderijen aan de Roond achter Lennisheuvel of de Vendelstraat in Liempde. Ze komen allemaal aan bod in het boek 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren' dat donderdag 16 november in het Boxtelse gemeentehuis wordt gepresenteerd door stichting De Brabantse Boerderij. Tegelijkertijd zien ook de boeken 'Daer uijt hanght den Eijnghel' en 'Water en Brood' officieel het levenslicht.

Voor 'Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuuren' werd onderzoek gedaan naar dertig boerderijen in de gemeente Boxtel. Het boek beschrijft naast bouwhistorische elementen ook de achtergronden van bewoners van de boerderijen. Met name Liempde komt hierin prominent in beeld: het gros van de onderzochte historische panden staat in of rondom het dorp. Het boek is een initiatief van de gemeente Boxtel en stichting De Brabantse Boerderij in samenwerking met heemkundestichting Kèk Liemt en Heemkunde Boxtel.

'Daer uijt hanght den Eijnghel' gaat over d'n Eijngel, het oudste pand dat in Boxtel staat. De geschiedenis van de boerderij, die al in de 14e eeuw vermeld werd als brouwerij en herberg, wordt hierin uit de doeken gedaan. Onder meer de bouwhistorie, de archeologische vondsten op het terrein van D'n Eijngel en het archiefonderzoek wordt beschreven door auteur George Dirven. Op initiatief van de huidige bewoners Leo Koenraads en Carly Brusé kwam het boek tot stand.

Het derde boek, 'Water en Brood', komt uit de koker van stichting De Brabantse Boerderij en is ook geschreven door George Dirven, samen met Peter Parel. Deze inventarisatie biedt een inzicht in het herstel van bakhuizen en waterputten in de omgeving van Boxtel, Liempde, Sint-Oedenrode, Best en Oirschot. Dit boek verschijnt naar aanleiding van het project van De Brabantse Boerderij, stichting Brabantse Bronnen en stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde die gezamenlijk waterputten en bakhuizen terugbrengen in Het Groene Woud.

Na de presentaties vindt de uitreiking van de Boerderijpluim 2017 plaats. Deze tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan een boerderijeigenaar die door een restauratie, renovatie of herbestemming van een historische boerderij een bijzondere prestatie heeft geleverd.

Het programma begint om 13.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Boxtel aan de Dr. Van Helvoortstraat. Aan-

melden kan door een e-mail te sturen naar communicatie@hetgroenewoud.com.

FOTO LINKS: Monumentale boerderij d'n Eijngel. (Foto: Peter de Koning).


Hollandse avond
met Essche fanfare

Sint-Willibrordus uit Esch organiseert zaterdag 4 november samen met de vriendenstichting van de muziekvereniging een concert met het thema 'Hollandse Avond met Hollandse Meesters'. De uitvoering in dorpshuis De Es start om 19.30 uur.

Tijdens de avond treden de jeugdslagwerkgroep, het opleidingsorkest, de slagwerkgroep en de fanfare voor het voetlicht. Daarnaast neemt Sint-Willibrordus na zeven jaar afscheid van dirigent Robbie Snoek. Toegang is gratis.


Optreden GreySix

Met een optreden van sextet GreySix keren zondag 12 november de jaren zestig en zeventig even terug in Esch. Het ensemble geeft van 16.00 tot 19.00 uur een optreden in Ons Café aan de Leunisdijk waarbij nummers van The Beatles, Rolling Stones en The Kinks, The Eagles en Van Morrison zorgen voor een nostalgische middag.